mai 2021
Marţi, 18 mai 2021, la ora 17.00, Asociaţia Culturală Control N & TIFF Unlimited organizează un Masterclass de scenaristică, susţinut de scenaristul, consultantul de scenarii şi monteurul Matthieu Taponier (Franţa - SUA). Masterclass-ul online, care va putea fi accesat şi urmărit pe unlimited.tiff.ro, va fi moderat de scenarista Ana Agopian şi se adresează tuturor celor interesaţi de dezvoltarea unui proiect de film de lungmetraj, în special cei care mizează pe impulsionarea creativităţii, descoperirea şi dezvoltarea de noi poveşti în zona proiectelor cinematografice cu buget limitat.

Matthieu Taponier este scenarist, consultant de scenarii şi monteur de origine franco-americană. După ce a studiat Literatura Modernă la Paris, a absolvit un Master în cinema la New York University's Tisch School of the Arts. S-a pregătit pentru rolul de consultant de scenarii în cadrul TorinoFilmLab's Script&Pitch şi a devenit, mai apoi, trainer al unor workshop-uri precum "Next Step" (Semaine de la Critique, Cannes) sau "Hezayah Screenwriting Lab" (Doha Film Institute, Qatar), cât şi în cadrul programelor de dezvoltare de scenarii implementate de Le Groupe Ouest: Cross Chanel Film Lab, Puissance & Ame sau LIM - Less is More.

În dublă calitate de script editor şi monteur, a colaborat cu regizorul László Nemes la filmul Son of Saul (Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes în 2015, Globul de Aur, Oscarul şi BAFTA pentru Cel mai bun film străin în 2016). A continuat colaborarea cu Nemes pentru cel de-al doilea lungmetraj al său - Sunset, în calitate de co-scenarist şi monteur, film care a obţinut Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Veneţia în 2018. Filmografia sa mai include titluri precum Adventures of a Mathematician, regia Thorsten Klein (film pe care l-a montat) sau Beginning, regia Dea Kulumbegashvili, unde a fost, din nou, în dublă calitate, de monteur şi script editor, filmul fiind prezentat în Competiţia Festivalului de la Cannes 2020, obţinând Premiul FIPRESCI la Torino International Film Festival (2020) şi devenind marele câştigător de la San Sebastian Film Festival în acelaşi an, unde a câştigat pe lângă Trofeul Golden Shell pentru Cel mai bun film, premiile pentru Cel mai bun regizor, Cea mai bună actriţă şi Cel mai bun scenariu.

Masterclass-ul susţinut online de Matthieu Taponier în data de 18 mai demarează oficial cea de-a doua ediţie a rezidenţei LIM | Less is More - Creative Pre-Writing din România, un proiect marca Le Groupe Ouest, implementat şi organizat în România de Asociaţia Culturală Control N. Workshop-ul Creative Pre-Writing va avea loc în perioada 20 - 25 iunie 2021, iar înscrierile sunt deschise până în data de 20 mai 2021.

LIM|Less is More: Creative Pre-writing se adresează tuturor cineaştilor români aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj sau a căror filmografie cuprinde unul sau mai multe scurtmetraje, cât şi artiştilor din alte domenii, scriitorilor sau jurnaliştilor pasionaţi de dezvoltarea şi scrierea unui scenariu.

Rezidenţa de creaţie LIM|Less is More: Creative Pre-writing îşi propune să ofere un cadru necesar pentru testarea ideilor, la finalul celor 5 zile de lucru intensiv, participanţii având o potenţială premisă pentru un viitor film, realizabil în limitările unui buget foarte mic. Tehnicile de "pre-writing" folosite de trainerii rezidenţei, Nolwenn Guiziou (consultant de scenarii, Franţa) şi Ana Agopian (scenarist, România), îşi propun să îi sprijine pe participanţi în procesul iniţial de cercetare, explorare şi generare de noi idei, oferind posibilitatea unei căutări infinite de posibile baze de pornire pentru un proiect de film de lungmetraj.

Cei interesaţi să aplice la cea de-a doua ediţie a rezidenţei LIM|Less is More: Creative Pre-writing trebuie să trimită următorul set de materiale:
Scrisoare de intenţie (1 pagină, în limba engleză)
Descrierea unui potential subiect / premisă pentru un film de lungmetraj cu buget limitat (1 pagină, în limba engleză)
CV sau Biografie
Link către minim 1 film reprezentativ (scurt sau lungmetraj) sau un scenariu de scurt sau lungmetraj

Materialele vor fi trimise pe adresa de email [email protected], până la data de 20 mai 2021.

LIM|Less is More: Creative Pre-writing este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Susţinut de Creative Europe - Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM|Less is More: Creative Pre-writing este iniţiat de Le Groupe Ouest (Franţa) şi dezvoltat alături de Asociaţia Culturală Control N (România) şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF (România) prin platforma unlimited.tiff.ro.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finaţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus