Expoziţia-eveniment cuprinde lucrări în medii diferite, precum pictură, artă conceptuală, desen, instalaţie, sculptură sau video, care poartă semnătura artiştilor: Inna Artemova, Jovan Balov, Jan Bejsovec, Archie Galentz, Pablo Hermann, Patrick Huber, Margarete Huber, Elena Ilina, Henrich Jacob, Caren Kolterman, Anton Laiko, Ute Lindner, Maria Marshall, Mathias Mayer, Olga Mos, Karen Stucke, Kata Ungher, Andreas Wolf, Igor Zaidel, Vassily Melnichenko.
Berlinul figurează ca una dintre capitalele mondiale ale artei contemporane. Pe lângă muzee şi galerii de artă, scena de artă din Berlin se remarcă şi prin cele câteva sute de spaţii independente. Datorită caracterului nebirocratic şi necomercial al acestor spaţii de artă, proiectele artistice propuse nu trebuie să fie acceptate de un public larg, astfel încât se poate experimenta spontan sub toate formele: de la proiecte de nişă până la evenimente care transgresează normele cunoscute.
În districtul Wedding din Berlin s-au reunit în 2001 mai multe spaţii dedicate proiectelor artistice sub umbrela unei singure asociaţii non-profit: Colonia Wedding. După 20 de ani de la înfiinţare, Colonia e formată din 23 de spaţii. În mod regulat au loc vernisaje simultane în ultima vineri a fiecărei luni în mai multe dintre aceste spaţii, iar artiştii organizează tururi ghidate în persoană. Spaţiile din Colonie pot fi vizitate într-un singur tur datorită proximităţii lor. Această coordonare a vernisajelor e doar unul dintre elementele inedite ale Coloniei. Un altul e faptul că în aceste spaţii pot fi descoperiţi artişti din toată lumea. În plus, între artişti şi vizitatori există un dialog viu. Această cultură a dialogului liber e foarte importantă pentru scena de artă din Berlin.
Încă de la început, Colonia Wedding a fost orientată către cooptarea de membri din toate colţurile lumii şi organizarea de programe internaţionale de schimb cultural. Un aspect definitoriu al Coloniei e că asociaţia nu influenţează opera artistică şi curatorială. "Printr-un concept extins, putem vedea Colonia Wedding precum o lucrare de artă complexă ce depăşeşte graniţele ţării şi lasă frâu liber pentru idei noi" - Dr. Anna E. Wilkens, autoare a unor texte de specialitate care documentează Colonia Wedding.
Expoziţia "Colonia Wedding - Artă contemporană din Berlin în România" de la Centrul de Interes e primul capitol al programului internaţional de schimb cultural desfăşurat de Centrul de Interes şi Colonia Wedding. Al doilea capitol va avea loc în luna octombrie, când artişti membri sau apropiaţi ai Asociaţiei Artiştilor din Centrul de Interes vor expune la Berlin, în mai multe spaţii din Colonia Wedding.
În aceeaşi perioadă, tot la etajul 4 al Centrului de Interes, la artist-run space-ul CAMERA poate fi vizitată expoziţia personală a artistului fotograf Gergely Szatmari: "Meadowlands". Meadowlands - New York este o zonă urbano-industrială care cuprinde două aeroporturi, cel mai mare port al ţării, cea mai densă reţea de căi ferate şi autostrăzi din ţară şi cel mai mare producător american de produse chimice, medicale şi tehnologice, precum şi deşeurile asociate acestor industrii. "Când vizitez Meadowlands, sunt nemulţumit de ceea ce văd pentru că realizez că tânjesc după o America care nu a existat niciodată. Cu toate acestea, fotografiile lui Gergely Szatmari mă încântă ca pe o călătorie metaforică", punctează Charles Traub, fotograf american şi director al departamentului de Fotografie şi Media din cadrul Şcolii de Arte Vizuale din New York.
Norme de acces
Vizitarea Centrului de Interes presupune respectarea regulilor de siguranţă sanitară în vigoare: verificarea temperaturii şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei (la intrare), purtarea corectă a măştii de protecţie, respectarea distanţei de minim doi metri faţă de alţi vizitatori. În cazul în care se atinge numărul maxim de persoane permis, se va intra pe măsură ce alţi vizitatori părăsesc spaţiul expoziţional. Mai multe informaţii pe www.facebook.com/centruldeinteres.