mai 2021
Festivalul de filme pentru copii Kinosaga, 2021
Când luminile se sting orice zgomot din sală încetează, liniştea se păstrează atât timp cât sunt prezentate personajele, se înţelege care e povestea filmului iar ritmul reacţiilor, al încurajărilor şi dezamăgirilor creşte concomitent cu evoluţia personajelor şi a acţiunii. Sunt publicul perfect pentru orice filmmaker, reacţionează la tot ce-i impresionează în vreun fel, sesizează tot şi sunt fascinaţi atât de tare încât, la final, invariabil, vin aplauzele, uralele şi bucuria unei experienţe intense şi plină de emoţii. Discuţiile despre aventurile din film au loc în fugă până în locul care găzduieşte un atelier sau un club de lectură.

Se întâmplă atunci când în sală spectatorii sunt copii, se întâmplă zilele acestea în cadrul primei ediţii a Festivalului de filme pentru copii Kinosaga de la Drobeta Turnu Severin.

După ce au ajuns în peste 200 de localităţi din România în care nu există cinematograf, după ce s-au intersectat cu peste 30.000 de spectatori unici care au trăit prima experienţă cinematografică la proiecţia unor filme din cadrul caravanelor CINEMATOUR KIDS, membrii Asociaţiei Enkidu au decis organizarea acestui festival de filme. E prima ediţie, dar vine cu un program bogat: filme, ateliere, cluburi de lectură.

La Drobeta Turnu Severin
Pe lângă proiecţiile de film, copiii se vor putea bucura de ateliere în care îşi vor putea confecţiona propriul zmeu sau păpuşă din materiale reciclabile, dar şi de cluburile de lectură unde vor primi cărţi oferite de Ambasada Regatului Norvegiei în România şi Ambasada Regatului Danemarcei în România.

Dacă în cadrul atelierelor se vor naşte zmei neînfricaţi şi ageri şi cele mai frumoase păpuşi, la cluburile de lectură cei mici vor putea să pătrundă în universul unuia dintre cei mai cunoscuţi, traduşi şi iubiţi scriitori ai literaturii pentru copii - Hans Christian Andersen, prin copilăria lui, poveştile lui, sau vor face cunoştinţă cu cel mai cunoscut personaj al literaturii suedeze, Pippi, care s-a născut în urmă cu peste 70 de ani şi a ajuns să fie editată în sute de mii de exemplare la nivel mondial fiind unul dintre cele mai îndrăgite personaje din literatura pentru copii.

Unul dintre invitaţii festivalului este Ion Andrei Puican, scriitor şi ilustrator, regizor, psiholog în formare. Împreună cu el, copiii vor dialoga despre şosete de tot felul într-o călătorie de poveste.

Într-un alt atelier, cu o altă poveste antrenantă ce debordează de creativitate şi umor de situaţie, stil şi limbaj, îl vom cunoaşte pe Pifonul Pompiliu, personajul de la care avem de învăţat cum să fim buni şi pozitivi în călătoria spre noi înşine dar şi pe Fetiţa care voia să salveze cărţile din lume citindu-le.

Până pe 1 iunie 2021 la Drobeta-Turnu Severin se zâmbeşte mult, se râde, se discută şi se construiesc noi vise.

Programul festivalului poate fi consultat aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus