iunie 2021
Istoria românilor pe scurt
Un popor care nu poate să se amuze de propriul trecut nu este un popor matur. Acesta ar putea fi motto-ul spectacolului Istoria românilor pe scurt, o comedie satirică cu elemente de teatru muzical şi teatru de păpuşi, care îşi propune să acopere (în doar trei personaje!) complicata istorie a românilor lungă de 2.000 de ani. Chiar dacă nu răspunde la ele, piesa doreşte să ridice o serie de întrebări legate de identitatea naţională, de naţionalism şi de locul pe care îl ocupă românismul atât în spaţiul ideatic contemporan cât şi în cel geografic al condiţiei periferice caracteristice estului european. Spus pe şleau, textul urmăreşte să descopere identitatea etnică şi politică a românilor prin diferite incursiuni (ne)ortodoxe în istoria antică şi modernă, cercetând ce se află în spatele miturilor fondatoare şi a intangibilelor valori naţionale.

Premiera va avea loc sâmbătă, 26 iunie 2021, la ora 19. Publicul clujean va putea urmări Istoria românilor pe scurt la noul teatru Magic Puppet, înfiinţat în februarie, 2020. Deşi Istoria... nu este teatru de păpuşi sau teatru pentru copii, Asociaţia Magic Puppet are ca prim scop promovarea artei păpuşeriei şi a magiei scenice, folosind multiple mijloace de comunicare şi implementarea unor proiecte / activităţi comunitare locale menite să susţină dezvoltarea artistică, socială, culturală şi educative. În 2019 Magic Puppet, împreună cu Centru de creaţie Maidan au renovat şi utilat "Casa artelor", spaţiul care găzduieşte şi revista Oraşul. Teatrul Magic Puppet produce bunuri culturale inedite, care îmbină partea interactivă şi cea de divertisment şi până în prezent, în pofida anului pandemic, a reuşit producerea, din fonduri proprii, a şase spectacole: Bucătarul regelui, Bibidibabidibum, Hocus Pocus, Cine e în Joben, Miniomul de ştiinţă şi Fabuloasa aventură a lui Pim.


Scenariul şi Regia: Lucian Ţion
Păpuşi: Florin Suciu şi Oana Tămaş
Cu: Bogdan Gontineac, Dragoş Lupău, Silviu Ruşti.
De: Lucian Ţion Regia: Lucian Ţion Cu: Bogdan Gontineac, Dragoş Lupău, Silviu Ruşti, păpuşi: Florin Suciu şi Oana Tămaş

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus