martie 2006
A doua ediţie a Festivalului de Film "B-ucharEST Film Festival, 2006" (27 martie - 2 aprilie 2006) se va deschide pe data de 27 martie printr-o seară ce se doreşte memorabilă.

La Sala Mare a Palatului, spectatorii deschiderii Festivalului vor avea fericirea de a călători departe... O dată să plutească pe ritmurile lascive ale sambelor şi bossa-novelor cîntate de superba divă spaniolă Victoria Abril... pentru ca apoi să intre în atmosfera "Lars Von Trier" prin intermediul celui mai recent film al acestuia, Manderlay, prezentat în Competiţie la Festivalul de la Cannes - 2005.

Despre Victoria Abril se pot scrie volume, şarmul său uşor pervers, uşor inocent ne-a cucerit din filmele lui Almodovar şi ale multor alţi regizori europeni.

Acum, graţioasa divă îşi reîmbracă spumoasele toalete de cântăreaţă de la începuturile carierei şi ne prezintă un periplu muzical prin lumile semi-reale, semi-onirice ale unei Americi Latine senzuale şi reinventate...

Manderlay analizează într-un mod tulburător relaţiile rasiale, liberalismul şi modul în care a fost clădită naţiunea americană. Un film care se dovedeşte mult mai controversat şi mai şocant decât notoriul său predecesor, Dogville. Cu o acţiune plasată în anul 1933, Manderlay continuă povestea personajului Grace şi a tatălui ei, care cutreieră Alabama şi se lovesc de legile rasiale ale acestui stat arhaic. Clădirea naţiunii americane, deşi o întreprindere care pare să aibă la bază intenţii bune, se dovedeşte a fi în aceste locuri impregnată de ignoranţă şi de ură. Von Trier denunţă ipocrizia retoricii politice americane, cu trimitere clară la discursul preşedintelui Bush.

Pe parcursul Festivalului, numeroşi oaspeţi de înaltă ţinută vor fi prezenţi la Bucureşti, printre care, sperăm, şi maestrul Manoel de Oliveira. Un spirit sofisticat şi exigent, Maestrul de 92 de ani va fi însoţit de nepotul său, şi acesta un artist remarcabil, domnul Ricardo Trepa. În cazul în care sănătatea nu îi va permite Maestrului portughez să călătorească, nepotul acestuia ni se va alătura totuşi, în numele ilustrului său bunic...

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus