România Liberă / mai 2003
Filmul Kafka, cu Jeremy Irons, Theresa Russell, Ian Holm, Armin Mueller-Stahl, Joel Grey (fost maestru de ceremonii în Cabaret de Bob Fosse) şi, într-un rol ultraepisodic, Ion Caramitru, compatriotul nostru, care mărturiseşte că din astfel de scurte apariţii în filme britanice şi americane a putut, după ‘90, să-şi asigure o independenţă materială imposibil de realizat altfel în România.

Numele regizorului Steven Soderbergh nu mai are nevoie de nici o prezentare după imensul succes de la Oscarurile din 2001, cu Traffic şi Erin Brockovich; el a devenit primul regizor din istorie nominalizat în acelaşi an cu două filme, atît pentru cel mai bun film, cît şi pentru cea mai bună regie. Kafka este însă poate cel mai interesant şi, în orice caz, cel mai straniu film al celui care în 1989 era socotit un veritabil wonder boy al cinematografiei universale.

La nici 30 de ani, o dată cu Sex, minciuni şi casete video, Steven Soderbergh a fost autorul celui mai spectaculos debut cinematografic de la Cetăţeanul Kane încoace. Filmul tînărului necunoscut a primit imediat Palme d’Or la Cannes şi l-a propulsat în elita regizorilor contemporani. Avînd aţintiţi asupra lui ochii publicului şi ai criticii, Steven Soderbergh a confirmat, a mai dat-o şi în bară, dar în 1991, prin Kafka, el a surprins din nou, dovedind că a asimilat pînă la capăt estetica postmodernismului cinematografic şi oferindu-i unul dintre produsele cele mai reprezentative.

Cei care se aşteaptă la o biografie lineară a lui Kafka vor fi cu siguranţă dezamăgiţi. Găselniţa lui Soderbergh este următoarea: în viaţa funcţionarului Kafka sunt introduse scene şi situaţii din opera sa (Kafka reuşeşte în acest film să intre în interiorul Castelului!) sau care sugerează atmosfera scrierilor kafkiene. Accentul este pus pe anticiparea totalitarismului şi a încercării demente de a crea omul nou, care şi-ar fi avut germenii în Kakania imperială. Procedeul, tipic postmodern, a fost folosit cu succes şi în Umbra vampirului, despre turnajul capodeperei Nosferatu a lui Murnau (film difuzat de HBO) şi, se pare, în recentul The Hours, în care biografia reală a Virginiei Woolf interferează cu secvenţe din romanul ei, Doamna Dalloway. Ultima peliculă a lui Steven Soderbergh, o nouă încercare de ecranizare a romanului Solaris, dezamăgeşte, relativ la intenţii, dar nimănui nu i se poate cere să producă numai filme de referinţă.

Fişa tehnică :

Kafka, SUA, 1991
Regia : Steven Soderbergh
Cu : Jeremy Irons, Theresa Russell, Ian Holm, Armin Mueller-Stahl, Joel Grey, Ion Caramitru
Regia: Steven Soderbergh Cu: Jeremy Irons, Theresa Grey, Ian Holm

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus