Academia Caţavencu / noiembrie 2005
Exorcism of Emily Rose
Întotdeauna cînd mă uit la un film de groază, am senzaţia că, deşi poate sînt de acord cu fenomenele care se-ntîmplă în el, protagoniştii se comportă totuşi complet nefiresc. Spre exemplu, să zicem că noaptea pe la 3 vi se sting brusc toate luminile din casă. Başca se trînteşte uşa de la intrare şi se aud zgomote suspecte pe hol. Păi, nu te apuci, tată, să strigi în gura mare "E cineva acolo?", cum am văzut în toate filmele proaste. E clar că e cineva acolo, că doar nu eşti dus cu capul... Mai bine pui mîna pe ceva care taie şi o iei tiptil pe întuneric să vezi ce se-ntîmplă. De asemenea, nu încerca să ridici receptorul să suni după ajutor: într-un film de groază, acesta nu va avea ton.

The Exorcism of Emily Rose / Un caz de exorcizare nu este un horror prost, din contră. Însă probabil că clişeele enumerate mai sus pur şi simplu nu pot lipsi dintr-un film de groază. În fine... Ştiţi cazul Tanacu? Cu părintele Daniel, căruia într-o slujbă de exorcizare i-a decedat pacienta pe cruce? Ei bine, este exact scenariul filmului nostru (realizat şi el după un caz real petrecut în Germania, în 1970). Văzînd că tratamentul convenţional nu are nici un efect, o tînără de 19 ani sau, mai bine zis, familia ei apelează la preotul satului. Acesta decide că fata este posedată de diavol, aşa că o leagă de pat şi purcede creştineşte la slujba de exorcizare a demonului. Se urlă, se scuipă, se rup sfori, se umflă vene pe la tîmplă, se muşcă cu dinţii din pereţi, se invocă spirite care vorbesc latina şi aramaica, se adună norii, vine furtuna... tot tacîmul. Degeaba, fata moare.

OK, pînă aici, mersi, s-au turnat zeci de filme pe subiectul ăsta. Ceea ce filmul aduce nou este transferarea cazului în Justiţie. Pentru că statul ar vrea să-l bage la închisoare pe preot, în vreme ce arhiepiscopia ar vrea nu atît să-l scoată pe om nevinovat, cît să nu-şi strice ea awareness-u'. Deh, probleme de PR... Aşa că, acum să te ţii, părinte! Cum rămîne la tribunal? Posedată sau epileptică? Exorcizare fatală sau tratament ineficient? Raţiune sau credinţă? Preot sau medic? Anafură sau GlaxoSmithKline & Beecha? Acestea sînt întrebările. Acum şi-n vecii vecilor, Algocalmin!
Regia: Scott Derrickson Cu: Jennifer Carpenter, Laura Linney, Tom Wilkinson

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus