octombrie 2021
Proiectul inovator De la Neacşu la AR porneşte de la un eveniment marcant al culturii româneşti - celebrarea a 500 de ani de atestare din Scrisoarea lui Neacşu de la Câmpulung şi pune accentul pe creaţia scrisă contemporană, ajungând la o zonă artistică interdisciplinară prin îmbinarea textelor cu ilustraţii şi animaţii în realitatea augmentată. Proiectul poate fi vizionat în Piaţa Unirii din Timişoara între 15 octombrie şi 7 noiembrie 2021 urmând a fi instalată curând şi la Câmpulung Muscel.

Proiectul se deschide cu un text introductiv semnat de către Dan Alexe, care invită la o relectură a Scrisorii lui Neacşu de la Câmpulung, prima mărturie scrisă a limbii române. Textul introductiv poate fi accesat digital de pe broşurile proiectului. Ansamblul expoziţional foloseşte înregistrări ale celor 15 autori contemporani: Dan Alexe, Ştefan Agopian, Lavinia Branişte, Radu Bata, Svetlana Cârstean, Florin Dumitrescu, Anastasia Gavrilovici, Mihai Ivaşcu, Mircea Mihăieş, Marta Petreu, Ana Maria Sandu, Sebastian Sifft, Tatiana Ţîbuleac, Cristina Vremeş, Elena Vlădăreanu, fiecare contribuind cu poeme sau fragmente de proză pentru a completa o imagine parţială dar diversă şi reprezentativă a producţiei literare actuale în limba română. Textele sunt ilustrate folosind animaţii 2d şi 3d realizate de către animatorii Sergiu Negulici şi Ioana Nicoară şi însoţite de intervenţii sonore semnate de duo-ul timişorean Makunouchi Bento (Valentin Toma şi Felix Petrescu). Augmentarea în spaţiul virtual este realizată de către Augmented Space Agency (Sabin Şerban şi Ciprian Făcăeru).


Expoziţia poate fi vizionată folosind aplicaţia Reniform App disponibilă în App Store / Google Play pe telefonul mobil, îndreptând camera telefonului spre ilustraţiile de pe bannerele expoziţionale. Fiecare ilustraţie va activa prin smartphone o animaţie, care va fi redată odată ce camera telefonului este îndreptată spre aceasta, animaţiile apărând ca obiecte în spaţiu.


Realitatea augmentată (denumită simplu şi "AR") presupune plasarea într-un spaţiu real, redat instant prin camera foto a smartphone-ului, a unuia sau a mai multor obiecte virtuale, digitale, bidimensionale, precum video-urile scurte care pot rula activate de o imagine aflat pe un plan, sau tridimensionale, mişcând în spaţiu, oferind privitorului ocazia de a se roti în jurul obiectului sau chiar de a interacţiona cu acesta. Obiectele virtuale sunt "legate" de imagini grafice bidimensionale, care, odată recunoscute de aplicaţie, dezvăluie latura augmentată.


 Proiectul este organizat de către Reniform Production împreună cu Fundaţia Triade co-finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), având ca parteneri Primăria Câmpulung şi Revista Arta.


 Informaţii despre proiect şi acces virtual https://reniform.ro/de-la-neacsu-la-ar/
Text introductiv Dan Alexe https://reniform.ro/text-introductiv/

Link event FB Timişoara: https://fb.me/e/m8dJjWJAi
Instagram: reniform_prod

Reniform Production, studio de animaţie şi grafică specializat atât în reclame cât şi în film de animaţie, care dezvoltă şi realizează proiecte inovatoare folosind realitatea augmentată, experimentând pe propria aplicaţie, Reniform App.
Despre aplicaţie: https://reniform.ro/app/
www.reniform.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus