Conferinţele fac parte din proiectul Laborator de Re-Generare Digitală pentru Artele Performative, cofinanţat de AFCN şi Primăria Capitalei, prin ARCUB.
Laboratorul îşi propune să pună bazele unei colaborări de lungă durată între artişti şi specialişti din aria noilor tehnologii pentru a dezvolta împreună soluţii digitale care să sprijine producţia şi difuzarea produselor artistice performative.
În luna iulie 2021, 25 de artişti şi specialişti din zona IT şi a noilor tehnologii au participat la un laborator intensiv coordonat de Ciprian Amariţei (consultant şi trainer UX), Florin Cardaşim (inginer software, trainer, fondator Codecamp.ro si Strongbytes.ai) şi Radu Apostol (regizor de teatru, conf. univ. dr. Departamentul de Regie Teatru, UNATC, co-fondator Centrul Replika), în cadrul căruia au fost dezvoltate 3 concepte de aplicaţii digitale pentru artele spectacolului. Atelierele au fost urmate de o serie de întâlniri de feedback şi lucru în lunile august-septembrie 2021. Au avut loc o serie de prezentări ale unor proiecte şi produse digitale, susţinute de specialişti din cadrul Centrului CINETic şi participanţi.
Produsul principal al proiectului este o platformă de informare, conectare şi oportunităţi pentru artişti şi specialişti în tehnologie care se află în dezvoltare, care va fi, la rândul ei, prezentată în debutul conferinţelor.
Programul Conferinţelor
29 octombrie 2021
Ora 18:30 - Prezentarea proiectului, aplicaţiilor dezvoltate şi platformei
Ora 20:00 - Conferinţă PABLO MOLINA
Pablo N. Molina este un artist video, de lumini şi sunet, care se foloseşte de tehnologii emergente, cum ar fi projection mapping, procesarea video în timp real şi dezvoltarea de software personalizat pentru a crea medii digitale captivante.
Pablo a dezvoltat mai multe expoziţii media interactive originale şi a dezvoltat conceptul video al multor piese de teatru şi dans pentru unii dintre cei mai dinamici artişti emergenţi de astăzi. În timp ce practica sa este ferm înrădăcinată în lumea spectacolului experimental, Pablo lucrează şi în concerte rock la scară largă şi în divertisment comercial, cum ar fi turneele recente în arena Paramore şi Marvel Universe Live.
Profesor universitar la CalArts School of Theatre timp de nouă ani, Pablo a contribuit la crearea programului de MFA de ultimă generaţie în Interactive Media for Performance. Astăzi, el continuă să susţină ateliere şi cursuri de master despre tendinţele emergente în proiecţiile video şi dezvoltarea de software personalizat pentru spectacol live la instituţii din întreaga lume.
30 octombrie 2021
Ora 20:00 - conferinţă LARS JAN
Fiu de emigranţi din Afganistan şi Polonia, Lars Jan este un regizor, artist, scriitor şi activist cunoscut pentru spectacole şi instalaţii uimitoare din punct de vedere vizual, care transformă genurile, care explorează tehnologiile emergente, adunările live şi experienţa de neclasificat. Instalaţia performativă pe tema schimbărilor climatice, Holoscenes, care a coincis cu retragerea SUA din Acordul Climatic de la Paris, a făcut furori în Times Square. Câştigătorul Comisiei de artă Audemars Piguet, Lars Jan a expus Slow-Moving Luminaries, un pavilion cinetic care evocă creşterea nivelului mării în timpul festivalului Art Basel din Miami. În prezent, el creează o serie de imagini cu oameni care trăiesc în vehicule în Los Angeles. Este membru senior TED şi consilier Sundance New Frontier Story Lab. Lars este reprezentat de Charlie James Gallery şi predă la CalArts.
31 octombrie 2021
Ora 18:00 - atelier practic LED Pixel Mapping PABLO MOLINA
Conferinţele vor fi disponibile în regim live, pe canalele de comunicare ale Centrului de Teatru Educaţional Replika şi partenerilor şi vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri.
Laborator de Re-Generare Digitală pentru Artele Performative este un proiect iniţiat de Asociaţia Culturală Replika şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Laborator de Re-Generare Digitală pentru Artele Performative este un proiect cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti - Oraş deschis 2021. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului Bucureşti sau ARCUB. Pentru informaţii detaliate despre programul de finanţare al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB, puteţi accesa www.arcub.ro.
Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.
Centrul Replika îşi propune să devină o platformă de creaţie pedagogică şi artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta şi să-şi poată crea arta care le defineşte nevoile şi aşteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.
În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obţinut premiul AFCN pentru incluziune socială şi dialog intercultural şi a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secţiunea Proiecte culturale şi festivaluri.
În 2018, în cadrul "Galei Premiilor UNITER", Centrul Replika a primit Premiul Consiliului Britanic (The British Council Award).