Radio Cluj / august 2021
Yesterday
Oare cum ar fi viața noastră fără Coca Cola? Probabil destul de mulți oameni ar zice că este de neconceput așa ceva. Dar asta nu e nimic în comparație cu o lume fără Beatles. O lume în care cei patru fantastici din Liverpool - John, Paul, George și Ringo nu reprezintă nimic pentru istoria secolului 20.

În 2004 revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul 1 pe lista celor 100 cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor. Cu toate acestea, cum ar fi dacă nimeni nu și-ar mai aminti de muzica lor? Singurul om de pe planetă care știe cine au fost Beatles și ce au însemnat ei pentru moștenirea noastră culturală este un englez pe nume Jack Malik. În ciuda ambiției sale, este un muzician lipsit de succes impresariat de Ellie, o profesoară de matematică. În urma unui accident de bicicletă suferit în timpul unei pene globale de curent, se întâmplă inimaginabilul: nimeni, dar absolut nimeni nu a auzit vreodată Hey Jude, Yellow Submarine, Let it be, Eleanor Rigby sau celelalte capodopere care au definit epoca anilor '60.

Din fericire, Jack Malik nu este decât o ficțiune. Iar această lume, pe care eu personal chiar că nu mi-o pot imagina - o lume fără Beatles, există doar în imaginația regizorală a lui Danny Boyle. Filmul realizat de el se numește Yesterday și este suficient de amuzant ca să fie o opțiune inspirată într-o seară de weekend. Este agreabil de privit și de ascultat, iar cei care iubesc muzica vor rămâne cu un sentiment plăcut după cele două ore cât ține povestea.

Ce face în film Jack al nostru? Păi îi ia un pic de timp să se dezmeticească. Într-o primă fază nu-i vine să creadă că din memoria colectivă au dispărut nu doar cei de la Beatles, ci și Coca-Cola, țigările și Harry Potter. Când în sfârșit se dumirește, decide să își valorifice șansa și să devină un artist cu succes la public. Se dă drept compozitorul cântecelor semnate de Beatles, toată lumea recunoaște că e genial și obține faima mult visată. Ca să aflați dacă poate suporta Jack faptul că succesul lui e construit pe o imensă minciună, trebuie să vedeți până la capăt Yesterday.

Actorul britanic cu origini indiene Himesh Patel joacă rolul lui Jack și trebuie spus că el cântă de-adevăratelea în film. Este secondat, în rolul impresarei și iubitei lui, de fermecătoarea Lily James căreia i-am admirat talentul la cântat în musicalul Mamma Mia! Here We Go Again, pe muzica celor de la ABBA. Prenumele personajului, Ellie, este o referință la bijuteria de melodie Eleanor Rigby, iar numele de familie - Appleton, face trimitere la ultimul concert live al trupei Beatles, pe acoperișul studiourilor Apple, din Londra. Și personajul din Yesterday susține un concert pe acoperișul unui hotel. De altfel sunt foarte multe trimiteri în film la muzica și cariera formației Beatles. Am remarcat și o mică inadvertență, necesară totuși ca să respecte ideea din scenariu: aeroportul din Liverpool poartă în prezent numele lui John Lennon, dar în film nu se numește astfel, pentru că - nu-i așa? - John Lennon n-a făcut niciodată muzică și nici nu a fost asasinat.

Sunt evidente în film satira la adresa industriei muzicale actuale și ironii cu privire la felul în care se construiește acum imaginea unui artist. Rolul lui Ed Sheeran este jucat chiar de Ed Sheeran, care se declară învins de mai talentatul Jack Malik. Inițial, acest rol trebuia să fie interpretat de Chris Martin, solistul de la Coldplay, dar el nu a putut onora oferta din cauza programului încărcat. A rămas totuși o glumă în scenariu: când prietenii lui Jack îl ascultă cântând prima oară Yesterday îi spun că e un cântec bun, dar nu la fel de bun ca Fix You, al celor de la Coldplay.

Sony deține drepturile de difuzare și utilizare a catalogului muzical Beatles și în mod normal era nevoie doar de acordul lor pentru realizarea filmului. Însă producătorii au ținut neapărat să obțină și acceptul lui Paul McCartney, al lui Ringo Starr, Yoko Ono și Olivia Harrison. Cu toții au fost de acord cu acest film. Yesterday este disponibil pe platforma Netflix.



Regia: Danny Boyle Cu: Himesh Patel, Lily James, Ana de Armas, Kate McKinnon, James Corden, Lamorne Morris

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus