decembrie 2021
Succession
Într-un peisaj al serialelor de televiziune din care nu lipsesc subproducțiile, apar din când în când unele care sunt la ani lumină distanță pentru că se disting prin calitate, inteligență și chiar rafinament.

Succession / Succesiunea s-a lansat în 2018 cu un prim sezon foarte promițător; a fost apoi anul următor un sezon doi excelent, iar 2021 a adus al treilea sezon, din nou unul sclipitor. La începutul acestei săptămâni, luni (13 decembrie 2021), a fost il gran finale, ultimul episod din seria a treia. Marți dimineață, toate publicațiile importante din presa internațională care urmărește industria de film au scris despre acest ultim episod și aU făcut-o în termeni superlativi, ca despre un adevărat eveniment ce nu poate trece neobservat. Laudele erau perfect argumentate și justificate, căci acest ultim episod a lăsat pe toată lumea cu gura căscată - într-adevăr nu vezi în fiecare zi așa ceva în materie de seriale de televiziune.

Nu a fost o premieră tonul elogios în care s-a vorbit despre Succesiunea, deja meritele i-au fost recunoscute, câștigând până acum în total 58 de premii, inclusiv premiile Golden Globe și Primetime Emmy, cele mai râvnite în cinematografie în general și în televiziune în special. În urmă cu câteva zile s-au anunțat nominalizările la Globurile de Aur 2022: în mod previzibil, la categoria dramă serial TV, producția HBO a adunat cele mai multe nominalizări.

Mi s-a mai întâmplat să îmi placă seriale în care personajul principal este ceea ce se cheamă bad guy. Lista a început cu Tony Soprano și l-a inclus de exemplu pe Walter White, din Breaking Bad. În Succesiunea, și dacă vei căuta cu lumânarea, nu vei găsi decât personaje negative. Nu e lupta clasică între bine și rău. În acest serial, toți sunt răi, diferă doar gradul de răutate și ticăloșie; e aproape imposibil să spui cine e mai ticălos. Și fiecare vrea să îi facă rău celuilalt.

"Șleahta" asta de nemernici este familia Roy, cu Logan în ipostaza de pater familias, mogul de presă, patronul imperiul media Waystar RoyCo. Este la a treia căsnicie și are 4 copii: Connor, dintr-o primă căsnicie, fără un rol semnificativ în companie și alți trei, din a doua căsătorie, toți angajați în firmă: Kendall, Roman și Shiv, pe care tatăl ei o alintă uneori Pinkie. La debutul serialului, bătrânul Logan își anunță retragerea și, practic, vreme de trei sezoane asistăm la lupte și răsturnări de situație, căci fiecare vrea să preia cârma. Cum acest lucru nu se materializează, ne tot învârtim în cerc - fie pentru că Logan nu e de fapt dispus să renunțe, fie pentru că nici unul dintre potențialii succesori nu e destul de bun pentru a conduce Waystar. Acestor 5 personaje principale li se mai adaugă, cu un rol semnificativ în poveste, Tom, soțul lui Shiv, Greg, nepotul lui Logan, și Caroline, respectiv Marcia - a doua, respectiv a treia și actuala soție a lui Logan. Există și responsabilii de departamente ale firmei, Gerri și Frank fiind cei mai importanți.

Roy înseamnă rege. S-a spus că modelul pentru Logan Roy ar fi Rupert Murdoch. De fapt Logan e un rege Lear care se plimbă cu elicopterul, un tiran care își trădează copiii și este trădat de copiii lui; toți vor să păstreze sau să pună mâna pe averea imensă care este în joc. Nici o josnicie, nici un scrupul nu au personajele din Succesiunea. Și totuși te atașezi de ele. Răutățile din familia Roy coboară la un nivel inimaginabil de jos, dar sunt de-a dreptul sclipitoare, mustesc de inteligență, cinism și chiar umor.

Brian Cox, fenomenal în rolul lui Logan, a jucat ani de zile în Titus Andronicus sau Îmblânzirea scorpiei și este membru al Royal Shakespeare Company, unde i se recunosc tocmai meritele pentru rolul din Regele Lear. În palmaresul acestui actor uriaș merită pomenit și faptul că este primul care l-a întruchipat pe ecran pe Hannibal Lecter. Toți actorii din Succesiunea fac niște roluri extraordinare, mie personal mi se pare incredibil de bun Jeremy Strong, în rolul lui Ken. A cîștigat deja un Golden Globe, dar este nominalizat din nou și pentru partitura plină de forță din sezonul 3.

El este protagonistul uneia dintre cele mai puternice scene din episodul final din serie, secondat magistral de Roman și de Shiv. E o scenă foarte lungă, de aproape 10 minute - enorm pentru televiziune, dar care pur și simplu te năucește prin perfecțiune. Nu sînt aici, rostește Kendall la început și se așază pe solul argilos din Toscana, unde veniseră să asiste la nunta mamei lor. Sunt praf, fraților, nu mai e nimic bun în viața mea, sunt un nenorocit, nu fac nimic bine, deși am încercat - zice în continuarea confesiunii, care culminează cu mărturisirea înfricoșătoare Sunt un ucigaș!. Gesturile, replicile, felul în care Roman și Shiv se apropie, se îndepărtează sau se apleacă la nivelul lui Ken reprezintă o adevărată lecție de mise en scène și de actorie. Sunt importante deopotrivă planurile principale și cele secundare, replicile rostite și mesajele care se subînțeleg. De fapt, toți trei sunt praf și sunt conștienți de asta. După 29 de episoade, asistăm la singurele momente în care lui Ken, Shiv și lui Rome li se întrezărește umanitatea.

Iar după ce râzi (amar, însă cu poftă) și plângi (cu lacrimi de crocodil) la scena asta, urmează marea și teribila lovitură. Ultimele 15 minute sunt ale adevăratului rege. V-am învins, idioților!, urlă Logan la propriii copii. A fost prima și singura dată când frații au fost uniți și au avut un obiectiv comun, acela de a-și învinge frica și de a-l înfrunta pe cel mai puternic om din viața lor. Se aștepta cineva ca cei trei să câștige? Probabil că nu. Poate dragostea părinților pentru copii sau a copiilor pentru părinți să fie mai puternică decât banii? Nu în serialul ăsta. Și totuși, deși nu mă așteptam la nimic bun, adevărul este că eu nu am bănuit nici o clipă că sezonul 3 din Succesiunea se va încheia cu o dublă trădare. S-a schimbat ceva după trei sezoane? Nu s-a schimbat nimic, dar de fapt aproape totul s-a schimbat. Jos pălăria pentru creatorul serialului, Jesse Armstrong, care a scris un scenariu impresionant, mai ales pentru acest final spectaculos.

HBO a confirmat în octombrie 2021 că va exista un sezon 4, chiar dacă nu a anunțat când va fi lansat. Ce știm sigur, după finalul exploziv recent, e că povestea din Succesiunea poate vira în orice direcție și că în mod cert lupta pentru coroană va merge mai departe. Și poate că Greg va fi de-adevăratelea cel mai bizar monarh de pe planetă, stăpîn peste regatul Luxemburgului. O să fie distractiv, vorba lui Ken.



Regia: Jesse Armstrong Cu: Brian Cox, Jeremy Strong, Kieran Culkin, Sarah Snook, Matthew Macfadyen, Nicholas Braun, J. Smith-Cameron, Hiam Abbass, Alan Ruck, Peter Friedman, Parker Sawyers, Rob Yang, Dagmara Domińczyk, Arian Moayed, Justine Lupe, David Rasche, Fisher Stevens

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus