România Liberă / mai 2003
La Nyon, pe malul Lacului Léman (loc atît de frumos încît pare imposibil să îl locuieşti) se desfăşoară de 34 de ani un festival internaţional de film documentar. După o pauză de cîţiva ani, datorată unei scăderi de formă, acesta a devenit în 1994 Festivalul "Visions du Réel". A noua ediţie care s-a desfăşurat între 28 aprilie şi 4 mai a marcat o creştere cu 15% a numărului de spectatori faţă de ediţia trecută, prezentînd o selecţie serios alcătuită - 116 filme alese pe sprînceană din 1500 intrate la preselecţie.

La fiecare întîlnire pe care aţi mediat-o între realizatori şi public, le-aţi adresat primilor o foarte grea întrebare simplă: "De ce faceţi filme?". Eu v-aş întreba de ce organizaţi un festival de film documentar.
Am mai multe răspunsuri. Pentru că e o plăcere deosebită să-ţi poţi împărtăşi convingerile, îndoielile, interogaţiile despre cinematograful realităţii (n. red. - "cinéma du réel"). Avem nevoie să ne apropiem de complexitatea lumii. Un alt răspuns: pentru a găsi imagini care să arate ploaia, noaptea, lumina nesigură, frumuseţea fragilă şi violenţa poveştilor noastre trecute şi prezente.

De ce ploaia?
Pentru că ploaia e foarte greu de filmat, la fel ca noaptea. Întunericul, care e şi obscuritatea sălii de cinema, este ecoul spaimelor copilăriei noastre, dar e şi ceva foarte senzual.

Există la ora actuală o grămadă de festivaluri internaţionale de film documentar. Prin ce se deosebeşte festivalul dumneavoastră de celelalte?
Prin calitatea selecţiei, prin grija pe care o purtăm fiecărui film. Alcătuim în fiecare an un catalog consistent în care fiecărui film i se adaugă aprecieri critice. Organizăm dezbateri, forumuri. Intenţia noastră primă este de a face dovada diversităţii extraordinare a scriiturii cinematografice. Căutăm să arătăm tot ce mişcă, tot ce e inventiv, tot ce îşi asumă riscuri. Suntem totuşi un festival mic. Nu avem decît trei săli de proiecţie şi o echipă de şase oameni plus doi voluntari.

Chiar aşa, cum s-a alcătuit selecţia filmelor?
Le-am ales pe acelea care se confruntă într-adevăr cu realitatea, pe acelea care anchetează evenimente reale, precum şi pe acelea care construiesc o viziune proprie, originală asupra realităţii.

Ştiu că una dintre ediţii a avut o importantă participare românească.
În 1990. Atunci documentarele româneşti au avut şi o broşură a lor, iar la proiecţii a venit şi Regele Mihai. De atunci însă prezenţa românească a fost aproape inexistentă. Ştiu că e greu acum să faci film în România, mai ales dacă eşti cineast independent.

Nu v-a tentat să faceţi şi dvs. filme?
Cînd vezi unele filme ţi se întîmplă să-ţi spui: "E foarte uşor să le faci". Alteori ţi se pare extraordinar de greu acest meşteşug. Cred că adevărul e undeva la mijloc, dar nu, nu m-a tentat niciodată. Nu am asemenea frustrări, ca să realizez un festival de film.

Cu ce probleme vă luptaţi de la an la an?
Să alcătuim bugetul, să strîngem în jurul nostru oameni de încredere, să găsim filme bune. E necesar să fim exigenţi şi să fim în acelaşi timp relaxaţi. Nu avem de ce să murim sub greutatea unui asemenea proiect. Pe urmă, încercăm să provocăm o privire clară în spaţiul audiovizual. Luptăm împotriva amalgamului şi confuziei create de televiziune. Aceasta nu are o priză reală asupra realităţii. Ea arată lucrurile de foarte aproape, intră în vecinătatea lor imediată, dar nu le pătrunde sensul. Dimpotrivă, eu cred că e nevoie ca cinematograful să reinstaleze distanţa. Trebuie să acceptăm faptul că distanţa dintre mine şi celălalt poate fi pasionantă, dar e ireductibilă. Ai nevoie de o anumită distanţă ca să vezi lucrurile clar.

V-aţi gîndit deja la ediţia de anul viitor?
Deocamdată la un atelier susţinut de Alain Cavalier şi o secţiune dedicată cinematografului latino-american. Dar acum aştept să ajung în sfîrşit la Geneva ca să-mi văd copiii.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus