februarie 2022
Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință lansează apelul deschis pentru Fusion:AIR 2022 - Rezidențe artistice în institute de cercetare. Căutăm 4 artiști români care să ofere noi dimensiuni practicii lor artistice prin interacțiunea cu știința.

Înscrierile la apel sunt deschise în perioada 1-18 martie 2022 și pot fi realizate accesând Ghidul aplicantului și Formularul de aplicație Fusion:AIR 2022.

Artiștii selectați în urma apelului vor colabora cu cercetători din 4 institute din România și vor dezvolta lucrări artistice care vor fi prezentate într-o expoziție organizată în luna septembrie 2022.

Fusion:AIR este primul proiect de rezidențe colaborative din România, aflat acum la cea de-a 3-a ediție, care reunește artiști cu un interes deosebit pentru conceptele și procesele științifice, impactul lor în societate și în inovația tehnologică, pe de o parte, și cercetători din institute de cercetare, pe de altă parte.

Ediția 2022 a proiectului Fusion:AIR oferă cadrul în care se pot urmări atât procesele de formare a ideilor cât și punerea lor în obiect, în practică, sau pe scenă. Tema acestei ediții este Unexpected (RE)solutions: How the process drives the outcome și urmărește exemplificarea proceselor creative ce stau la baza demersurilor artistice și științifice. Astfel vom putea urmări cum iterația, determinismul metodologic sau serendipitatea, ca puncte de referință ale celor două tipuri de metode, conduc la o varietate a soluțiilor și la rezultate neașteptate.
Artiștii vor putea utiliza ca medii de exprimare: Science Art, Visual Art, New Media, Cross Art Form, Bio Art, Hybrid Art.

"Rezidența Fusion:AIR este locul ideal pentru a asista la trierea ideilor, formarea și perfectarea metodelor de cercetare și la impactul pe care îl pot avea acestea când vine vorba de găsirea unor soluții conceptuale și tehnice relevante atât pentru arte cât și pentru științe. În contextul înrădăcinat al diviziunilor disciplinare din mediul academic și din societate, tema aleasă de noi pentru această ediție propune o abordare inovativă care pune accentul pe proces, ca o punte de legătură între știință, artă și public. Astfel, prin urmărirea felului în care se generează abordările transdisciplinare, încercăm să astupăm falia dintre tipuri de cunoaștere diferite." Floriama Cândea, artist, curator al proiectului.

Partenerii Științifici ai Fusion:AIR 2022 în cadrul cărora vor fi organizate rezidențele sunt: Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor și Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Textile și Pielărie.

Parteneri media: LiterNet, IQads, Radio România Cultural, Agerpres, Modernism.
Proiectul cultural Fusion:AIR 2022 este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Qolony - Fondată în 2019, Qolony - Colonia pentru artă și știință este o asociație care desfășoară programe de cercetare și producție, ajutând la promovarea artei aflate la intersecția cu știința: rezidențe artistice, prezentări, dezbateri, workshop-uri, expoziții care deschid dialoguri între artiști și oameni de știință din institutele de cercetare, la nivel național și internațional.

FUSION:AIR este unul dintre cele mai importante proiecte Qolony, un demers care își propune să ajute la promovarea incluziunii artiștilor în activitățile de inovare și cercetare, oferind științei limbajul artei. Echipa Qolony este formată din jurnalistul științific și managerul cultural Mihaela Ghiță și artistele vizuale Floriama Cândea și Sabina Suru.


Facebook și Instagram: @qolony.eu
YouTube: Qolony

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus