aprilie 2022

Leonard Alecu: NORD, 15.04-03.06.2022.
MARe/Muzeul de Artă Recentă
 Bulevardul Primăverii 15, Auditorium și nivelul -1.
Vernisaj 15.04.2022, 18.00h

Vineri, 15.04.2022, de la ora 18.00h va fi deschisă la MARe / Muzeul de Artă Recentă o expoziție insolită. NORD transgresează frontiera dintre documentar și ficțiune, dintre stricta reprezentare fotografică și video a unei situații de fapt și transfigurarea ei prin exigența mijloacelor tehnice și prin austeritate vizuală.

Reportaj la marginea înghețată a lumii, NORD redă, concentrat, o perspectivă aparte asupra campaniilor de înregistrare fotografică și cinematografică întreprinse de Leonard Alecu în Groenlanda și Islanda în anii 2011, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019.

 Înarmat cu o cameră fotografică de format mare, Ebony 8x20 inch realizată din titan și mahon anume pentru această explorare extremă, și cu filme Kodak speciale, TMAX 400, Leonard Alecu a luat, lună de lună și an de an, pulsul vizual strict în alb-negru al unor locuri în care lumea așa cum o știm pare a fi pusă între paranteze, uitată, inexistentă, inimaginabilă. Personaje, istorii, narațiuni, peisaje pitorești, toate aceste date fundamentale ale fotografiei care redă viața par suspendate în preajma Polului Nord.


 Oceanul întunecat și aisbergurile cristaline care-l adapă topindu-se devin, în îmbrățișarea lor finală, protagonistul impozant al acestor expediții care nu dau seamă despre schimbările climatice, despre dispariția balenelor sau despre viața grea a eschimoșilor, ci despre fascinanta putere de seducție a albului și negrului sub ger năprasnic. Leonard Alecu aparent documentează fidel baletul grav al unor dispariții lente. În realitate însă, surprinderea acestor dispariții generează apariții fulgurante, fastuoase. Imprimarea fotografiilor în format monumental (peste 300 cm!) pe hârtie Hahnemühle Photo Rag 308 le aduce acestora un spor în ordinea cuprinderii și fascinației, oferind senzația unei tactilități care dejoacă asprimea documentului vizual rece și dur. Similar, filmul scurt Ice Breathing (28' 22'), filmat pe coasta de est a Groenlandei cu o cameră de cinema Red Helium 8K cu senzor monocrom, transformă capturarea seacă a plutirii ghețarilor în oceanul ce-i înghite cu un legănat fatal într-o veritabilă dramă cu accente metafizice, potențată de coloana sonoră copleșitoare.

 "În Nord nu frigul te-ngheață, ci eterna solitudine. Acolo nici albul nu e bine, nici negrul nu e rău. La capătul lumii moartea-și ține respirația, prinsă-n încleștarea maiestuoasă dintre oceanul întunecat și ghețarii sclipitori. La-nceput ei par munți imenși, apoi blocuri impozante, pentru a se dizolva, lent, în personaje tot mai umane-n micimea lor apoasă. Leonard Alecu e un pătimaș agent constatator al splendorii naturale în paradisul final, acolo unde natura pare că e absentă, unde verdele, roșul și galbenul fructelor și florilor nu există. Dar tocmai în epura golului perfect se naște forma ideală, vuietul vizual care conjură absolutul de dincolo de cuprinderea omenească. Leonard Alecu nu este o sirenă a schimbărilor climatice, nici vreun negaționist, chiar dacă prada favorită a acestui foto-safari în ger cumplit plutește în cimitirul ghețarilor ce-și caută un cuib de topire la marginea Groenlandei. Perfecționismul său compulsiv depășește profesionalismul distant al artistului și devine fixație, abuz, aberație: creație. Poemul rece al extazului extrem." (Erwin Kessler)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus