mai 2022
Festivalul Internațional al Filmului Politic Cinepolitica, 2022
Al zecelea eveniment din seria Cinepolitica, Cinepolitica Nights are loc în perioada 10-12 mai 2022, la Cinema Muzeul Țăranului, și propune publicului șapte proiecții de documentare și lungmetraje de ficțiune, majoritatea în premieră națională. Selecția din 2022 cuprinde două producții ucrainene multipremiate, drame de război cu elemente SF, un documentar nominalizat la Oscar, dar și o comedie cu accente sociale, cu Léa Seydoux în rolul principal.
Biletele sunt disponibile în rețeaua Eventbook.

Seria debutează marți, 10 mai 2022, cu două producții ucrainene: documentarul Terykony (r: Taras Tomenko, Ucraina, 2022), proiectat în premieră în România, și Atlantis (r: Valentyn Vasyanovych, Ucraina, 2019), o dramă de război cu elemente SF, multipremiată la festivaluri de film din întreaga lume.

"Cu siguranță, lumea trăiește cel mai complicat moment din ultimele decenii. Războiul de pe pământ european a produs un șoc puternic unei generații ce nu credea în posibilitatea revenirii unei astfel de situații, ce părea destinată exclusiv cărților de istorie, nicidecum fluxurilor de știri și social media contemporane. De aceea am ales să prezentăm în cadrul evenimentului nostru două producții cinematografice actuale despre efectele conflagrației din Ucraina, cu impact cert. Două filme cât se poate de diferite - unul despre trecutul recent și altul despre viitorul apropiat - care împreună pot crea o imagine mai clară și persistentă asupra necunoscutului apăsător. Documentarul Terykony și filmul de ficțiune plasat în viitor Atlantis vor deschide o nouă ediție Cinepolitica cu intenția clară de a pune pe gânduri într-un fel cum numai arta o poate face." - Marius Copel, director artistic Cinepolitica International Film Festival

Documentarul Terykony (r: Taras Tomenko, Ucraina, 2022) va fi proiectat în premieră în România - marți, 10 mai 2022, de la ora 18, la Cinema Muzeul Țăranului. Cu puțin timp înainte de războiul total început în 2022, un peisaj distopic există deja în orașul Toretsk din Donetsk, intens bombardat de ruși încă din 2015. Aici, la 500 de metri de linia frontului, trăiesc Nastya și Yarik. Înconjurați de un univers al distrugerii, cei doi încearcă să-și continue copilăria într-o crudă normalitate, printre ruine, mine și tranșee. Un film care arată fără filtru ce înseamnă cu adevărat viața în cel mai fierbinte loc de pe planetă, pentru o generație nevinovată. Un documentar prezentat în premieră la Berlinale, în 2022.

Tot marți, 10 mai 2022, de la ora 19:45, va fi proiectată Atlantis (r: Valentyn Vasyanovych, Ucraina, 2019), o dramă de război cu elemente SF, multipremiată la festivaluri de film din întreaga lume. Acțiunea se petrece în viitorul apropiat, într-un teritoriu din Estul Ucrainei, în anul 2025. Totul a fost transformat de conflict într-un deșert care face viața aproape imposibilă. Apa este adusă cu mare greutate, fiind o resursă neprețuită. În timp ce un zid se construiește la granița de foc, Sergiy, un fost soldat, nu se poate adapta la noua realitate. În misiunea sa de a exhuma cadavre de război, o întâlnește pe Katya. Cei doi încearcă să trăiască o poveste de dragoste într-o nouă și distopică realitate. Film câștigător la Festivalul de Film de la Veneția, secțiunea Horizons.

Miercuri, 11 mai 2022, de la ora 17:45, seria Cinepolitica Nights continuă cu proiecția în premieră în România a documentarului No Orders! / Fără Ordin! (r: Szalay Péter, Ungaria, 2020). În 1989, an decisiv pentru destinul Europei, un regim de peste 40 de ani se destramă brusc, iar granițele se redefinesc. Documentarul urmărește povestea similară a doi locotenenți-colonei grăniceri, Bella Árpád și Harald Jäger. Gesturile lor curajoase au accelerat evenimentele istorice de la sfârșitul secolului XX și au oprit alte tragedii.


Tot miercuri, 11 mai 2022, de la ora 19:15, va fi proiectată, în premieră națională, Working Class Heroes / Eroi ai clasei muncitoare (r: Milos Pusic, Serbia, 2022), o dramă cu accente comice, nominalizată în secțiunea Panorama, la Berlin, în 2022. Lidija este o aprigă femeie de afaceri care lucrează pentru un investitor lipsit de scrupule, în domeniul construcțiilor. Principala sa sarcină este aceea de a supraveghea muncitorii care lucrează ilegal pe șantier și de a proteja astfel cu orice preț imaginea companiei. Când lucrătorii fac cunoștință cu realitatea crudă a capitalismului, epuizați și neplătiți, aceștia se hotărăsc să-și revendice drepturile iar șantierul devine scena în care clasele sociale și moralitatea intră într-un dur conflict.

Seara de miercuri, 11 mai 2022, se încheie la ora 21, cu proiecția, în premieră în România, a documentarului nominalizat la Oscar, Ascension / Ascensiune (r: Jessica Kingdon, SUA, 2021). Filmul este un portret impresionist al uriașului lanț economic al Chinei, care relevă prăpastia dintre clasele sociale, observând cu atenție codurile nescrise ale muncii de jos, consumerismului sau averilor personale. Documentarul portretizează capitalismul chinezesc în straturile sale profunde, de la muncitorii suprasolicitați către clasa de mijloc aspirațională și ajungând la elitele hedoniste. Una dintre concluziile clare ale demersului este că Visul Chinezesc este o fantezie încă imposibil de materializat pentru cei mulți.

Seria Cinepolitica Nights se încheie joi, 12 mai 2022, cu două proiecții în premieră națională. De la ora 18, Natural Light / Lumina naturală (r: Dénes Nagy, 2021), o dramă de război premiată cu Ursul de Argint, la Berlin, în care acțiunea este plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în URSS-ul sub ocupație. István Semetka este un simplu fermier maghiar, caporal într-o unitate specială a partizanilor. În drumul către un sat izolat, aceștia sunt atacați de inamic, iar căpitanul lor este ucis. Semetka va trebui să-și înfrângă frica și să-și asume comanda unității, captiv într-o situație haotică.


În încheiere, de la ora 20, o comedie de neratat: France (r: Bruno Dumont, 2021), film nominalizat la Palme d'Or, cu Léa Seydoux în rolul unei vedete de televiziune. France de Meurs își împarte timpul între munca din platou, un război distant și greutățile vieții de familie, însă viața sa este dată peste cap când accidentează un pieton. În încercarea de a se retrage în anonimat, faima continuă să o urmărească până în momentul în care o poveste stranie de iubire pare să pună capăt căutărilor sale.

Biletele la proiecțiile din cadrul Cinepolitica Nights sunt disponibile online pe Eventbook.ro și în rețeaua partenerilor Eventbook, la prețul de 20 de lei (preț întreg) și 12 lei (preț redus).

Ajuns la a X-a ediție, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este organizat de Asociația Cultură și Imagine și patronat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) și de Universitatea Națională de Arte (UNArte). Susținut de: Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Ministerul Culturii, DACIN SARA, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar și Muzeul Național al Țăranului Român.
Parteneri: Radio Guerrilla, Cărturești, Zile și Nopți, MovieNews.ro, Ziarul Metropolis, Historia, FILM MENU, CineFan, Cinemagia, DIN FILME, CineGhid, AaRC - All About Romanian Cinema, Cultura la dubă, AIVI Media Hub și IQads.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus