mai 2022
 i
Cu ocazia deschiderii porților unuia dintre cele mai cunoscute festivaluri de carte din România, după trei ani - Bookfest 2022 -, Editura Meteor Press va fi prezentă cu două lansări cu tematică de mare actualitate, cu o promoție irezistibilă și gânduri frumoase pentru toți cititorii săi.

Program:

Joi, 2 iunie 2022 - ora 17,00 stand C04, Meteor Press - Volumul Și acum încotro? De la ofițer decorat la condamnat politic (fragment aici), scris de I. Butnaru, prezintă memoriile unui deținut politic care a petrecut șapte ani în închisorile comuniste ale României anilor '50.
Un volum închinat celor ce au suferit pentru dreptate și libertate, oamenilor curajoși care au trăit printre noi, bărbaților dispuși să lupte și să se sacrifice pentru un ideal. "O teribilă lecție a istoriei: sângele omenesc ce era spălat cu apă, care se scurgea apoi în canalele orașului." - I. Butnaru, deținut politic 1949 - 1956.
Invitații, d-na Alina Radu Butnaru, nepoata autorului, prof. univ. dr. Alin Spânu de la Universitatea București, prof. univ. dr. Cosmin Budeancă, Director General IICCMER și Bedros Horasangian, analist politic, vor vorbi despre "lupta (contra comunismului), suferința (în închisori) și credința (în Dumnezeu și victorie)" care i-au însuflețit pe luptătorii anticomuniști, cum a sintetizat prof. Alin Spânu pe coperta a IV-a a volumului memorialistic.

[1945] ... alături de mine, mulți, foarte mulți erau aceia care își puneau aceeași întrebare: "Războiul s-a terminat! Și acum, încotro?"

[1959] ... pretutindeni militari și milițieni, mai mulți decât în penitenciare. Să fie oare ceea ce văd o închisoare mai mare? Iată că după o incursiune de atâția ani prin timp, printre situații și oameni de tot felul, printre evenimente diferite și nu puține, pașii calcă cu nesiguranță pământul, în timp ce în gând îmi vine aceeași obsedantă întrebare: Și acum încotro?

Vineri, 3 iunie 2022 - ora 18,00 - Volumul Rusia - o scurtă istorie. De la Rusia kieveană până în prezent, scris de Christopher Ward și John Thompson, în traducerea lui Mihai-Dan Pavelescu și Cristian Nica, redă, în mod organizat, cronologic, principalele evenimente din istoria Rusiei, de la cea kieveană ajungând până la mandatele lui Putin, intervențiile mai recente ale Rusiei în Siria, opoziția lui Navalny, noile relații ale Rusiei cu SUA și UE.

Iată ce ne spune în acest sens autorul chiar de la primele pagini:
"Mărimea Rusiei creează niște provocări speciale pentru oamenii ce locuiesc aici. Cum poate fi administrat un teritoriu atât de imens și bogățiile sale folosite eficient? Cum pot locuitorii să mențină legătura unii cu ceilalți și să-și dezvolte un simț al identității și niște scopuri comune? Care ar trebui să fie echilibrul între controlul de la centru și deciziile luate la nivel local?
Dimensiunile uriașe ale teritoriului Rusiei au generat niște consecințe strategice importante de-a lungul timpului. În mod paradoxal, această țară imensă e dificil de cucerit dar și de apărat. Inamicii Rusiei au avut întotdeauna bătăi de cap în invadarea și ocuparea ei
.(...) Polonezii, turcii, suedezii, francezii, nemții au fost urmăriți de ghinion și nu au reușit s-o cucerească."

Textul, deși e conceput pentru uzul academic, se parcurge cu ușurință și aspectele cele mai importante sunt reținute ușor pentru că relatările sunt foarte clar, curgător și accesibil scrise, bine ordonate și evidențiate, și temele importante sintetizate ireproșabil. Gradul de adresabilitate al cărții este, datorită acestor calități ale textului, unul larg.

Avem de-a face cu o sinteză remarcabilă, fără încărcături și comentarii inutile, cititorul fiind ajutat să înțeleagă cine sunt rușii, cum au evoluat ca societate și mare putere și de ce sunt ei așa cum sunt.

Invitații, Prof. Univ. Dr. Adrian Cioroianu, Director al Bibliotecii Naționale, Dorin Matei, Redactor-șef la revista Magazin istoric, Ion M. Ioniță, Redactor-sef la revista Historia, și Bedros Horasangian, analist politic și moderator al lansării, ne vor conduce prin spațiul istoric al unui popor care se întinde pe o vastă suprafață geografică, recunoscut de-a lungul timpului printr-un melanj de culturi, obiceiuri, atitudini și valori.

Dragi cititori, vă așteptăm la Bookfest cu reduceri semnificative la cărțile noastre, cu o promoție care crește în viteză și ajunge până la 80% reducere!

Parteneri Media: Observator cultural, Historia, Magazin istoric, BookHub, Liternet.ro, Cititor călător, Literatura pe tocuri, Booknation, Dusa cu cartea, Delicatese literare, Porția de citit, Pagini de zi și noapte, Agentia de Carte, Pasiunea cititului, Anca și cărțile, Stil de vedetă, Bucuria lecturii, Domus-pr.ro, Momente de viață, Prefata de carte, BonCafé, E-femeia.ro, Lecturi și arome, Jurnalul iubirii, Biblioteca lui Liviu, CiteșteEmil, Rabbit Media.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus