România Liberă / martie 2006
Filmul lui Shawn Levy ne trimite în trecut, la filmele lui Blake Edwards- prin umorul şi maniera absolut decontractată de a face faţă situaţiei, dar ne şi readuce din trecut la lumină - pentru că acţiunea se petrece în ziua de azi, unde computerul poate fi folosit şi de Inspectorul Clouseau.

Steve Martin e o excelentă alegere pentru rolul inspectorului. Cu o mustăcioară falsă, o privire din cînd în cînd îngustată şmechereşte şi un adorabil accent franţuzesc, actorul american nu îl copiază pe Peter Sellers, ci îşi face Clouseau-ul lui. Un Clouseau isteţ, dar mai ales, cum se zice în româneşte, "fute ghină". Nu poate da un impuls unui perpetuum mobile fără să nu-l strice, nu poate pune mîna pe o draperie fără să nu şi-o tragă-n cap, nu se poate sprijini de un mare glob pămîntesc fără să nu-l dea pe jos, iar acesta să ajungă în stradă unde să accidenteze bicicliştii. Şi globul să revină zece minute mai tîrziu în cadru, ca şi cum s-ar fi plimbat prin oraş. Scenariştii duc fiecare mică prostioară într-alta, astfel încît isprăvile fizice ale lui Clouseau au mereu aerul unor mici catastrofe în lanţ.

Nu e mare lucru de capul poveştii în sine- un antrenor de fotbal a fost asasinat şi i s-a furat diamantul Pantera Roz, iar Inspectorul Clouseau e pus de inspectorul şef Dreyfus (Kevin Kline) să dea de urma firului, pentru ca pe urmă să-i ia cazul şi să primească în locul lui Medalia de Onoare. Dar povestea e presărată cu umorul sănătos şi fizic al inspectorului (mai ales), umor burlesc de care poate multora le era dor. Alături de Steve Martin, Jean Reno face în sfîrşit un rol comic pe măsura gabaritului său. Pe post de jandarm ai cărui strămoşi sunt în poliţie de nouă generaţii, francezul aduce în cuplul pe care-l face cu americanul Martin o sobrietate pontoasă. După cum spune regizorul, e suficient că stă în cadru ca să fie comic. Kevin Kline îşi mai spală din ruşinea numită De-lovely, mai ales că după Pantera Roz a mai făcut un rol foarte bun în A Prairie Home Companion, în regia lui Robert Altman. Beyoncé Knowles e pe post de vampă dar, mă rog, nu apare de multe ori, iar din tot atîtea apariţii, Emily Mortimer face o excelentă secretară ochelaristă îndrăgostită în tăcere de Clouseau.

Realizatorii au avut ideea genială de a-i pune pe actorii americani care joacă francezi să vorbească engleza cu accent franţuzesc. Acesta e un prilej pentru Steve Martin de a lucra şi pe această gamă. Scena în care ia lecţii de engleză americană de la cea mai bună profesoară şi nu reuşeşte să pronunţe "hamburger" e de tot hazul.




Pantera Roz / The Pink Panther - 2006;
regia Shawn Levy;
scenariul Len Blum & Steve Martin;
personaje create de Blake Edwards şi Maurice Richlin;
cu: Steve Martin, Kevin Kline, Jean Reno, Beyoncé Knowles, Emily Mortimer.
Regia: Shawn Levy Cu: Steve Martin, Kevin Kline, Jean Reno, Beyonce Knowles, Emily Mortimer

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus