septembrie 2022
20 de evenimente. 9 zile dedicate fotografiei și educației vizuale. Invitați speciali din Indonesia, UK, SUA, Grecia, Islanda, Japonia, Ungaria, Italia și nu numai.

Bucharest Photofest, ajuns la cea de-a șaptea ediție în 2022, este un festival-platformă care și-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale și relevante repere din fotografia autohtonă și internațională.

Ediția 2022 a Bucharest Photofest se desfășoară în perioada 1 - 9 octombrie 2022 în mai multe spații din București și reunește în cele 9 zile aproximativ 30 de evenimente grupate într-o temă - Trust / Încredere: expoziții, proiecții de film, showcases, discuții și dezbateri, ateliere practice, proiecții și instalații video, dar și concerte live. Toate evenimentele din program sunt cu intrare liberă pentru public, iar participarea la ateliere se realizează pe bază de înscriere.

Ediția 2022 pune accentul pe multă interacțiune, exemple în acest sens sunt atelierele practice despre fotografie, dar și despre videografie, plimbările în oraș pentru fotografie urbană și, mai ales, în prima zi de festival un eveniment special are loc la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București intitulat Perspective și imagini în medium format și large format, susținut de profesori ai universității de la secția fotografie. Suntem alături și de copiii refugiați din Ucraina, iar alături de Salvații Copiii România avem incluse în program evenimente dedicate acestora.

La această ediție de festival unul dintre invitații de marcă este artistul Sigurður Ólafur Sigurðsson (Islanda) care va susține o prezentare despre activitatea sa de fotojurnalist și bogata sa experiență în zona fotografiei documentare.

foto: Sigurdur Ólafur Sigurdsson

Printre evenimentele din agenda lui 2022 se mai numără atât expozițiile de neratat The land of the sea - Irene Barlian (Indonezia), Rewired - Felicia Simion (România), Dispatches from Malawi - Danilo Arenas (Japonia), Greece's Dirty Secret - Anna Pantelia (Grecia), Emotions - Rareș Beșliu (România), cât și prezentările și poveștile semnate de Radu Diaconescu, Adrian și Roxana Cârmaciu sau cele ale lui Alin Anghelovici.

Foto: Irene Barlian

Foto: Felicia Simion

Foto: Radu Diaconescu

O prelegere de maximă importanță este susținută de specialiștii, curatorii și fotografii italieni Alessandra Capodacqua, Donata Pizzi, Steve Bisson cu titlul Empowering the Female Gaze. Italian Women Photographers from the Collezione Donata Pizzi, 1965-2022.

Alessandra Capodacqua

"În 2022, festivalul internațional de fotografie al capitalei s-a aflat într-o situație inedită. Reprogramând pentru mai 2022 o ediție ce trebuia să aibă loc în 2021 și organizând în paralel ediția curentă, am fost determinați să menținem toate planurile și să privim cu încredere spre viitor. Acesta este și cuvântul cheie al ediției 2022: încredere. Un nou început, o aspirație la mai bine pentru noi toți, dar în egală măsură și curaj.

Conceptul proiectului nostru este de a grupa cea mai mare parte a evenimentelor din program într-o temă, iar subiectele alese, poveștile și experiențele artiștilor invitați autentifică demersul nostru. Expozițiile, de exemplu, pot fi un semnal de alarmă, iar prelegerile și prezentările pot fi motiv de încurajare, de inspirație. Vă invităm pe toți să faceți parte dintr-o nouă experiență vizuală, intensă și captivantă la Bucharest Photofest
.", a declarat Ionuț Trandafirescu, directorul și fondatorul Bucharest Photofest.

Bucharest Photofest își propune să fie cel mai important festival de fotografie din România, ce transformă fotografia într-un instrument de educație vizuală și și-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale și relevante repere din fotografia autohtonă și internațională. Dincolo de faptul că este un proiect cultural prezentat într-un concept coerent articulat, fotografia devine în contextul Bucharest Photofest și pretext pentru dezbaterea unor teme importante ale actualității socio-politice și cultural-umane, astfel, fotografia devenind un instrument de educație vizuală.

Un proiect Alternative-Culture.com. Programul complet pe: www.bucharestphotofest.ro sau www.fb.com/bucharestphotofest

Plăcut de Radio Guerrilla
Parteneri: SONY România, Wet Hard Seltzer, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Pepsi Max, Lay's, Bere Times New Roman, Deschis Gastrobar, Cărturești, Victor's Secret, Nabulsi Soap, Filos Publishing House, European Printers
Partener video: Panasonic România
Parteneri culturali: Salvați Copiii România, UNHCR România, Institutul Italian de Cultură, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematrografica "I.L. Caragiale", Consulatul Onorific al Islandei la București, Ambasada Suediei la București, British Council, Muzeul Național al Țăranului Român, One World Romania
Parteneri media: UTV, AGERPRES, Pressone, Zile și Nopți, IQads, LIFE.ro, The Institute, Observator Cultural, Curatorial, Igloo, Zeppelin, Modernism, Liternet, Revista Golan, Spotmedia, 9AM, B365.ro, PRwave, Happ.ro, Goingout.ro, Bucharest-guide.ro, Probucuresti.ro, CriticEyez, Munteanu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus