octombrie 2022
Festivalul Național de Comedie Galați, 2022
Aseară (16 octombrie 2022), pe scena Sălii Mari a Teatrului Fani Tardini, s-a încheiat cea de-a 33-a ediție a Festivalului Național de Comedie Galați. Desfășurat în perioada 8-16 octombrie 2022, unul dintre puținele festivaluri teatrale competitive din țară a propus publicului local și invitaților 8 spectacole din Sfântu Gheorghe, Brăila, Târgu Mureș, Constanța, Suceava, București, Ploiești și, desigur, Galați.

În seara finală, înaintea reprezentației Teatrului Excelsior cu Familia Addams în regia lui Răzvan Mazilu, juriul format din actrița Tania Popa, regizorul Radu Nica și sus-semnatul a anunțat, prin vocea Taniei (gazdă a Galei împreună cu Florin Toma, directorul general al Teatrului Fani Tardini), palmaresul secțiunii competitive. Iată-l.

Pentru că, atunci când actoria e cu adevărat meseria, și din negru se naște comedia, se acordă Premiul pentru Cea mai Bună Actriță în Rol Secundar Elenei Popa pentru rolul Doamna Talpălată din spectacolul Doi morți vii de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, de la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.

Pentru farmecul nebun cu care pedalează pe străzile Ieșilor și pe scenele Moldovei, se acordă Premiul pentru Cel mai Bun Actor în Rol Secundar lui Sebastian Marina pentru rolul Pan Egor, Lipoveanu' din spectacolul Doi morți vii de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, de la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.

Pentru farmecul și siguranța cu care își conduce personajul între multiple ipostaze, unele mai ingenue, altele mai malițioase, se acordă Premiul pentru Cea mai Bună Actriță în Rol Principal Andreei Bibiri pentru rolul Beth din spectacolul Cină cu prieteni de Donald Margulies, în regia lui Cristi Juncu, de la Teatrul Bulandra din București.

Pentru inteligența rostirii și simțul remarcabil al comicului, se acordă Premiul pentru Cel mai Bun Actor în Rol Principal lui Dan Rădulescu pentru rolul Ianche din spectacolul Tache, Ianche și Cadâr de Victor Ion Popa, în regia lui Nicu Mihoc, de la Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania Liviu Rebreanu.

De asemenea, pentru capacitatea de a conduce, cu precizie și echilibru, o distribuție numeroasă și un spectacol complex către un epilog muuuult-așteptat, se acordă încă un Premiu pentru Cel mai Bun Actor în Rol Principal lui Marian Adochiței pentru rolul Gaz din spectacolul Goi pușcă de Simon Beaufoy, în regia lui Vlad Cristache, de la Teatrul de Stat Constanța.

Pentru că ați participat în număr de atât de mare, cu un entuziasm molipsitor și o implicare care ne onorează și obligă, ați decis să acordați Premiul Publicului spectacolului O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale, în regia Sânzianei Stoican, producție a Teatrului Toma Caragiu din Ploiești.

Pentru curajul și inspirația de a așeza pe aceeași scenă cel mai vechi text din dramaturgia națională și cele mai actuale probleme, când mai dramatice, când mai comice, ale teatrului românesc, se acordă Premiul pentru Cea mai Bună Regie lui Cristian Ban pentru spectacolul O repetiție moldovenească de Costache Caragiali, producție a Teatrului Fani Tardini din Galați.

Pentru că unora le place teatrul, altora le place muzica și tuturor ne plac pisicile, se acordă Premiul Juriului spectacolului Pisici 2 pe versuri de Bobi Dumitraș și Bobo Burlăcianu, în regia muzicală a lui Bobo Burlăcianu, producție a Teatrului Matei Vișniec din Suceava.

Pentru mixul irezistibil de comedie, duioșie, meserie, ironie și încântătoare actorie, se acordă Premiul pentru Cel mai Bun Spectacol producției O repetiție moldovenească de Costache Caragiali, în regia lui Cristian Ban, de la Teatrul Fani Tardini din Galați.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus