noiembrie 2022
Festivalul Bucharest Best Comedy Film, 2022
Festivalul are loc în perioada 1 - 10 decembrie 2022 pe postul TV Cinemaraton și poate fi vizionat și pe platforma Digi online.

A patra ediție a Bucharest Best Comedy Film Festival are sloganul "Filmul de comedie interzis în România" și își propune să atragă atenția asupra numărului scăzut de filme de comedie produse la nivel internațional.

Festivalul Bucharest Best Comedy Film propune o selecție remarcabilă de filme internaționale de comedie - un tur al lumii din 10 perspective cinematografice diferite.

Alături de cele zece filme din competiția Bucharest Best Comedy Film, vor fi difuzate zece comedii românești.
  
Program Bucharest Best Comedy Film, 2022

Joi, 1 decembrie 2022
ora 21.00 - Gala de deschidere Bucharest Best Comedy Film 2022
ora 22.00 - Róise & Frank (Irlanda, 2022)

Róise & Frank (Irlanda, 2022)
Regie & Scenariu: Rachael Moriarty și Peter Murphy
Distribuție: Róise: Bríd Ní Neachtain / Alan: Cillian Ó'Gairbhí / Donncha: Lorcan Cranitch / Maidhcí: Ruadhán De Faoite / Frank Madra, Cățelul: Barley / Anna: Michelle Beamish / Sinéad: Claire O'Connor / Jack: Cormac Hennessy / Conor: Seán Mac Gearailt / Cormac: Deaglan De Paor / Greg: Seán T. Ó Meallaigh / Monica: Áine Ní Mhuirí / Emer: Cialadh White / Eileen: Elaine O'hara / Garda: Aonghus Óg Mcanally
Un film încântător!
"A spus că se va întoarce, nu a spus cum! Comedia în limba irlandeză are o notă de supranatural în abordarea emoționantă a poveștii despre o văduvă îndurerată și un câine vagabond. Róise & Frank este o poveste încântătoare despre speranță în cele mai întunecate locuri iar Frank este cățelul pe care fiecare iubitor de animale și l-ar dori. Una dintre cele mai fermecătoare comedii care vă va cuceri!"

Sinopsis: Au trecut doi ani de când Róise și-a pierdut iubirea vieții ei - soțul Frank. Din cauza durerii, s-a izolat de familie și de comunitate. Sosirea unui câine misterios, care vrea să se conecteze cu Róise, aduce o schimbare majoră - dar este ea una bună? Câinele iubește sportul și fripturile, are un fotoliu preferat și o aversiune față de vecinul Donncha. Róise realizează rapid că, de fapt, câinele este soțul ei iubit, Frank, reîncarnat. În timp ce fiul ei se îngrijorează că mama lui și-a pierdut mințile, comunitatea pare să accepte reîntoarcerea lui Frank, mai ales că acesta antrenează un copil timid să joace bine și să asigure succesul echipei locale. Róise este fericită din nou, dar este un viitor real pentru ea cu soțul - cățel?

Al doilea film regizat de Rachael Moriarty și Peter Murphy, Róise & Frank, arată dorința lor de a găsi lumina în cele mai întunecate zone ale experienței umane, cu o abordare pozitivă. Scopul lor a fost să realizeze un film despre durere, ceea ce unii consideră chiar "durere excesivă". Amândoi au cunoscut personal persoane care le-au povestit despre "vizite" de la păsări sau alte animale după decesul celor dragi, iar acestea au reprezentat inspirația pentru acest film. Dacă nu au fost doar niște vizite? Dacă cineva chiar se întoarce? Ce se întâmplă atunci?
Róise spune în film: "niciunul din noi nu știe ce se întâmplă cu adevărat după ce murim". Durerea este universală dar modul în care o abordăm fiecare este personal. Filmul este despre un câine care ajută o femeie să proceseze durerea și să îmbrățișeze viața din nou.

Vineri, 2 decembrie 2022
ora 16.30 - Róise & Frank (Irlanda, 2022)
ora 21.00 - Cina perfectă / La cena perfetta (Italia, 2022)

Cina perfectă / La cena perfetta (Italia, 2022)
Regie: Davide Minnella / Scenariu: Gianluca Bernardini, Giordana Mari, Stefano Sardo
Distribuție: Salvatore Esposito, Greta Scarano, Gianluca Fru, Gianfranco Gallo, Antonella Attili, Antonio Grosso
Acțiune, comedie, suspans, romantism - acestea sunt ingredientele filmului Cina perfectă, o poveste italiană în care gastronomia și criminalitatea se îmbină sub cupola iubirii.
Sinopsis: Carmine este un mafiot cu suflet mare, iar Chef Consuelo - o profesionistă aflată mereu în căutarea perfecțiunii. Dragostea lor pentru gastronomie și scopul comun de a câștiga o stea Michelin le vor oferi amândurora o a doua șansă.
Regizorul Davide Minnella: "Filmul Cina perfectă este despre o poveste de dragoste puțin probabilă. Carmine este un mafiot bun la suflet, în timp ce Consuelo este iute de mânie și o profesionistă talentată în domeniul gastronomiei. La prima vedere, tot ce au în comun este o copilărie dificilă. Cu toate acestea, ei împărtășesc o pasiune care îi aduce împreună, și mai mult decât atât, îi face să se îndrăgostească.
Dragostea lor pentru mâncare și aspirația comună de a construi ceva cu adevărat frumos le vor da amândurora șansa de a se regăsi. Nu este doar un film despre mâncare. Așteptați-vă la o comedie polițistă sub aripa romantismului.
Ciocnirea dintre cele două lumi nu numai că este nucleul acestui film dar reprezintă și elementul care generează povestea și conflictul. În plus față de gastronomia de înaltă ținută și de criminalitate, avem doi oameni foarte diferiți care vor învăța să se accepte și să se iubească într-un mod foarte neobișnuit.
Le-am cerut lui Salvatore (Esposito) și Gretei (Scarano) să ofere o atenție deosebită stării emoționale a personajelor pentru că am vrut să redau o imagine viu colorată a acestor două lumi. Iar amândoi au fost extraordinari în a adăuga profunzime personajelor lor complexe fără să le judece. Au avut încredere în mine și au jucat ca o echipă. Și-au pus abilitățile actoricești în slujba poveștii așa cum numai marii actori o fac. S-au îndrăgostit de personajele Carmine și Consuelo și le-au făcut să le aparțină. Le mulțumesc pentru că s-au îmbarcat cu mine în această grozavă aventură criminalo-gastronomică realizată din pasiune, arome, sânge și dragoste.
Ce mai pot spune despre acest film? Am fost sedus imediat de povestea lui Stefano Sardo. Pe de o parte, e hazos să te gândești la un criminal care descoperă că are talente ascunse, pe de altă parte am fost încântat de ideea de a mă arunca în lumea gastronomică. Este o pasiune veche de-a mea pe care o cunosc pe dinafară. În trecut, am realizat câteva scurtmetraje și un documentar parodic despre mâncare și gătit (Come si Deve, Il Potere dell'Oro Rosso, Ci vorrebbe un Miracolo). De asemenea, am fost un avid cititor al biografiilor chefilor cu vieți dezastruoase, de aceea m-am îndrăgostit pe loc de personajul Consuelo.
Regia mea este rezultatul atracției puternice pentru această poveste. Am încercat să fiu meticulos, să am precizie și atenție la detalii. Am vrut ca publicul să simtă isteria și anxietatea de performanță care caracterizează de multe ori pregătirea unui preparat.
În același timp am mișcat camera destul de frenetic între crătiți și cuțite pentru a surprinde dansul mâncării. Un dans plin de culoare, arome și emoții care sper că îi va captiva pe spectatori, le va aduce un zâmbet larg pe chip, îi va face să reflecteze și să simtă compasiune vizionând filmul."

Sîmbătă, 3 decembrie 2022
ora 21.00 - Domingo (Mexic, 2021)
ora 23.00 - Cina perfectă / La cena perfetta (Italia, 2022)

Domingo (Mexic, 2021)
Regie & Scenariu: Raul Lopez Echeverria
Distribuție: Eduardo Covarrubias, Martha Claudia Moreno, Stana Carrillo
Domingo este o comedie socială emoționantă și savuroasă despre fotbal și nu numai.

Sinopsis: Filmul spune povestea lui Domingo, un bărbat de 55 de ani care trăiește într-o suburbie săracă din Guadalajara. Când soția îl părăsește brusc, el decide să facă tot ce îi stă în putință să-și împlinească visul de a deveni comentator profesionist de fotbal. În fiecare duminică el comentează meciuri de fotbal de amatori. Dar nu își imaginează cum comentariile lui pline de pasiune schimbă viața cartierului.
Regizorul Raúl López Echeverría a declarat că scenariul filmului a fost inspirat de cartierele muncitorești din suburbiile Guadalajarei, unde meciurile de fotbal reprezintă o parte centrală a vieții comunității fiind foarte aproape de inima locuitorilor.
"Felul în care comunitățile sunt construite în jurul terenurilor de fotbal, modul în care locuitorii creează acolo relații pentru a face față dificultăților economice și lipsei de infrastructură - au fost principalele mele surse de inspirație" a declarat regizorul.

Duminică, 4 decembrie 2022
ora 18.30 - Domingo (Mexic, 2021)
ora 20.30 - #dogpoopgirl (România, 2021)

#dogpoopgirl (România, 2021)
Regie & Scenariu: Andrei Huțuleac
Cu: Andreea Grămoșteanu, Mimi, Răzvan Alexe
#dogpoopgirl este o satiră socială cu elemente tragice despre epoca internetului
Sinopsis: Inspirat din fapte reale, scenariul ne propune o localizare în spațiul românesc a primului caz de online shaming din istoria internetului. În 2005, câinele unei femei defechează pe podeaua unui vagon de metrou din Seoul, Coreea de Sud. Din motive necunoscute femeia refuză să strângă mizeria, este fotografiată, iar incidentul este viralizat prin intermediul unui blog de opinie.
În #dogpoopgirl, totul este pus pe masă: obsesia adolescenților de a obține like-uri pe rețelele de socializare, autorități incompetente, șefi enervanți care iau decizii iraționale doar pentru a-și salva imaginea, jurnaliști și prezentatori TV de o moralitate ambiguă (Huțuleac însuși joacă unul dintre ei), influenceri isterici, vecini toxici, diverse obsesii est-europene, artiști fără talent și așa mai departe. Peisajul absurd crește exponențial, în timp ce Alina - care nu este deloc un personaj simpatic - se confruntă cu consecințele necazului ei.
Desigur, fiecare are propriile reguli atunci când reacționează online, dar #dogpoopgirl se întreabă dacă suntem suficient de înțelepți și de raționali pe internet. Și s-ar putea să nu ne placă răspunsul sincer...
Andrei Huțuleac - regizor: "Nu am putut prevedea că rețelele sociale vor deveni atât de importante, așa că suntem încă în procesul de le descoperi potențialul.
Am avut convingerea că am nevoie de o actriță cu experiență, ca să poată trece prin acest roller coaster și, de asemenea, să fie foarte realistă în ceea ce privește actoria. Andreea a fost partenerul meu pe scenă și am ignorat prejudecata generală că actorii de teatru nu sunt autentici în fața camerei. Eu sunt actor de teatru și cred că ar putea fi obținute rezultate mai bune cu actori formați în teatru. Personajul Andreei este tragic și cred că îl interpretează foarte bine. De asemenea, instinctul meu inițial despre personaj a fost destul de liniar, dar a devenit mai complex datorită talentului ei. Ea a reușit, de asemenea, să evite predictibilitatea scenariului."


Vom reveni cu programul următoarelor zile.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus