Începutul poveștii are rădăcini romantice. Tânărul Ferruccio, recent întors din cel de-Al Doilea Război Mondial, își urmează înclinația spre mecanică, ignorând viața de fermier și viticultor, pe care restul familiei o trăiește. Se căsătorește și începe să-și contureze viitoarea carieră.
Astfel intră treptat în lumea automobilistică, reușind să aibă primele succese ca antreprenor grație tractoarelor proiectate și comercializate. Un joc al riscurilor asumate, al sfidării propriei familii, ambele amorsate de o suferință personală - pierderea soției la nașterea primului său copil.
Filmul, regizat de Robert Moresco, ni-l înfățișează pe Ferruccio Lamborghini, interpretat de Frank Grillo, ca un tânăr încăpățânat și ambițios, transformat ulterior într-un adult capricios.
O anecdotă simpatică, inclusă și în film, îi pune față în față pe Lamborghini și Ferrari, a căror diferență nu se rezuma doar la una de vârstă. Posesor al mai multor mașini marca Ferrari, Ferruccio îi reproșează lui Enzo că ambreiajul mașinilor cu căluț cabrat este defectuos construit și că asta dezavantajează automobilele. Ferrari, care avea cu 18 ani în plus, îi spune elegant, dar ferm lui Lamborghini că este cazul să rămână la tractoarele sale. Astfel a început un joc de-a șoarecele și pisica, în care "taurul" (logo-ul Lamborghini) a vrut să sugrume "căluțul" (logo-ul Ferrari).
Filmul, deși este bazat pe o poveste din lumea vitezei, se mișcă cu una prea mare, sărind peste episoade importante din viața lui Lamborghini, nereușind să îi facă acestuia un portret complex, ci doar unul sumar, unilateral. În ciuda faptului că acesta a fost un industriaș priceput și un revoluționar, lucru care - reflectat în mod corect - ar trebui să îi construiască o imagine favorabilă, filmul îl conturează ca un personaj negativ, implicat excesiv în relațiile amoroase extraconjugale.
Pe parcursul filmului, îl urmăm pe Ferruccio în viața sa tumultoasă, animată de dorința de a crea mașina perfectă. Însă perfecțiunea cere sacrificii. Treptat, observăm că luxul nu înseamnă a deține automobile costisitoare și nici bărci spectaculoase, ci de a avea liniște și o familie. Dar Lamborghini alege altceva, iar viața sa devine o cursă contra cronometru, în care obsesia de a-și depăși rivalul primează. Și sentimentul care pare să îl anime e cel de detașare și trufie, ulterior accentuat și prin replica: "Deții un Ferrari atunci când vrei să fii cineva și un Lamborghini atunci când ești deja cineva."
Filmul Lamborghini: The Man Behind the Legend putea să exploreze o competiție ofertantă și chiar istorică în domeniu. În schimb se rezumă la punerea pe ecran a unei povești fără prea mult context și miez, în care fantomele trecutului îl bântuie pe Lamborghini mai mult decât reușita propriilor realizări.