ianuarie 2023
A trecut mult timp, un an și... multe luni, de când artista (și "prietena mea de zile cu soare") Aniela Ovadiuc a expus la Galeria Senso lucrările adunate sub un singur titlu: INSIDE.


O galerie ale cărei spații, cu dimensiuni diferite, sunt pline de surprize: o scară cu balustradă metalică, multe vitrine către exterior, curat și liniște netulburată decât de pașii vizitatorilor.

Expoziția INSIDE la galeria Senso, noiembrie 2021

În prezent, între decembrie 2022 și ianuarie 2023, expoziția a fost găzduită de Creart sub numele Through the Light - Prin Lumină.


Am vizitat această specială expoziție de la Creart, unde spațiul este complet diferit, fiind mare cât o răsuflare, în foaierul sălii de teatru Teatrelli și în holul de intrare în clădire. Minunată inițiativa și primirea celor de la Creart. A Doamnelor de la Creart, ca să fiu mai precis.


De ce nu am scris atunci, în noiembrie 2021, imediat după ce am umblat, încântat și plin de curiozitate în fața a ceva cu totul nou pentru mine, un loc în care mi se dădea voie să pătrund într-o bucățică de suflet al unei artiste deosebite?

Era un dialog cu ceea ce crease Aniela Ovadiuc, dialog care m-a marcat. Dar totodată mi-a tulburat, în diferite sensuri, mintea și sufletul, atât de puternic încât nu am avut puterea și curajul să scriu, mult timp, despre.

De curând mi-a apărut gândul de "a pune pe hârtie" tot ce mi s-a întipărit în minte de atunci, din noiembrie 2021, și până azi. Mai bine zis cam toate gîndurile adunate în toți anii de când, o spun cu plecăciune, am întâlnit-o pe această aparte creatoare. (Aș vrea de la bun început să știți că în acest articol nu voi pune în scris chiar toate gândurile, ci numai cele legate de sensul acestor două expoziții :))

În timp, de când o cunosc pe Aniela Ovadiuc (un fel de a spune!), am încercat să înțeleg drumul, aparent foarte simplu și lesne de citit, dar care este de fapt ascuns în substanța lutului pe care îl modelează nu numai cu puterea degetelor mâinilor sale, ci și cu puterea minții.

Citind numele INSIDE dat grupului de lucrări mă gândeam, mă întrebam: oare chiar o să pot ajunge acolo, în locurile din mine pe care fiecare dintre noi le ține bine păzite de curiozitatea celor din afara noastră? Părea o mare îndrăzneală și provocare să lași ușile deschise.

Strigăt 01

Încerc să-mi imaginez cum pătrund printr-un cerc, care străpunge materialul, un cerc perfect, în adâncul ființei mele, care este una cu pământul, e lumea mea știută numai de mine. Și, deși ceea ce scriu pare foarte personal, sentimentul este valabil pentru oricine se apleacă cu dragoste, fără frica că nu ar face parte din această lume a simbolurilor. Sunt simboluri foarte personale, ce marchează sufletul fiecăruia.

Acest INSIDE sau THROUGH THE LIGHT - PRIN LUMINĂ este o provocare către noi de a lua decizia, atât de greu de luat, să ne uităm către locul acela din lăuntrul nostru, unde numai noi putem pătrunde, și unde, aproape niciodată, nu lăsăm sau nu ne lăsăm să privim. Acolo unde este adevărul!

Artista Aniela ne pune, cu acel curaj ce o caracterizează, în situația de a avea curiozitatea să privim în interiorul unui glob alb, opac, dar luminos, strălucitor, unde găsim frânturi din lumea ei, și ne lasă să interpretăm cu propriile simțiri bucățelele acestea de lume, care capătă dimensiuni incredibil de mari.

Ceea ce face Aniela Ovadiuc, fără să îți dai seama din ce material sunt făcute aceste globuri - de fapt fără să mai conteze -, creează o simbioză între tine, privitor, și lumea obiectului pe care-l privești. Te face să crezi că este un material textil, moale, în care să te poți afunda, sau este blana pufoasă a unui animal pe care ai vrea să-l iei în brațe și așa se naște o relație aproape carnală cu aceste sfere, venite, nu-i așa?, din altă lume.

 
 
Interior 01 / Interior 04 / Interior 11 / Strigăt o5

 
 
Interior 06 / Interior 08 / Interior 10 / Strigăt 01 / Detalii

Bucăți de pământ, de lumină, de fragmente rupte din ghețari, bucăți de scrisori sau poate testamente imaginare, bogății pierdute, semne ale soarelui îndepărtat și adus la nivelul înțelegerii noastre de pământeni.

Parcă aș umbla, vara, toamna, printr-un desiș, printre razele atât de ocrotitoare de lumină, prin locuri umbrite de coroanele arborilor, simțind din când în când adieri răcoroase, cu fiori de teamă în fața necunoscutului. De fapt sunt lumi, în care trăim ignorându-le sensul, și pe care Aniela ni le pune-n față, parcă șoptindu-ne: "Acolo sunteți și voi!".

Interior 01 / Interior 02 / Interior 02

Am scris,
spre sfârșitul lui ianuarie 2023

(Fotografiile aparțin artistei Aniela Ovadiuc; afișele Galeriei Senso și Creart)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus