Radio Cluj / februarie 2023
Good Luck to You, Leo Grande
Contextul: Au fost Valentine's Day, apoi Dragobetele, 1 și 8 martie, s-ar părea că e momentul perfect să vorbim despre iubire, sex și femei. Dar într-o manieră îndrăzneață și necosmetizată. Filmul pe care l-am ales rupe convenția și nu abordează iubirea romantică, ci plăcerea fizică. Un fel de sex fără obligații și fără complicații. Numai că mai mereu intimitatea fizică creează niscaiva complicații. Mai ales în filmul nostru. Good Luck to You, Leo Grande.

Nu voi da prea multe detalii despre felul în care curge povestea, ca să nu vă stric surpriza de a descoperi singuri. Chiar merită admirate pe îndelete fiecare replică și fiecare gest.

Locul de desfășurare a acțiunii: o cameră de hotel. Nici prea prea, nici foarte foarte. Deloc luxoasă sau ostentativă, un decor care nu distrage atenția prin nimic ieșit din comun. Dar care își are partea lui în scenariu, ca la teatru. De altfel întreg filmul, construit pe dialog, poate fi privit exact ca o piesă de teatru. Nu se iese decât pentru o singură scenă din această cameră de hotel, însă spațiul pare că se modifică în funcție de locul din cameră în care stau personajele.

Personajele: Nancy Stokes, fostă profesoară de religie, acum pensionară și de doi ani văduvă și Leo Grande, lucrător sexual. Nu cred că există denumirea aceasta în nomenclatorul de meserii, dar exact asta face Leo: lucrează în domeniul sexului, oferă plăcere contra cost. Și cu asta marcăm deja prima abatere de la convenție: de regulă, femeile prestează servicii de această natură. Sau așa obișnuim să credem când vine vorba despre cea mai veche meserie din lume. Dar nu e tot: vă imaginați o doamnă cam scorțoasă, dar amuzantă, în jurul vârstei de 60 de ani, după o căsnicie de 31, că poate avea gândul nebunesc să angajeze un tânăr care să îi ofere plăcere sexuală pentru că ea nu a avut niciodată un orgasm? Ei bine, exact asta face Nancy când apelează la serviciile lui Leo. Și oricât ar părea de ciudat, filmul ne convinge că e plauzibil.

E atâta naturalețe în Good Luck to You, Leo Grande că nu îți poți dezlipi ochii de la cei doi actori. Daryl McCormack e născut în 1993 și a jucat în Peaky Blinders, iar rolul carismatic pe care îl face în acest film demonstrează talent cu carul. Despre Emma Thompson mă și feresc să spun prea multe pentru că ar fi prea puține cuvintele. E pur și simplu sclipitoare. Rolul a fost scris special pentru ea și după film poate veți fi tentați, ca mine, să vedeți ce vârstă are. Vă spun eu, ca să nu mai căutați: va împlini în luna aprilie 64 de ani.

Îți trebuie mare curaj să te expui așa cum o face ea în rolul acestei femei care o viață întreagă a respectat regulile și care a făcut ceea ce, până la urmă, facem toți: a încercat să fie o persoană respectabilă, s-a dedicat familiei și s-a pus mereu în plan secund, ignorându-și propriile dorințe de dragul normelor sociale.

Good Luck to You, Leo Grande o să vă uimească prin sinceritatea cu care tratează un subiect tabu, o să vă emoționeze prin căldura cu care e abordată apropierea și intimitatea între doi oameni care știu că, teoretic, nu au nimic de ascuns unul față de celălalt. Și, nu în ultimul rând, o să vă facă să râdeți. Sau măcar să zâmbiți. E de văzut pe HBO Max.



Regia: Sophie Hyde Cu: Daryl McCormack, Emma Thompson, Isabella Laughland, Les Mabaleka, Lennie Beare, Carina Lopes, Charlotte Ware

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus