aprilie 2023
Stockholm
Miercuri, 19 aprilie 2023. E fix ora 1 a amiezii. La clasa a 11-a C din cadrul Liceului Teoretic Kós Károly din nordul municipiului Miercurea Ciuc, tocmai a sunat de pauză. Cei 25 de eleve (ultra-majoritare) și elevi se răspândesc pe culoarele liceului. Peste 10 minute, revin în clasă. Sunt însoțiți de dirigintă care, în chip bizar, se așază într-una dintre băncile din rândul de la fereastră.

În dreptul catedrei, vine o doamnă în blugi și hanorac roșu. Le spune câteva cuvinte elevilor, le arată un pistol și apoi își pune o mască. Pe ușa din spatele clasei, năvălesc doi bărbați îmbrăcați asemănător. Cei trei sunt actori ai Teatrului Municipal Csíki Játékszín din localitate: Bartalis Gabriella, Bilibók Attila și Nagy Gellért. În sala clasei a 11-a C, tocmai a început Stockholm. Spectacol de teatru scris special pentru sala de clasă a unui liceu de dramaturgul maghiar Szivák-Tóth Viktor și înscenat de regizorul Orbók Áron.

Stockholm e a doua premieră din ciclul de teatru pentru adolescenți lansat de Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc pe 27 martie 2023, de Ziua Internațională a Teatrului, cu mono-drama Războiul lui Klamm de Kai Hensel, în regia lui Barabás Árpád, cu Vass Csaba. Cel de-al treilea titlu, Cs&T, adaptare după ultra-faimosul poem dramatic Csongor și Tünde de Vörösmarty Mihály, în regia lui Kányádi Szilárd, cu Puskás László, Vass Csaba și Borsos Tamás. Cele trei producții definesc direcția repertorială a Csíki Játékszín care aduce teatrul în colegii și licee, în mijlocul adolescenților.

Inspirat stilistic și dramaturgic din celebrul serial spaniol de televiziune și Netflix La casa de papel, Stockholm e construit, de dramaturgul Szivák-Tóth Viktor și de regizorul Orbók Áron, ca un binom impecabil ficțiune - chestionarea ficțiunii. Discursul de început al actriței Bartalis Gabriella pune cărțile pe masă: suntem actori, interpretăm roluri, pistolul e de jucărie, nu veți fi în nici un moment în pericol. Apoi, măștile sus și începe jocul.


Țipete, urlete, amenințări, luat de ostatici, mâinile sus, doamna dirigintă e împinsă cu oarece brutalitate pe culoar, de unde revine în câteva minute. Scurtă pauză, măștile jos, ton potolit, actori vorbind calm copiilor. Adresându-le diverse întrebări. Răspunsurile pomenesc de fake news, de surse de informare la îndemână, de rețele de socializare. Și iar joc.

Cei trei răpitori formulează revendicări, filmează ostaticii, se filmează reciproc rostindu-și dolențele. Din nou măștile jos, din nou discuții: TikTok, Greta Thunberg, etc. Iar măștile sus, laptopul Gabriellei întors spre sală, pe ecran rulează un jurnal de știri, breaking news, crainica (Márdirosz Ágnes), vizibil emoționată, anunță luarea de ostatici, ne sunt prezentate imagini video montate, filmate cu câteva minute mai devreme chiar în clasa în care ne aflăm (supervizor tehnic: Hátszegi Ákos).

Pe scurt, cei trei răpitori protestează împotriva violenței. Și fac asta prin luare de ostatici. Stop. Actorii ies din personaj și îi întreabă pe elevi ce cred despre această situație. Dar despre revendicare? Chiar, ei, elevii, împotriva a ce ar protesta? Ce ar schimba din mersul lumii dacă ar avea puterea să facă?

Clasa se împarte în trei grupe și fiecare actor conduce un exercițiu care durează cam un sfert de ceas. La finalul său, fiecare grupă are o listă de teme majore frumos ordonată pe câte o foaie de hârtie. Pe rând, câte un reprezentant dă citire viselor de schimbare. Elevii purtători de cuvânt și de mesaj sunt filmați de cei trei.


Înapoi la ficțiune. Personajul lui Nagy Gellért are un moment de slăbiciune și face o greșeală. Pe ecranul laptopului Gabriellei, știrile TV ne prezintă mai întâi lista dorințelor elevilor, devenite, în contextul spectacolului, revendicările unor infractori. Apoi, jurnalul TV dezvăluie identitatea celor doi bărbați în hanorace roșii. Între cei trei începe cearta. Cum au fost deconspirați, cine e de vină, ce e de făcut?

Bilibók Attila se apropie periculos de mult de fereastra deschisă și e împușcat de forțele de ordine care, între timp, se presupune că ar fi încercuit liceul. Pe rând, cei trei părăsesc clasa. Nu înainte de a desemna două eleve drept răpitori-locțiitori și de a le preda măștile și conducerea clasei.

Eh, cum vi se pare?
De: Szivák-Tóth Viktor Regia: Orbók Áron Cu: Bartalis Gabriella, Bilibók Attila, Nagy Gellért

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus