Febra jazzului va cuprinde, pentru o săptămână, Sibiul. Sibiu Jazz Festival 2006, organizat de Fundaţia Pro Art Hermannstadt, deschide şirul festivalurilor cu tradiţie şi cu participare internaţională, care se desfăşoară în Capitala Culturală Europeană a anului 2007.
Primele acorduri se vor auzi luni, pe 8 mai, iar deliciul va ţine o săptămână, reunind trupe şi spectatori din întreaga lume.
Trupe şi muzicieni francofoni
Sibiu Jazz Festival, aflat la a 36-a ediţie, este un eveniment care cântăreşte greu în agenda programului Sibiu 2007 - Capitală Culturală Europeană. Este cel mai vechi festival de gen din ţară, şi totodată unul dintre cele mai vechi din lume: are o istorie de trei decenii.
"Ediţia acestui an stă sub semnul Anului Francofoniei, în programul festivalului fiind incluse trupe sau muzicieni francofoni, a căror prezenţă este posibilă datorită sprijinului Ministerului Afacerilor Externe - Comisariatul General pentru Francofonie", spune Konstantin Schmidt, directorul festivalului.
Patru oraşe răsună de jazz
Majoritatea muzicienilor veniţi la festivalul sibian vor cânta şi în alte trei oraşe: Braşov, Cluj-Napoca şi Ploieşti. "S-au încheiat parteneriate cu promotori locali ai jazzului, creându-se astfel o reţea de evenimente jazzistice", explică Konstantin Schimdt.
Festivalul cuprinde în acest an câteva proiecte de anvergură. World Saxophone Quartet, din Statele Unite ale Americii, aflat pentru prima dată în România, va prezenta un program de prelucrări ale pieselor semnate Jimi Hendrix.
Alt mare proiect este Jazz Simfonic, un proiect iniţiat de cunoscutul pianist şi compozitor român Florin Răducanu şi realizat în parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu. Este o premieră mondială, în care Florin Răducanu preia un proiect muzical iniţiat de George Gershwin şi adoptat de Leonard Bernstein şi îl "transpune" prin propria cultură muzicală, prin discernământul său creativ.
Alte evenimente cuprinse în programul festivalului sunt sărbătorirea Zilei Europei, pe 9 mai, prin invitarea a două trupe de prestigiu care au o abordare europeană a jazzului: Tricycle din Belgia şi Wolfgang Puschnig Septet din Austria.
De asemenea, va fi organizată o Seară Luxemburgheză, Luxemburg fiind oraş partener al Sibiului în 2007, când cele două oraşe vor împărţi statutul de Capitală Culturală European.