mai 2006
Festivalul filmului european 2006
Note:
 Aflaţi programul festivalului aici.
 Deschiderea are loc joi, 27 aprilie 2006, la Sala Palatului, toate celelalte filme fiind prezentate la Cinema Studio în perioada 28 aprilie-11 mai 2006.


 Caché / Secretul / Hidden

Dramă
Scenariu şi regie
: Michael Haneke
Imagine: Christian Berger
Distribuit de: Independenţa Film


Povestea unei familii europene mic-burgheze, care se consideră liberală şi tolerantă, dar care îşi pierde cumpătul atunci când află că fiecare mişcare îi este filmată. Filmul propune o analiză a sentimentului european de vinovăţie cauzat de politica colonialistă şi de modul de tratare al relaţiilor inter-rasiale.

Cu: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Lester Makedonsky, Maurice Benichou, Annie Girardot, Bernard Le Coq, Daniel Duval, Nathalie Richard.


Născut în mediul cinematografic, mama sa fiind actriţă, iar tatăl regizor, Michael Haneke a debutat ca actor şi pianist la sfârşitul adolescenţei. După absolvirea cursurilor de filozofie şi psihologie din cadrul Universităţii din Viena, Haneke activează ca scenograf şi critic de teatru, înainte de a deveni regizor de televiziune în 1973, specializat în adaptări literare şi scurtmetraje. Primul său film de lungmetraj (Al şaptelea continent) a fost realizat în 1989 şi a făcut cunoscută publicului larg tema preferată a regizorului austriac - emoţiile înăbuşite ce răbufnesc într-o explozie de o violenţă rară. Pentru Caché, Michael Haneke a primit Marele Premiu pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Cannes din 2005. Caché a fost declarat filmul anului de către Academia Europeană de Cinema, în 2005.

Michael Haneke: "Aproape toate filmele mele analizează natura adevărului în cinema şi în presă. Mă îndoiesc serios că oricare dintre noi poate să-şi facă o idee despre adevăr prin simpla vizionare a unui film. Eu spun întotdeauna că un film artistic conţine 24 de minciuni pe secundă; e posibil ca minciunile să fie spuse în slujba unui adevăr suprem, însă nu întotdeauna. Cred că modul în care este tratată aici caseta video zdruncină încrederea spectatorului în realitate. Prima secvenţă pe care o vezi în Secretul face parte, în aparenţă, din realitate, dar, de fapt, ea nu este decât o imagine furată, filmată cu o cameră video. Eu unul sunt circumspect în ce priveşte realitatea care ne este prezentată aparent în presă."


Premii:
- Premiul EFA pentru cel mai bun actor într-un rol principal, cel mai bun regizor, cel mai bun montaj & Cel mai bun film şi Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun regizor / 2005 - Premiile Academiei Europene de Cinema
- Premiul pentru cel mai bun regizor, Premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Cannes
- Premiul aniversar 50 - Cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid
- Premiul pentru cel mai bun film străin / 2005 - Premiile LAFCA (Asociaţia Criticilor de Cinema din Los Angeles)
- Premiul pentru cel mai bun film străin / 2005 - Premiile SFFCC (Cercul Criticilor de Cinema din San Francisco)
- Premiul pentru cel mai bun film străin / 2006 - Premiile CFCA (Asociaţia Criticilor de Film din Chicago).

Nominalizări:
- Premiul EFA pentru cea mai bună actriţă în rol principal, cea mai bună imagine şi cel mai bun scenariu / 2005 - Premiile Academiei Europene de Cinema
- Premiul Palme d'Or / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Cannes
- Premiul pentru cel mai bun regizor, cel mai bun actor într-un rol secundar, cel mai bun scenariu original & cel mai bun actor debutant / 2006 - Premiile César (Franţa)
- Premiul pentru cel mai bun film străin / 2006 - Premiile Guldbagge (Suedia)
- Premiul Golden Spike pentru cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid
- Premiul pentru cel mai bun film străin / 2006 - Premiile BFCA (Asociaţia Criticilor de Cinema)
- Premiul pentru cel mai bun film străin / 2006 - Premiile OFCS (Societatea Criticilor de Cinema Online).


 De Kus / Sărutul / The Kiss

Dramă
Scenariu şi regie
: Hilde Van Mieghem
Distribuit de: Flanders Image / Signature Films Brussels


Maturizarea bruscă a unei tinere de 15 ani dintr-o familie bogată, după întâlnirea ei cu un proxenet care încearcă să o atragă într-o reţea de prostituţie, reprezintă tema acestui film, deosebit de realist în abordare.

Cu: Veerle Baetens, Jan Decleir, Tom De Hoog, Josse De Pauw, Fedja van Huêt, Ides Meire, Hilde Van Mieghem, Marie Vinck.

Născută în 1959, Hilde Van Mieghem şi-a început cariera artistică în 1981, ca actriţă, jucând până în prezent în peste 50 de filme de lungmetraj şi televiziune. Primul său lungmetraj în calitate de regizor (The Sugar Bowl) a fost realizat în 1997. Din cele 3 lungmetraje regizate până în prezent, pentru două ea a scris şi scenariul (The Kiss şi The Sugar Bowl).


Premii:
- Premiul de Platină EuropaCinema pentru cea mai bună actriţă / 2004 - Festivalul EuropaCinema de la Viareggio
- Premiul II pentru cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Emden
- Premiul pentru cea mai bună actriţă belgiană / 2005 - Premiile de Cinema Joseph Plateau (Belgia).

Nominalizări:
- Premiul pentru el mai bun compozitor belgian / 2005 - Premiile de Cinema Joseph Plateau (Belgia).


 Le Silence / Legea tăcerii / The Silence

Dramă
Regie
: Orso Miret
Scenariu: Roger Bohbot, Orso Miret, Agnès de Sacy
Imagine: Olivier Chambon
Muzică: Reno Isaac
Distribuit de: Independenţa Film


Un film despre nevoia de apartenenţă la o comunitate, despre maturizare şi despre lupta dintre conştiinţă şi respectul pentru tradiţii. Olivier şi prietena sa se hotărăsc să meargă în Corsica, în vacanţă. Pentru el este o întoarcere la origini şi un test - cât de mult este dispus să treacă cu vederea pentru a face parte din vechea gaşcă? O crimă al cărei martor este creează tensiuni atât în relaţia cu prietena sa, cât şi cu restul comunităţii.

Cu: Mathieu Demy, Natacha Régnier, Thierry de Peretti, Muriel Solvay, Angèle Massei, Pierre-Marie Mosconi, Didier Ferrari, Laurent Borbolosi, Olivier Guglielmi, Thomas Bronzini de Caraffa, Pido.


Regizorul şi scenaristul francez Orso Miret s-a făcut remarcat prin intermediul a două scurtmetraje ce au făcut turul festivalurilor internaţionale - Dans la foret lointaine (1995) şi Une souris verte (1996). El a realizat primul său lungmetraj - De l'histoire ancienne - în 2001 şi a primit elogiile criticii şi premiul Jean Vigo în cadrul Festivalului de la Cannes din acelaşi an. Le Silence este al doilea film de lungmetraj pe care l-a regizat.


 Tu / Aici / Here

Dramă
Regie
: Zrinko Ogresta
Scenariu: Josip Mlakič, Zrinko Ogresta
Imagine: Davorin Gecl
Distribuit de: Interfilm


Şase poveşti şi un fir roşu (unul din protagonişti apărând în fiecare poveste) pentru a creiona problemele cu care se confruntă Croaţia zilelor noastre, în încercarea de a lăsa în urmă războiul şi rănile produse de acesta. Idiotul satului, care are grijă de o pasăre rănită într-o zonă de război, o actriţă odată faimoasă rătăcind prin noapte fără nici un scop, un fost soldat care încearcă să se întoarcă la familia sa, un bătrân revigorat de întâlnirea cu un tânăr călător şi o drogată cu probleme de familie sunt protagoniştii respectivelor poveşti.

Cu: Jasmin Telalovič, Marija Tadič, Zlatko Crnkovič, Ivo Gregurevič, Ivan Herceg, Nikola Ivosevič


Născut în 1958, regizorul Zrinko Ogresta are la activ 13 filme de lungmetraj (la mai mult de jumătate din filme, el scriind şi scenariul).


Premii:
- Premiul Big Golden Arena pentru cel mai bun film / 2003 - Festivalul de Film de la Pula (Croaţia)
- Premiul pentru cel mai bun film european / 2004 - Festivalul Internaţional de Film de la Denver
- Premiul Special al Juriului pentru cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary
- Premiul pentru cel mai bun film / 2004 - Festivalul de Film de la Milano
- Premiul Criticii pentru cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier.

Nominalizări:
- Premiul Globul de Cristal pentru cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary.


 Mój Nikifor / Nikifor al meu / My Nikifor

Dramă
Regie
: Krzysztof Krauze
Scenariu: Joanna Kos, Krzysztof Krauze
Imagine: Krzysztof Ptak
Distribuit de: Zebra Film Productions


Filmul spune povestea ultimilor opt ani din viaţa pictorului naiv Nikifor Krynicki, un om ale cărui dizabilităţi fizice şi faptul că era analfabet l-au situat la marginea societăţii. El a fost descoperit de un alt pictor, Marian Włosiński, care l-a luat sub aripa sa protectoare, fascinat fiind de puritatea şi graţia creaţiilor artistice ale lui Nikifor.

Cu: Krystyna Feldman, Roman Gancarczyk, Jerzy Gudejko, Jowita Miondlikowska, Lucyna Malec, Katarzyna Paczyńska, Karolina Paczyńska, Artur Steranko, Marian Dziędziel, Magda Celówna.


Născut în 1953, regizorul Krzysztof Krauze a regizat şi a scris scenarii pentru 4 lungmetraje de film si un serial TV. Mój Nikifor a fost deosebit de bine apreciat la festivalurile internaţionale, primind numeroase premii şi alte distincţii. Este de menţionat şi faptul că eroul principal din film este jucat de actriţa Krystyna Feldman, de 80 de ani, şi ea recompensată cu premii pentru performanţa actoricească.


Premii:
- Premiul pentru cea mai bună actriţă - A 4-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Pune (India)
- Premiul Krzysztof Kieślowski pentru cel mai bun film străin - A 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Denver
- Premiul Internaţional al Criticii FIPRESCI - A 18-a ediţie a Festivalului Panorama Cinematografului European de la Atena
- Premiul pentru cea mai bună actriţă - A 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Manila
- Premiul pentru cea mai bună actriţă, cele mai bune costume & cel mai bun montaj / 2004 - Festivalul de Film de la Gdynia
- Marele Premiu pentru cea mai bună actriţă / 2005 - Festivalul Internaţional al Actorilor de la Kiev-Stozhary
- Premiul pentru cel mai bun film / 2005 - Festivalul de Filme Optimiste Happy End de la Wroclaw
- Marele Premiu, Premiul pentru cea mai bună imagine & Premiul Publicului de Tineret - A 19-a ediţie a Premiilor de Film de la Tarnów
- Premiul Raţa de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol principal acordat de revista FILM actriţei Krystyna Feldman
- Premiul Wiktor pentru întreaga carieră artistică acordat actriţei Krystyna Feldman
- Premiul Hugo de Aur pentru cel mai bun film & Premiul Hugo de Argint pentru cel mai bun actor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Chicago
- Premiul pentru cea mai bună actriţă & Premiul pentru regie, Globul de Cristal şi Premiul Don Quijote - Menţiune Specială pentru cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary
- Premiul Vulturul pentru cea mai bună actriţă, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj, cea mai bună producţie cinematografică & cea mai bună coloană sonoră / 2005 - Premiile Poloneze de Cinema (Vulturii).

Nominalizări:
- Premiul Vulturul pentru cele mai bune costume, cel mai bun regizor, cel mai bun film, cea mai bună muzică de film & cel mai bun scenariu / 2005 - Premiile Poloneze de Cinema (Vulturii)
- Premiul Broasca de Aur pentru imagine / 2005 - Premiile Camerimage
- Premiul Ţepuşa de Aur pentru cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid.


 Sophie Scholl - Die letzten Tage / Ultimele zile ale lui Sophie Scholl / Sophie Scholl: the final days

Dramă
Regie
: Marc Rothemund
Scenariu: Fred Breinersdorfer
Imagine: Martin Langer
Muzică: Reinhold Heil, Jimmy Klimek
Distribuit de: Bavaria Film International


Principala întrebare ridicată de acest film este ce se poate face în condiţiile în care îţi dai seama că regimul nazist a luat-o razna - opui rezistenţă, deşi este clar că aceasta este inutilă, sau nu? Filmul spune povestea ultimelor zile trăite de Sophie Scholl, fratele ei Hans şi prietenul lor Christoph, toţi membri ai mişcării studenţeşti de rezistenţă împotriva regimului nazist "Roza Albă", a cărei activitate s-a desfăşurat în perioada 1942-1943 la München.

Cu: Julia Jentsch, Fabian Hinrichs, Gerald Alexander Held, André Hennicke, Florian Stetter.


Mai cunoscut datorită producţiilor sale TV, regizorul Marc Rothemund a reuşit să aducă pe ecran, în mult premiatul lungmetraj despre Sophie Scholl, o poveste extrem de robustă despre puterea convingerilor personale în condiţii de maximă adversitate.


Premii:
- Premiul Juriului Ecumenic şi Ursul de Argint - Cea mai bună actriţă & Cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Berlin
- Premiul Publicului pentru cea mai bună actriţă & cel mai bun regizor şi premiul EFA pentru cea mai bună actriţă / 2005 - Premiile Academiei Europene de Cinema
- Premiul Publicului pentru cel mai bun film german, Premiul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, Premiul de Argint pentru cel mai bun film de lungmetraj / 2005 - Premiile Germane de Cinema
- Premiul pentru cea mai bună producţie cinematografică / 2006 - Premiile Bavareze de film.

Nominalizări:
- Oscar pentru cel mai bun film străin / 2005 - Premiile Academiei Americane de Film
- Ursul de Aur - Cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Berlin
- Premiul EFA - Cel mai bun film & Cea mai bună producţie cinematografică / 2005 - Premiile Academiei Europene de Cinema
- Premiul de Aur - Cea mai bună imagine, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun film / 2005 - Premiile Germane de Cinema.


 Tudo Isto É Fado / Fado Blues

Comedie romantică
Regie
: Luís Galvão Teles
Scenariu: Suzanne Nagle
Distribuit de: Columbia Tristar Warner / Filmes de Portugal


Potrivit filmului, crima este singura profesie democratică - oricine o poate practica, iar într-o lume condusă de bani, cine nu-i are rămâne un necunoscut. Fado Blues este povestea prieteniei dintre două haimanale, Amadeu şi Leonardo, fiecare căutând să-şi împlinească visul de a da lovitura vieţii lui. Întâlnirea lor cu Lia, femeie fatală, şi cu Reis, un autor de cărţi poliţiste despre care se zvoneşte că ar comite crimele pe care le descrie, duce la formarea unei bande şi la conturarea unui scop: furtul unui tablou original dintr-o expoziţie despre Arta Falsă.

Cu: Ângelo Torres, Danton Mello, Ana Cristina De Oliveira, João Lagarto.


Regizorul portughez Luís Galvão Teles a absolvit cursurile Institutului de Pregătire Cinematografică din Paris în 1970. În primii săi ani, a fost un reprezentant al cinematografului portughez militant, formând împreună cu Jose Fonseca e Costa şi Jorge Marecos Duarte, în 1978, Compania Filmform. În 1981, Teles a părăsit regia de film şi a început să realizeze spoturi publicitare. În 1991, el a reînceput să regizeze lungmetraje, precum drama Elles (1998), nominalizată la Globul de Aur.


 De Zwarte meteoor / Luceafărul negru / The Black Meteor

Dramă
Regie
: Guido Pieters
Scenariu: Tom Egbers, Kees van Beijnum
Distribuit de: Holland Film


Filmul prezintă viaţa şi cariera jucătorului de fotbal de culoare Steve Mokone, originar din Africa de Sud, care a jucat şi la clubul Heracles din Olanda. Mokone a fost primul jucător de culoare din campionatul olandez de fotbal.

Cu: Jet Novuka, Erik van der Horst, Gijs Scholten van Aschat, Peter Tuinman, Lieneke le Roux, Thekla Reuten, Roef Ragas, Caro Lenssen, Angelique de Bruijne, Aus Greidanus, Wouter van Oord.


Regizorul Guido Pieters a regizat până în prezent 24 de filme de lungmetraj şi seriale TV. Filmul său de debut a fost Vaarwel, realizat în 1973.


 De Grønne slagtere / Măcelarii verzi / The Green Butchers

Comedie neagră
Scenariu şi regie
: Anders Thomas Jensen
Imagine: Sebastian Blenkov
Muzică: Jeppe Kaas
Distribuit de: Nordisk Film International Sales


În acest Delicatessen văzut prin prisma umorului negru danez este vorba despre cum să porneşti o afacere (de succes) în domeniul măcelăriei într-un mic orăşel, atunci când ai probleme fizice care te stresează sau când fratele geamăn tocmai ţi s-a trezit dintr-o comă lungă de 7 ani.

Cu: Line Kruse, Nikolaj Lie Kaas, Mads Mikkelsen, Nicolas Bro, Aksel Erhardtsen, Bodil Jørgensen, Ole Thestrup, Lily Weiding.


Regizorul Anders Thomas Jensen este mai cunoscut ca scenarist şi membru al mişcării Dogma (el scriind scenarii pentru Mifune, The King Is Alive şi Open Hearts). El a fost nominalizat de mai multe ori (pentru Ernst & Lyset în 1997 şi pentru Wolfgang în 1998), înainte de a câştiga Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj de acţiune cu Valgaften, în 1999. Filmul său Adams Aebler a fost propunerea daneză la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, în 2005.


Premii:
- Marele Premiu de Aur - Cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul de Film Fantastic de la Amsterdam
- Marele Premiu de Argint - Cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul Internaţional de Film Fantastic de la Bruxelles
- Premiul Săptămânii Regizorilor - Cel mai bun actor, cel mai bun regizor & Cel mai bun film / 2004 - Festivalul Fantasporto (Portugalia)
- Premiul Robert - Cel mai bun machiaj / 2004 - Festivalul Robert (Danemarca)
- Premiul FIPRESCI - Cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul Internaţional de Film de la Sochi.

Nominalizări:
- Premiul Bodil - Cel mai bun actor / 2004 - Premiile Bodil (Danemarca)
- Premiile Robert - Cel mai bun actor (Nikolaj Kaas), cea mai bună imagine, cele mai bune costume, cel mai bun regizor, cea mai bună producţie cinematografică, cel mai bun scenariu, cele mai bune efecte speciale / 2004.


 Delivery / Livrare expres

Dramă
Regie
: Nikos Panayotopoulos
Scenariu: Michel Fais, Nikos Panayotopoulos
Imagine: Kostis Gikas
Muzică: Stamatis Kraounakis
Distribuit de: Adriana Chiesa Enterprises


Filmul istoriseşte povestea unui tânăr ce ajunge la Atena în căutarea norocului, fără a-l găsi însă. Spectatorii sunt invitaţi la o călătorie în partea mai puţin turistică a capitalei greceşti, să vadă cum îşi duc viaţa cei marginalizaţi.

Cu: Thanos Samaras, Alexia Kaltsiki, Dimitris Imelos, Errikos Litsis, Petros Aivazis, Spyros Stavrinidis, Fotini Baxevani, Hristos Loulis, Angela Brouskou, Vasilis Andreou, Nikos Kordonis.


Regizorul Nikos Panayatopoulos, considerat drept una din cele mai semnificative voci din peisajul cinematografic elen, şi-a început cariera în 1974 (cu filmul Culoarea ochilor) şi a continuat-o cu alte filme dramatice, unele premiate sau nominalizate la festivalurile de film internaţionale, cum ar fi cel de la Locarno (unde filmul The Slothful Ones of the Fertile Valley / I tembelides tis eforis kiladas a fost recompensat în 1978 cu Leopardul de Aur).


Premii:
- Premiul FIPRESCI - Cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul de Film de la Salonic.

Nominalizări:
- Leul de Aur - Cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul de Film de la Veneţia.


 Másnap / A doua zi / After the day before

Dramă
Regie
: Attila Janisch
Scenariu: Andras Forgách
Imagine: Gabor Medvigy
Muzică: Hans Mittendorf, Arvo Pärt, Schachram Poursoundmand
Distribuit de: Mokep-HungaroFilm Division


Acest film este un eseu despre păcat, vină, responsabilitate socială, cuvinte care pot ucide, marginalizare. Un străin apare de nicăieri în căutarea unei ferme lăsate moştenire; cei cu care se întâlneşte nu prea par dispuşi să-l ajute, lăsându-l să rătăcească, ca într-un purgatoriu, prin pusta maghiară. În acelaşi timp, o tânără este violată şi ucisă, iar întrebarea care se pune pare să fie mai curând de ce, decât de cine.

Cu: Tibor Gáspár, Borbála Derzsi, Sándor Czeczô, Dénes Ujlaky, Kati Lázár, Mari Nagy, Márta Szabó, Anett Forgács, József Szarvas.


Născut în 1957, regizorul maghiar Attila Janisch a realizat până în prezent mai multe lungmetraje, dintre care două, Hosszu alkony şi Másnap, au fost deosebit de apreciate de critică şi premiate în cadrul a numeroase festivaluri internaţionale. Despre ultimul dintre ele, regizorul declara în deschiderea Festivalului de Film de la Seattle, că nu e important momentul în care se întâmplă lucrurile în film, ci povestea în sine.


Premii:
- Premiul pentru cel mai bun actor, cea mai bună imagine, cea mai bună actriţă într-un rol secundar & Marele Premiu / 2004 - Săptămâna Filmului Maghiar
- Premiul Criticii de Film pentru cel mai bun actor / 2005 - Premiile Criticii Maghiare de Film.

Nominalizări:
- Premiul Globul de Cristal pentru cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary.


 Ellis in Glamourland / Alice în ţara tentaţiilor / Alice in Glamourland

Comedie
Regie
: Pieter Kramer
Scenariu: Mischa Alexander
Imagine: Piotr Kukla
Distribuit de: Nijenhius en De Levita Film & TV B.V.


O comedie romantică despre căutarea bărbatului ideal, în care eroina este mult prea ocupată cu lecţiile despre cum se cuceresc bărbaţii bogaţi şi cu mersul la petreceri şi înmormântări în lumea marilor averi, de viţă veche sau mai nouă.

Cu: Linda de Mol, Joan Collins, Chris Tates, Kees Hulst, Tjebbo Gerritsma, Joan Nederlof, Horace Cohen, Tjitske Reidinga, Jacqueline Blom, Nelly Frijda, Hylke de Haan.


Regizorul Pieter Kramer a mai realizat filmele Yes Nurse! No Nurse! (2002) şi Theo and Thea and the seven dwarfs (1989), acesta din urmă luând premiul publicului pentru cel mai bun film la Festivalul Internaţional de Film Gay & Lesbian de la San Francisco din 2003.


Premii:
- Premiul Filmul de Aur / 2004 - Festivalul Olandez al Filmelor de Aur şi Platină
- Premiul Viţelul de Aur - Cel mai bun scenariu / 2004 - Festivalul Olandez de Film
- Premiul pentru cel mai bun film / 2005 - Festivalul de Film de la Stony Brook.


 Bend It Like Beckham / Driblează ca Beckham

Comedie
Regie
: Gurinder Chadha
Scenariu: Gurinder Chadha, Paul Mayeda Berges
Imagine: Jong Lin
Muzică: Craig Pruess
Distribuit de: Prooptiki


Câte dintre noi ar alege să înveţe să gătească un pui Tikka, dacă singurul vis pe care l-ar avea ar fi să devină vedetă de fotbal? Filmul vorbeşte despre înfruntarea dintre cultura tradiţionalistă şi lumea modernă iubitoare de libertate, precum şi despre încercarea tinerilor de a se desprinde de tradiţii, trăgându-i după ei, spre modernitate, şi pe părinţi.

Cu: Parminder Nagra, Keira Knightley, Jonathan Rhys Meyers, Anupam Kher, Archie Panjabi, Shaznay Lewis, Frank Harper.


Regizoarea Gurinder Chadha s-a născut in Kenya şi a crescut la Londra. Şi-a început cariera ca reporter la BBC, pentru care a şi realizat o serie de documentare mult premiate, pentru ca apoi să colaboreze cu British Film Institute şi Channel Four. În 1990 a pus bazele propriei case de producţie - Umbi Films. Multe din rudele ei, precum şi însăşi regizoarea, au apariţii episodice în filmul Driblează ca Beckham.


Premii:
- Premiul Publicului pentru cel mai bun regizor, Premiile Golden Wave pentru cea mai bună actriţă & Premiul Special al Juriului pentru cel mai bun regizor / 2002 - Festivalul Internaţional de Filme despre Femei de la Bordeaux
- Premiul Publicului pentru cel mai bun regizor / 2002 - Festivalul Internaţional de Film de la Locarno
- Premiul pentru cea mai bună comedie britanică / 2002 - Premiile Britanice de Comedie
- Premiul Publicului pentru cel mai bun regizor / 2002 - Festivalul de Film Britanic de la Dinard
- Premiul Special al Juriului pentru cel mai bun regizor / 2002 - Festivalul Internaţional de Film de la Marrakesh
- Premiul pentru cel mai distractiv film (din partea deţinătorilor de săli de cinema) / 2002 - Festivalul Internaţional de Film din Norvegia
- Premiul UIP pentru cel mai bun regizor / 2002 - Festivalul de Film de la Sydney
- Premiul Publicului pentru cel mai bun regizor - Locul II / 2002 - Festivalul Internaţional de Film de la Toronto
- Premiul ALFS pentru cea mai bună actriţă debutantă / 2003 - Premiile Cercului Londonez al Criticilor de Cinema
- Premiul pentru cel mai bun lungmetraj sportiv / 2003 - Premiile ESPY
- Premiul Publicului pentru cel mai bun regizor / 2003 - Festivalul de Film de la East Lansing
- Premiul pentru cel mai bun film străin / 2003 - Premiile Asociaţiei Cinematografelor de Artă Germane
- Premiul Juriului pentru cel mai bun film de debut / 2003 - Festivalul American de Artă a Comediei
- Premiul GLAAD Media pentru cel mai bun film de largă distribuţie / 2004 - Premiile GLAAD Media.

Nominalizări:
- Premiul pentru film britanic independent - Cel mai bun film independent & cea mai bună actriţă debutantă / 2002 - Premiile Britanice pentru Film Independent
- Premiul Hitchcock de Aur pentru cel mai bun regizor / 2002 - Festivalul de Film Britanic de la Dinard
- Premiul Publicului pentru cea mai bună actriţă & Premiul EFA pentru cel mai bun lungmetraj / 2002 - Premiile Academiei Europene de Cinema
- Premiul Steaua de Aur pentru cel mai bun regizor / 2002 - Festivalul Internaţional de Film de la Marrakesh
- Premiul pentru cel mai bun film britanic / 2003 - Premiile BAFTA
- Premiul pentru cea mai bună actriţă britanică, cea mai bună debutantă şi cel mai bun film / 2003 - Premiile Empire UK
- Premiul OFSC pentru cel mai bun debut / 2004 - Premiile Asociaţiei Criticilor de Cinema Online
- Premiul pentru cel mai bun film / 2004 - Premiile Image
- Premiul Eddie pentru cel mai bun montaj / 2004 - Premiile Monteurilor Americani de Cinema
- Premiul WGA pentru cel mai bun scenariu original / 2004 - Premiile Asociaţiei Scenariştilor Americani
- Premiul Golden Trailer pentru cel mai bun film independent străin / 2004 - Premiile Golden Trailer
- Premiul Satelitul de Aur - Cel mai bun film & cea mai bună actriţă într-un rol secundar / 2004 - Premiile Satelit
- Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film / 2004 - Premiile Globul de Aur.


 Koirankynnen leikkaaja / Cine taie unghiile câinelui? / Dog nail clipper

Dramă
Regie
: Markku Pölönen
Scenariu: Veikko Huovinen, Markku Pölönen
Imagine: Kari Sohlberg
Muzică: Vesa Makinen
Distribuit de: Fennada-Filmi Oy


Filmul este o poveste despre eroi de război, dificultatea readaptării la viaţa de zi cu zi în condiţii de pace (în special a celor grav răniţi) şi modul în care Finlanda şi-a revenit după al doilea război mondial. O poveste despre ceea ce este cu adevărat important în viaţă şi despre valorile reale pe care fiecare dintre noi trebuie să le aibă.

Cu: Peter Franzén, Taisto Reimaluoto, Ahti Kuoppala, Ville Virtanen, Risto Salmi, Timo Lavikainen, Leo Lastumäki, Simo Tamminen.


Cunoscut ca un regizor ce preferă peisajul rural celui citadin, Markku Pölönen a realizat până în prezent numeroase filme şi seriale de televiziune, precum şi lungmetraje artistice. Una din caracteristicile filmelor sale este prezenţa în distribuţia multora dintre ele a prietenului său Peter Franzén.


Premii:
- Premiul Publicului pentru cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul de Film de la Hamburg
- Premiul Publicului pentru cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul de Cinema Nordic de la Rouen
- Premiul pentru cel mai bun actor, cea mai bună imagine, cel mai bun regizor & cel mai bun film / 2005 - Premiile Jussi
- Premiul de Film Anjalankoski pentru cel mai bun regizor / 2005 - Duminica de Cinema Anjalankoski
- Premiul pentru cel mai bun scenariu & cea mai bună scenografie / 2005 - Premiile Jussi.


 Slunecní stat / Oraşul soarelui / The City of Sun

Comedie dramatică
Regie
: Martin Ŝulik
Scenariu: Martin Ŝulík, Alice Nellis
Imagine: Martin Ŝtrba
Muzică: Vladimir Godar
Distribuit de: První verejnoprávní


Filmul vorbeşte despre dificultăţile cu care se confruntă patru muncitori recent concediaţi (Karel, Vinco, Tomas şi Milan), atât în ceea ce priveşte găsirea unui nou loc de muncă, cât şi în relaţiile cu ceilalţi (în special, cu persoanele apropiate). Dificultăţile nu reprezintă însă, pentru nici unul din ei, un motiv de renunţare.

Cu: Oldrich Navrátil, Ivan Martinka, Lubo Kostelný, Igor Bareŝ, Anna Cónová, Petra Spalková, Anna Ŝiŝková, Lucie Zácková, Martin Juza


Regizorul slovac Martin Ŝulik, binecunoscut în Europa Centrală, a absolvit cursurile de regie film din cadrul Academiei de Artele Spectacolului de la Bratislava, în 1986, cu doi ani înainte făcându-şi debutul ca actor într-un film al lui Vlado Balco (Angle of Perspective). Filmul său de debut s-a intitulat Tandreţe (Neha) şi a fost realizat în 1991. Cel mai cunoscut film al său, Grădina (Zahrada) a fost recompensat cu numeroase premii şi nominalizări, inclusiv cel pentru cel mai bun film al anului în Cehia în 1995.


Premii:
- Leul pentru cel mai bun montaj & cea mai bună muzică de film / 2006 - Premiile Cehe de Cinema (Leii)

Nominalizări:
- Premiul Pintenul de Aur pentru cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film din Flandra
- Globul de Cristal pentru cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary
- Leul pentru cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun film & Premiul Criticii / 2006 - Premiile Cehe de Cinema (Leii).


 Inside I'm Dancing / Rory O'Shea a fost aici

Comedie dramatică
Regie
: Damien O'Donell
Scenariu: Jeffrey Caine, Christian O'Reilly
Imagine: Peter Robertson
Muzică: David Julyan
Distribuit de: Universal Pictures


Filmul este povestea a doi prieteni, ambii suferind de handicapuri fizice severe, care iau viaţa pe cont propriu şi o trăiesc la maximum, cu bunele şi relele ei. Timidul Michael şi extrovertitul Rory se întâlnesc la azilul Carrigmore şi decid să plece la drum împreună pentru a gusta din tot ce le poate oferi viaţa mai intens - dragoste, durere, libertate.

Cu: Steven Roberton, James McAvoy, Romola Garai, Alan King, Brenda Fricker, Ruth McCabe, Anna Healy, Tom Hickey.


Primul film al regizorului Damien O'Donnell, East is East, a avut premiera la Cannes în 1999 şi a fost nominalizat pentru şase premii BAFTA în acelaşi an (inclusiv premiul pentru cel mai bun film). Inside I'm Dancing este al treilea lungmetraj al său.


Premii:
- Premiul ALFS - Cea mai bună actriţă britanică într-un rol secundar (Romola Garai) / 2005 - Premiile Criticii Londoneze de Film
- Premiul Publicului - Cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul de film de la Edinburgh
- Premiul IFTA - Cel mai bun scenariu / 2004 - Premiile IFTA.

Nominalizări:
- Premiul publicului, Cea mai bună actriţă, cea mai bună imagine, cele mai bune costume, cel mai bun regizor, cea mai bună producţie cinematografică, cel mai bun film irlandez / 2004 - Premiile IFTA,
- Premiul BIFA - Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Romola Garai) / 2004 - Premiile Britanice pentru Film Independent.


 A cara que Mereces / Chipul pe care îl meriţi / The Face You Deserve

Regie: Miguel Gomes
Scenariu: Miguel Gomes, Manuel Moyos, Telmo Churro
Imagine: Rui Poças
Muzică: Mariana Ricardo
Distribuit de: O Som e a Fúria


Eroul principal, Francisco, are dificultăţi în a se maturiza, precum şi în relaţiile cu ceilalţi. Filmul argumentează că, până la 30 de ani, fiecare dintre noi trebuie să se descurce cu ce i-a dat Dumnezeu, dar că după această vârstă să dai vina pe fizic pentru problemele pe care le ai nu se mai justifică.

Cu: João Nicolau, Carloto Cotta, Sara Graça, Miguel Barroso


Tânărul regizor portughez Miguel Gomes este la al patrulea lungmetraj, pentru două din filmele sale el scriind şi scenariul. A cara que Mereces poate fi considerat un film de autor, el semnând, pe lângă regie şi scenariu, şi montajul şi coloana sonoră.


Premii:
- Premiul pentru cea mai bună imagine & Premiul Criticii / 2004 - Festivalul IndieLisboa.


 Kebab Connection / Filiera Kebab

Comedie
Regie
: Anno Saul
Scenariu: Ralph Schwingel, Fatih Akin
Imagine: Hannes Hubach
Muzică: Marcel Barsotti
Distribuit de: Valutarius AG


Filmul prezintă povestea unei familii turce tradiţionaliste din Germania. Aceasta trebuie să înveţe să-şi ajusteze obiceiurile din moşi-strămoşi la datele vieţii de zi cu zi, într-o comunitate în care generaţia următoare va fi pe jumătate turcă, pe jumătate germană.

Cu: Emanuel Bettencourt, Numan Acar, Nora Tschirner, Hasan Ali Mete, Kida Ramadan, Denis Moschitto, Paul Faßnacht, Phillip José Steinfatt, Andrea Paula Paul, Badasar Colbiyik.


Anno Saul s-a născut în 1963 la Bonn. El a studiat, la început, la Colegiul Iezuit de Filozofie din München, după care a urmat cursurile Academiei de Televiziune şi Film, în perioada 1985-1990. Printre filmele sale se numără: Unter Freunden (scurtmetraj, 1990), Und morgen faengt das Leben an (TV, 1995), Alte Liebe - Alte Suende (TV, 1996), Blind Date (TV, 1997), Zur Zeit zu zweit (TV, 1998), Green Desert (Gruene Wueste, 1999), Die Novizin (TV, 2002) şi Kebab Connection (2004).


Premii:
- Premiul publicului - Cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Ljublijana.

Nominalizări:
- Premiul pentru imagine & Premiul Special pentru montaj- Cel mai bun film / 2005 - Premiile Germane de Cinema.


 La vida que te espera / Viaţa mult aşteptată / Your Next Life

Dramă
Regie
: Manuel Gutiérrez Aragón
Scenariu: Angeles Gonzalez Sinde, Manuel Gutiérrez Aragón
Imagine: Gonzalo Berridi, Jose Salcedo
Muzică: Xavier Capellas
Distribuit de: Latido Films


Filmul este povestea ciocnirii modului tradiţional de creştere a animalelor cu rigorile politicii agricole comune. Aderarea Spaniei la Uniunea Europeană aduce schimbări dramatice intr-o modestă comunitate izolată de crescători de vite; vechile tensiuni sunt exacerbate, certurile se termină cu un omor, iar viaţa este din ce în ce mai grea. Pe acest fundal, doi îndrăgostiţi luptă împotriva tuturor pentru a fi împreună.

Cu: Juan Diego, Luis Tosar, Marta Etura, Clara Lago, Celso Bugallo.


Născut în 1942, în Spania, regizorul Manuel Gutiérrez Aragón a urmat cursurile Şcolii Naţionale de Cinema (Escuela Oficial de Cinematografía), pe care le-a absolvit în 1970. Atât primul său lungmetraj (Habla, Mudita / Vorbeşte, mică mută - 1973), cât şi cel de-al doilea (Camada Negra / Gunoi negru - 1977) au fost premiate la Festivalul de Film de la Berlin. Regizorul spaniol s-a făcut remarcat şi în domeniul regiei de teatru şi de televiziune, printre creaţiile sale aflându-se şi punerea în scenă pentru postul naţional TV a primei părţi din Don Quijote. În 1993, Manuel Gutiérrez Aragón a fost primul regizor care a devenit preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Autorilor Spanioli (Sociedad General de Autores de España).


Premii:
- Premiul pentru cea mai bună imagine & Premiul Juriului Studenţesc pentru cea mai bună actriţă debutantă (Clara Lago) / 2004 - Festivalul Cinespana de la Toulouse.

Nominalizări:
- Premiul Special - Cel mai bun regizor / 2005 - Premiile Turia
- Premiul Ursul de Aur - Cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul Internaţional de Film de la Berlin
- Premiul Golden India Catalina - Cel mai bun film & cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul de Film de la Cartagena
- Premiul Publicului - Cel mai bun actor / 2005 - Premiile Europene de Cinema.


 Lady Zee / Doamna Z

Dramă
Regie
: Georgi Djulgerov
Scenariu: Marin Damianov, Georgi Djulgerov
Imagine: Radoslav Spassov
Muzică: Mira Iskarova, Hristo Namliev
Distribuit de: Borough Film


Filmul se concentrează pe viaţa din Bulgaria zilelor noastre şi spune povestea a doi orfani, Zlatina şi Lechko, şi a peregrinărilor lor. Este o poveste despre traiul în orfelinate, traficul de fiinţe umane şi despre visul de a avea o viaţă mai bună.

Cu: Anelia Garbova, Ivan Barnev, Pavel Paskalev, Russi Chanev, Vanina Chervenkova, Isus Borislavov, Hristosa Tzaneva, Yani Boiadzhi, Ema Konstantinova, Ivan Stoichev.


Regizorul Georgi Djulgerov a realizat până în prezent numeroase documentare şi filme de televiziune, precum şi lungmetraje, premiate la festivaluri internaţionale. Actorii (neprofesionişti) din rolurile principale ale filmului Lady Zee au fost selectaţi dintre numeroşi copii şi tineri din diferite case de copii din Bulgaria.


Premii:
- Premiul C.I.C.A.E. & Premiul Juriului - Cel mai bun film / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo
- Premiul pentru cel mai bun film al anului / 2006 - Premiile Agenţiei Naţionale Cinematografice (Bulgaria)
- Premiul publicului / Premiul Toyota Canada, Cel mai bun film / 2005 - Noul Festival de Film de la Montreal
- Marele premiu Afrodita de Aur & Premiul FIPRESCI - Cel mai bun film / 2005, Premiul pentru cea mai bună actriţă / 2005 - A 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film "Dragostea e nebunie" de la Varna
- Premiul Iniţiativei Central Europene - Cel mai reprezentativ film pentru viaţa în Europa Centrală şi de Est / 2006 - A 17-a ediţie a Festivalului de Film de la Trieste.


 Gönül yarasi / Dragoste neîmpărtăşită / Lovelorn

Dramă
Scenariu şi regie
: Yavuz Turgul
Imagine: Soykut Turan
Muzică: Tamer Ciray
Distribuit de: Filma-Cass Film Yapim ve Pazarlama A.S.


Un film despre soartă, în care se împletesc trei poveşti - cea a profesorului pensionar Nazim, care a plecat din Istanbul de 15 ani ca să predea la o şcoală dintr-un mic sat, cea a familiei pe care a lăsat-o în urmă şi cea a unei potenţiale noi familii, cunoscute după ieşirea la pensie şi întoarcerea la Istanbul. Este un film care arată că viaţa nu se termină odată cu pensionarea şi că dragostea poate apărea în cele mai ciudate locuri şi momente

Cu: Devin Özgün Çinar, Meltem Cumbul, Aynur Dogan, Timuçin Esen, Güven Kirac, Ecenaz Kiziltan, Inci Sen, Sener Sen, Sümer Tilmaç, Erdal Tosun.


Filmul face parte dintr-o trilogie regizată de Yavuz Turgul, ce include filmele Muhsin Bei şi Eskiya; toate cele trei filme se concentrează pe relaţiile şi sentimentele umane şi îl au ca protagonist pe actorul Sener Sen.


Premii:
- Premiul pentru cel mai bun film / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la New York-Queens.

Nominalizări:
- Premiul pentru cel mai bun film străin / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la New York-Queens,
- Premiul pentru cel mai bun film străin / 2005 - Premiile Oscar.


 Ultimo minuto / Ultimul minut / The Last Minute

Dramă
Regie
: Pupi Avati
Scenariu: Pupi Avati, Antonio Avati
Imagine: Pasquale Rachini
Muzică: Riz Ortolani
Distribuit de: Cinecitta Holding


Importanţa calificării în semifinale şi resentimentele cauzate de faptul că a fost concediat chiar înaintea meciului sunt principale lucruri care îl frământă pe antrenorul de fotbal jucat de Ugo Tognazzi. Frământările sale tensionează atât relaţia cu familia sa, cât şi cu echipa (pe care a ales să o sprijine oricum pentru câştigarea meciului).

Cu: Ugo Tognazzi, Diego Abatantuono, Massimo Bonetti, Elena Sofia Ricci, Giovanna Maldotti, Lino Capolicchio, Luigi Diberti, Nik Novecento, Marco Leonardi, Cinzia de Ponti, Cesare Barbetti.


Regizorul, scenaristul şi producătorul italian Giuseppe (Pupi) Avati a renunţat la studiile de medicină veterinară pentru a deveni clarinetist de jazz. A lucrat o perioadă de timp în domeniul produselor congelate, după terminarea studiilor de stiinţe politice la Universitatea din Bologna, înainte de a pune pe picioare, împreună cu fratele său Antonio, compania de producţie A.M.A. În cariera sa de peste 35 de ani a realizat şi scris scenariul pentru aproximativ 40 de lungmetraje. A fost membru al juriului Festivalului de la Cannes din 1994. Ultimo minuto este ultimul film în care a jucat Ugo Tognazzi.

Premii:
- Premiul pentru cea mai bună melodie originală / cea mai bună coloană sonoră / 1988 - Premiile David di Donatello.


 Kako ubiv svetec / Cum am ucis un sfânt / How I Killed a Saint

Dramă
Regie
: Teona Strugar Mitevska
Scenariu: Matthew Bardin, Teona Strugar Mitevska
Imagine: Alain Marcoen
Muzică: Olivier Samouillan, Project Zlust
Distribuit de: F For Film


Filmul reprezintă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte efectele războiului din Balcani şi provocările ce stau în faţa procesului de integrare europeană. El spune povestea unei tinere ce se întoarce în ţara sa, după câţiva ani petrecuţi în America, doar pentru a descoperi că războiul nu s-a terminat, ci reprezintă decorul în care se desfăşoară viaţa de zi cu zi a familiei şi apropiaţilor ei.

Cu: Labina Mitevska, Milan Tocinovski, Dzevdet Jasari, Lea Lipsa, Silvija Stojanovska, Kiril Korunovski, Riste Stefanovski, Petar Mircevski, Toni Mihajlovski, Emil Ruben, Judy Harris.


Regizoarea Teona Strugar Mitevska şi-a făcut studiile la Şcoala de Film din cadrul Universităţii din New York. Ea a regizat şi a scris, până în prezent, scenariile pentru două filme de lungmetraj, dintre care unul este cel prezentat în cadrul Festivalului Filmului European, ediţia 2006.


Premii:
- Premiul pentru cel mai bun actor - Milan Tocinovski / 2004 - Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo.

Nominalizări:
- Premiul Golden Iris - Cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul de Film European de la Bruxelles
- Premiul Tigrului - Cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam.


 Das Wunder von Bern / Minunea de la Berna / The Miracle of Bern

Comedie dramatică
Regie
: Sönke Wortmann
Scenariu: Rochus Hahn, Sönke Wortmann
Imagine: Tom Faehrmann
Muzică: Marcel Barsotti
Distribuit de: Independenţa Film


Victoria echipei de fotbal a Germaniei la Campionatul Mondial din 1954 a fost mai mult decât simpla câştigare a unui trofeu sportiv; ea a reprezentat pentru întreaga naţiune germană, devastată de război, dezorientată şi tristă, un nou suflu de putere şi speranţă. Filmul prezintă mai multe poveşti legate de acest eveniment ce încearcă să ne aducă în faţa ochilor Germania anilor '50.

Cu: Louis Klamroth, Peter Lohmeyer, Johanna Gastdorf, Mirko Lang, Birthe Wolter, Katharina Wackernagel, Peter Franke.


Fost jucător profesionist de fotbal (pentru Westfalia Herne), regizorul Sönke Wortmann are în spate o carieră bogată ca regizor, scenarist şi producător. La cei 47 de ani ai săi, cariera sa include realizarea a 16 lungmetraje de film şi televiziune, precum şi o activitate importantă ca producător şi actor.


Premii:
- Premiul Bavarez de Cinema pentru cel mai bun regizor & cea mai bună actriţă într-un rol secundar / 2004 - Premiile Bavareze de Cinema
- Premiul Golden Screen / 2003 - Premiile Golden Screen Germania
- Premiul Publicului pentru cel mai bun regizor / 2003 - Festivalul Internaţional de Film de la Locarno
- Premiul pentru debut actoricesc / 2004 - Premiile germane pentru debut
- Premiul de Film Euregio pentru filmul preferat în Germania / 2004 - Festivalul Euregio
- Premiul Publicului pentru cel mai bun film / 2004 - Festivalul Internaţional de Film de la San Francisco
- Premiul Publicului pentru cel mai bun film german & Premiul de Argint pentru cel mai bun film / 2004 - Premiile Germane de Cinema
- Premiul Publicului pentru cel mai bun film dramatic / 2005 - Festivalul de Film Independent de la Ashland
- Premiul German de imagine pentru cel mai bun film / 2004 - Premiile Germane de imagine.

Nominalizări:
- Premiul EFA pentru cea mai bună imagine / 2003 - Premiile Academiei Europene de Cinema
- Premiul de Aur pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor & cea mai bună actriţă într-un rol secundar / 2004 - Premiile Germane de Cinema.


 Totul pentru fotbal / Everything for Football

Comedie
Regie
: Andrei Blaier
Scenariu: Mircea Radu Iacoban
Distribuit de: România Film


Faptul că echipa locală de fotbal este în pragul retrogradării agită spiritele într-un mic orăşel de provincie. Unii dintre suporterii înrăiţi sunt gata pentru orice, inclusiv o serie de manevre mai puţin cinstite, pentru a evita acest lucru. Atitudinea lor nu este însă văzută cu ochi buni de restul oraşului şi între cele două părţi începe un meci la fel de interesant ca şi cel disputat în teren.

Cu: Gheorghe Dinică, Petre Gheorghiu, Aurel Giurumia, Emil Hossu, Paul Lavric, Nicolae Praida, Ovidiu Schumacher.


Cariera cinematografică a regizorului Andrei Blaier se împarte în două etape - prima marcată de filme despre încercările tinerilor de a se descurca într-un sistem social imperfect, iar a doua constând în special din drame psihologice. După absolvirea în 1956 a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, el a regizat în principal producţii teatrale până în momentul filmului său de debut A fost prietenul meu (1962). În respectiva perioadă, el a realizat şi 30 de scurtmetraje şi un lungmetraj împreună cu Sinişa Ivtici. Bine-cunoscutul Dimineţile unui băiat cuminte a marcat încheierea primei etape din cariera regizorală a lui Blaier şi trecerea la cea de a doua, pentru care sunt reprezentative filme precum Aşa s-a născut legenda, Prin cenuşa imperiului şi, mai recent, Dulcea saună a morţii.


 Tertium non datur

Mediu-metraj
Scenariu şi regie
: Lucian Pintilie
Imagine: Silviu Stavilă
Distribuit de: Filmex România


Realizat după povestirea Capul de zimbru a lui Vasile Voiculescu (scenariul filmului fiind publicat de Editura LiterNet), Tertium non datur este o parabolă comică despre integrarea ultimilor sărăntoci complexaţi în ficţiunea numită provizoriu Europa (citat din Note de intenţie, de Lucian Pintilie).

Cu: Victor Rebengiuc, Sorin leoveanu, Tudor Istodor, Cornel Scripcaru, Bogdan Stanoevici.


Născut în 1933, regizorul Lucian Pintilie a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. După terminarea studiilor, a lucrat în cadrul Televiziunii Române (1956-1959) şi ca regizor de teatru (1956-1972). Debutul său cinematografic a avut loc în 1965 cu filmul Duminică la ora 6. Până în prezent, Lucian Pintilie a realizat 11 filme (inclusiv Tertium non datur), mult-premiate şi apreciate de critică. Filmul a fost prezentat la Berlinală, în 2006.


 Visul lui Liviu / Liviu's dream

Mediu-metraj
Scenariu şi regie: Corneliu Porumboiu
Imagine: Marius Panduru
Muzică: Paraziţii
Distribuit de: Filmex România


Filmul ne prezintă o societate aflată într-o eternă perioadă de tranziţie, timorată de frica de a repeta greşelile din trecut şi care, din acest motiv, ajunge să le repete. Liviu, eroul principal, visează sa aibă bani şi să meargă la mare. Lumea în care se învârte el se rezumă la cartierul în care s-a născut şi crescut, prietenii din şcoală şi fostele prietene, partenerii de afaceri (mai mult ilegale) şi poliţistul căruia îi dă şpagă ca sa fie lăsat în pace. Îşi dispreţuieşte tatăl pentru alegerile făcute, dar ajunge să facă aceleaşi greşeli.

Cu: Dragoş Bucur, Luiza Cocora, Constantin Diţa, Adrian Văncică.


Născut în 1975, Corneliu Porumboiu a urmat cursuri de management în cadrul Academiei de Studii Economice, înainte de a studia regia de film la Academia de Arta Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Până în prezent, el a scris şi regizat 6 scurtmetraje artistice. Filmul a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (2004) şi la Berlinală, în 2006.


 Legături bolnăvicioase / Love Sick

Dramă
Regie
: Tudor Giurgiu
Scenariu: Răzvan Rădulescu, Cecilia Ştefănescu
Imagine: Alexandru Sterian
Distribuit de: Transilvania Film

Legături bolnăvicioase este un film despre dragoste, care apare cînd nu te aştepţi, nu are reguli, e profundă şi provoacă suferinţă. El spune poveştile relaţiilor dintre Alex şi Kiki, două prietene bune şi ceva mai mult, şi respectiv Kiki şi Sandu, doi fraţi certăreţi şi ceva mai mult.

Cu: Ioana Barbu, Tudor Chirilă, Maria Popistaşu, Mircea Diaconu, Mihai Dinvale, Virginia Mirea, Tora Vasilescu, Valentin Popescu.


Absolvent în 1995 al Secţiei Regie Film din cadrul Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, Tudor Giurgiu este la primul său lungmetraj de ficţiune. Mai cunoscut ca Director al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi, recent, ca Preşedinte - Director General al postului public de televiziune TVR, Tudor Giurgiu a realizat până în prezent numeroase videoclipuri muzicale şi comerciale (unele dintre ele premiate) şi a colaborat, în calitate de producător sau asistent de regie, cu importanţi regizori români, cum ar fi Lucian Pintilie, Radu Mihăileanu şi Nae Caranfil. Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2006.


 Bäst i Sverige! / Şi noi putem deveni eroi! / We Can Be Heroes!

Dramă
Regie
: Ulf Malmros
Scenariu: Peter Birro
Muzică: Johan Soderkvist
Distribuit de: Nonstop Sales AB


Un film pentru copii, despre cum să-ţi urmăreşti visul şi cât de mult contează să ai un prieten. Marcello şi Fatima, doi puşti de 11 ani, au vise ce par imposibile la vârsta lor - Marcello vrea să înveţe să zboare, în timp ce Fatima visează să ajungă jucătoare de fotbal (lucru total inacceptabil pentru familia sa musulmană). Întâlnirea dintre ei şi prietenia ce se înfiripă le dau speranţe că visele pot deveni realitate.

Cu: Ariel Petsonk, Zamad Hägg, Michael Nyqvist, Anna Pettersson, Vilma Rogsten- Zammel, Ralph Carlsson, Joel Ander.


Regizorul suedez Ulf Malmros s-a născut în 1965. De la vârsta de 13 ani a început să realizeze filme de amator. La 19 ani a regizat primul film de televiziune. Bogata sa carieră include videoclipuri muzicale, reclame, documentare, scurtmetraje, lungmetraje, precum şi seriale TV (3 dintre ele fiind deosebit de apreciate de critici).


Premii:
- Premiul de Film pentru Copii din partea Institutelor Nordice de Film & Premiul Industriei Video - Cel mai bun regizor / 2002 - Zilele Filmului Nordic de la Lübeck
- Premiul pentru cel mai bun film pentru copii (acordat de Juriul de Copii) / 2003 - Festivalul de Film de la Stuttgart.

Nominalizări:
- Premiul Guldbagge - Cel mai bun regizor & cel mai bun scenariu / 2003 - Premiile Guldbagge.


 L'Amore ritrovato / Dragoste regăsită / An Italian Romance

Dramă
Regie
: Carlo Mazzacurati
Scenariu: Carlo Cassola, Doriana Leondeff
Distribuit de: Pyramide International


Această poveste de dragoste, desfăşurată în decorul Italiei fasciste din al doilea război mondial, creează sentimentul că jocul destinului este esenţial, că dragostea este totul şi că îţi dă motive pentru a trăi, în special atunci când este incontrolabilă. Este o poveste care se desfăşoară în etape, cei doi îndrăgostiţi având multe lucruri care îi despart: el este căsătorit şi are un copil, ea este hăituită de secrete din trecut şi, de cele mai multe ori, nu locuiesc în acelaşi oraş.

Cu: Stefano Accorsi, Maya Sansa, Marco Messeri, Anne Canovas, Roberto Citran, Marie-Christine Descouard, Giacomo La Rosa.


Regizorul Carlo Mazzacurati a debutat în domeniul filmelor de lungmetraj în 1987, cu Notte italiana, un film despre corupţie şi jocuri politice murdare, produs de compania nou-înfiinţată de Nanni Moretti (Sacher Film), care a câştigat Premiul Panglica de Argint. De la debut, Mazzacurati a regizat şi scris scenariul pentru peste 10 filme de lungmetraj şi a apărut în roluri episodice în diferite filme (inclusiv în Caro diario, bine-cunoscutul film al lui Nanni Moretti).


Nominalizări:
- Premiul Panglica de Argint pentru cea mai bună producţie cinematografică / 2005 - Premiile Sindicatului Naţional Italian al Jurnaliştilor de Film,
- Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, Cele mai bune costume & Cea mai bună producţie cinematografică / 2005 - Premiile David di Donatello.


 Días de fútbol / Zile cu fotbal / Football Days

Comedie
Regie
: David Serrano
Scenariu: Mischa Alexander, David Serrano
Imagine: Kiko de la Rica
Muzică: Miguel Malla


Transformarea grupului de prieteni din jurul lui Antonio, un fost puşcăriaş, într-o veritabilă echipă de fotbal, precum şi problemele cu care se confruntă fiecare în viaţa personală, sunt principalele subiecte ale acestei comedii spaniole, nu chiar 100% despre zeul fotbal.

Cu: Alberto San Juan, Ernesto Alterio, Natalia Verbeke, Pere Ponce, Fernando Tejero, Roberto Álamo, Secun de la Rosa, Luis Bermejo, Nathalie Poza, María Esteve, Lola Dueñas.


Regizorul David Serrano este mai cunoscut pentru scenariul scris pentru muzicalul The Other Side of the Bed (Cealaltă jumătate de pat).


Premii:
- Premiul Goya - Cel mai bun nou actor (Fernando Tejero) / 2004 - Premiile Goya
- Premiul Sindicatului Actorilor Spanioli - Cel mai bun actor într-un rol secundar / 2004 - Premiile Sindicatului Actorilor Spanioli
- Premiul de debut - Cea mai bună actriţă (Nathalie Poza) / 2004 - Premiile Sindicatului Actorilor Spanioli.

Nominalizări:
- Premiul CEC - Cel mai bun actor într-un rol secundar / 2004 - Premiile Cercului de Autori de Filme (Spania)
- Premiul Fotogramas de Plata - Cel mai bun actor / 2004 - Festivalul Fotogramas de Plata
- Premiul Goya - Cel mai bun montaj, cel mai bun actor într-un rol principal, cea mai bună actriţă într-un rol de debut, cel mai bun regizor / 2004 - Premiile Goya
- Premiul Sindicatului Actorilor Spanioli - Cel mai bun actor, cea mai bună actriţă într-un rol secundar, cel mai bun actor într-un rol secundar / 2004 - Premiile Sindicatului Actorilor Spanioli, Premiul pentru debut - Cel mai bun actor / 2004 - Premiile Sindicatului Actorilor Spanioli.


 Pilkarski poker / Pocher cu mingea de fotbal / Soccer Poker

Comedie
Regie
: Janusz Zaorski
Scenariu: Jan Purzycki, Janusz Zaorski
Distribuit de: National Polish Film Archives


O privire comică aruncată în culisele campionatului polonez de fotbal, în care toţi cei implicaţi, de la proprietarii de cluburi şi până la jucători şi arbitri, încearcă să pună mâna pe banii rezultaţi din industria sportivă.

Cu: Janusz Gajos, Małgorzata Pieczyńska, Marian Opania, Mariusz Dmochowski, Jan Englert, Edward Linde Lubaszenko, Olaf Lubaszenko, Mariusz Benoit, Adrianna Biedrzyńska.


Născut în 1947, regizorul Janusz Zaorski a realizat până în prezent 30 de filme de lungmetraj şi televiziune, la aproape jumătate din ele scriind şi scenariul. El a regizat primul său film, Maestro, la 20 de ani.


 Kongekabale / Şah la rege / King's Game

Thriller
Regie
: Nicolaj Arcel
Scenariu: Nicolaj Arcel, Rasmus Heisterberg
Imagine: Rasmus Videbaek
Muzică: Henrik Munck, Flemming Nordkrog
Distribuit de: Independenţa Film


Un film despre libertatea presei şi despre dedesubturile nu întotdeauna foarte curate ale vieţii politice. Un ziarist începător descoperă şi investighează o "conspiraţie" politică cu câteva săptămâni înainte de alegeri.

Cu: Anders W. Berthelsen, Søren Pilmark, Nastja Arcel, Nicolas Bro, Lars Mikkelsen, Ulf Pilgaard, Charlotte Munck, Lars Brygmann, Helle Fagralid, Jesper Langberg.


Premii:
- Premiul Bodil - Cel mai bun film & Cel mai bun actor într-un rol secundar / 2005 - Premiile Bodil (Danemarca)
- Premiul Publicului - Cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul Internaţional de Film de la Copenhaga.

Nominalizări:
- Premiul Bodil - Cel mai bun actor într-un rol principal & Cel mai bun actor într-un rol secundar / 2005 - Premiile Bodil
- Premiul Golden Iris - Cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul de Film European de la Bruxelles.


 Jalla! Jalla! / Repede! Repede! / Hurry! Hurry!

Comedie
Scenariu şi regie
: Josef Fares
Distribuit de: Trust Films Sale


Această comedie libanezo-suedeză vorbeşte despre adaptarea obiceiurilor tradiţionale la viaţa într-o nouă ţară şi despre confruntarea cu probleme intime ce par insurmontabile. Filmul spune povestea a doi prieteni (Roro şi Mans) şi a problemelor cu care se confruntă ei. Libanezul Roro îşi iubeşte prietena, dar este pe punctul de a se căsători cu o altă femeie, ca să împiedice trimiterea acesteia înapoi în Liban. Suedezul Mans se confruntă cu probleme legate de sex care pun sub semnul întrebării relaţia pe care o are cu prietena sa.

Cu: Fares Fares, Torkel Petersson, Tuva Novotny, Laleh Pourkarim, Jan Fares, Sofi Ahlström Helleday.


Josef Fares s-a născut în Liban în 1977, de unde a emigrat în Suedia în 1987. La vârsta de 15 ani a realizat primele scurtmetraje pe video, ajungând în prezent să aibă mai mult de 50 de astfel de producţii. La 21 de ani a devenit cel mai tânăr student al Şcolii de Film din cadrul Institutului de Arte Dramatice din Stockholm. Jalla! Jalla! este primul său film de lungmetraj.


Premii:
- Premiul Juriului - Cel mai bun regizor / 2001 - Festivalul Internaţional de Film din Bermuda
- Premiul Publicului - Cel mai bun regizor / 2001 - Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava
- Premiul pentru cel mai bun film / 2002 - Festivalul Noii Generaţii de Cinema de la Lyon
- Premiul Juriului pentru debut - Cel mai bun actor (Torkel Petersson) / 2002 - Festivalul American de Artă a comediei.

Nominalizări:
- Marele Premiu - Cel mai bun regizor / 2001 - Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava
- Premiul European de Film pentru debut, Premiul Fassbinder - Cel mai bun regizor / 2001 - Premiile Academiei Europene de Film
- Marele Premiu Asturias - Cel mai bun film & Cel mai bun regizor / 2001 - Festivalul Internaţional de Film de la Gijon
- Premiul Guldbagge - Cel mai bun film / 2001 - Premiile Guldbagge.


 Zerwany / Suflet sfâşiat / Torn

Dramă
Scenariu şi Regie
: Jacek Filipiak
Muzică: Waldemar Wróblewski
Distribuit de: Contra Studio


Filmul este o critică la adresa modului în care se ocupă societatea de copiii abandonaţi sau orfani. Este povestea, bazată pe fapte reale, a unui orfan mutat dintr-un orfelinat în altul şi dintr-o familie adoptivă în alta; inadaptabilitatea sa la aceste schimbări îl face să sfârşească într-un centru de detenţie.

Cu: Krzysztof Ciupa, Lech Dyblik, Jan Frycz, Krzysztof Globisz, Małgorzata Hajewska, Andrzej Hudziak, Izabela Kala


Acesta este al şaselea lungmetraj din cariera regizorului (şi scenaristului) polonez Jacek Filipiak. El critică nevoia socială de a organiza acţiuni de binefacere doar pentru a ne uşura conştiinţa şi faptul că nu se încearcă găsirea unor soluţii adecvate pentru ca orfanii şi copiii abandonaţi să nu devină nişte adulţi marcaţi pe viaţă. Filipiak a declarat despre acest film că este bazat pe povestea adevărată a unuia dintre prietenii săi apropiaţi.


Premii:
- Premiul FIPA de Argint - Cel mai bun film de ficţiune / 2004 - Festivalul Internaţional de Programare Audiovizuală de la Biarritz.

Nominalizări:
- Premiul Vulturul - Cel mai bun actor într-un rol secundar / 2005 - Premiile Poloneze de Cinema (Vulturii).


 Horem pádem / Sus-jos / Up and Down

Comedie dramatică
Regie
: Jan Hrebejk
Scenariu: Jan Hrebejk, Petr Jarchovsky
Imagine: Jan Malir
Muzică: Ales Brezina
Distribuit de: CT-Telexport


Filmul prezintă, ca într-un mozaic, portretul unei ţări în tranziţie de la un regim de tip comunist la o democraţie modernă. Bucăţelele de mozaic sunt reprezentate de poveştile celor ce au ales să fugă de comunişti, celor ce au ales să rămână şi au suferit din acest motiv, celor bântuiţi de trecut şi celor care au ales să-l lase în urmă, bucăţele ce se strâng într-o imagine a unei Cehii contemporane, împovărate de intoleranţă, indiferenţă şi rasism. Principalele trei poveşti, ce se intersectează în anumite momente din film, se referă la o familie în criză, la o altă familie (tânără) incapabilă să aibă copii şi la doi infractori care ar face orice pentru a avea un câştig.

Cu: Petr Forman, Emilia Vasariova, Jiri Machacek, Natasa Burger, Jan Triska, Ingrid Timkova, Kristyna Bokova, Pavel Liska.


Cuplul Jan Hrebejk (regizor) - Petr Jarchovsky (scenarist) are deja o lungă istorie. Cei doi şi-au făcut studiile împreună, întâi la Colegiul Academic din Praga şi apoi la Şcoala pentru Scenarii şi Artă Dramatică din cadrul FAMU (Academia de Arte Muzicale, Film şi Televiziune) şi au la activ mai multe lungmetraje, dintre care şi Divided We Fall, nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în anul 2000. Horem pádem este primul film în care acţiunea se petrece în timpurile noastre.

Premii:
- Leul pentru cea mai bună actriţă, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cel mai bun film & cel mai bun afiş de film / 2005 - Premiile Cehe de Cinema (Leii)

Nominalizări:
- Leul pentru cel mai bun actor, cea mai bună scenografie, cea mai bună imagine, cea mai bună muzică, cel mai bun sunet, cel mai bun actor într-un rol secundar (2) & cea mai bună actriţă într-un rol secundar şi Premiul criticii pentru cel mai bun regizor / 2005 - Premiile Cehe de Cinema (Leii).


 Die Gottesanbeterin / Văduva neagră / The Praying Mantis

Comedie neagră
Regie
: Paul Harather
Scenariu: Susanne Freund, Gerda E. Grossmann
Imagine: Fabian Eder
Distribuit de: Allegro Film Produktions


Pentru eroina acestui film, văduvia nu este un moment de suferinţă, ci un mod de trăi îndestulat. Sătulă de soţul ei, sexagenara Trixi "greşeşte" doza de medicaţie a acestuia şi scapă nepedepsită; astfel, ea descoperă un mod de a trăi în condiţii decente - căsătoria (şi văduvia) cu repetiţie.

Cu: Christiane Hörbiger, Udo Kier, Jan Niklas, Ursula Koban, Peter Faerber, Klaus Ofczarek, Simon Schwarz, Gerhard Ernst.


Născut în 1965, Paul Harather are în spate o importantă carieră de regizor (19 lungmetraje de film şi televiziune), scenarist şi producător.


Premii:
- Premiul Ernst Lubitsch pentru cea mai bună actriţă / 2002 - Premiile Ernst Lubitsch (Germania).

Nominalizări:
- Premiul pentru Film Fantastic - Cel mai bun film / 2002 - Festivalul Internaţional de Film de la Fantasporto (Portugalia).


 Bluebird / Pasărea albastră / Blue Bird

Dramă
Regie
: Mijke de Jong
Scenariu: Helena van der Meulen
Imagine: Goert Giltay
Muzică: Harry de Witt
Distribuit de: Egmond Film & Television


Cât de greu este să creşti mare şi cât de uşor se schimbă atitudinea oamenilor sunt principalele teme ale acestui film TV. Merel, o fetiţă de 13 ani, deosebit de talentată şi cu inimă bună, începe să fie şicanată fără motiv de cei din jur, acest lucru îngreunându-i foarte mult drumul dintre copilărie şi maturitate.

Cu: Elske Rotteveel, Kees Scholten, Elsie de Brauw, Jaap Spijkers, Bright O'Richards, Bente de Vries, Floris Heyne, Carmen Otten, Sharai Voet, Samir Veen, Ramon Lieshout.


Premii:
- Premiul Ursul de Sticlă - Cel mai bun film / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Berlin
- Marele Premiu - Cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film pentru Copii de la Montreal
- Premiile Juriului de Tineret - Cel mai bun film (pentru juriul de 12 ani) & Cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film pentru Copii Sprockets de la Toronto.

Nominalizări:
- Premiul Capra de Aur - Cel mai bun regizor / 2005 - Festivalul Internaţional de Film pentru Tineret Ale Kino! de la Poznan
- Premiul Filmul de Aur - Cel mai bun film dramatic / 2004 - Premiile Academiei Olandeze de Film
- Premiul Criticii de Film Olandeze - Cel mai bun regizor / 2004 - Festivalul Olandez de Film.


 Romanzo criminale / O poveste cu criminali / Criminal Novel

Dramă
Regie
: Michele Placido
Scenariu: Giancarlo de Cataldo
Imagine: Luca Bigazzi
Muzică: Paolo Buonvino
Distribuit de: TF1 International


Filmul prezintă istoria (romanţată) a unei grupări mafiote (Banda Magliana ce a dominat Roma anilor '70 -'80. Povestea urmăreşte parcursul grupării, din momentul primelor eforturi pentru a acapara puterea şi până la colapsul ei, datorat atât luptelor interne, cât şi anchetelor desfăşurate de autorităţi.

Cu: Kim Rossi Stuart, Anna Mouglalis, Pierfrancesco Favino, Claudio Santamaria, Stefano Accorsi.


Cunoscut publicului în special drept "Comisarul Cattani" din serialul Caracatiţa, Michele Placido s-a remarcat şi în domeniul regiei de film, realizând până în prezent 8 filme de lungmetraj. Unul din filmele sale cele mai cunoscute este Un erou burghez (Un eroe borghese), recompensat cu 2 premii David di Donatello în 1995.


Nominalizări:
- Ursul de Aur - Cel mai bun regizor / 2006 - Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.


 L'Enfant / Copilul / The Child

Dramă
Scenariu şi regie
: Jean-Pierre & Luc Dardenne
Imagine: Alain Marcoen
Distribuit de: Celluloid Dreams Paris


A deveni părinte nu înseamnă neapărat şi a te maturiza. Aceasta pare să fie concluzia filmului L'Enfant. Doi tineri, Sonia (de 18 ani) şi Bruno (de 23), trăiesc într-un mic orăşel belgian. Amândoi au un mod de viaţă care nu le asigură un venit fix, iar apariţia fiului lor, Jimmy, creează şi mai multe probleme. Asta până în ziua în care Bruno se gândeşte că Jimmy ar putea fi nu numai pricină de cheltuieli, ci şi o sursă de venituri (mai ales pe piaţa neagră).

Cu: Jérémie Renier, Déborah François, Jérémie Segard, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet, Mireille Bailly, Samuel De Ryck, Sophie Leboutte, Bernard Marbaix.


Lucrând împreună cu fratele său mai mic Luc, regizorul şi scenaristul Jean-Pierre Dardenne a devenit unul din exponenţii principali ai cinematografului belgian al anilor '90. Fraţii Dardenne sunt cunoscuţi datorită filmelor lor, ce prezintă drama unor vieţi trăite în zone industriale defavorizate, în care criteriile etice şi morale personale intră în conflict cu necesitatea de a avea un trai cât de cât decent. Filmul lor Rosetta a fost recompensat cu Palme d'Or la Cannes în 1999.


Premii:
- Palme d'Or / 2005 - Festivalul Internaţional de Film de la Cannes
- Premiul Guldbagge - Cel mai bun film străin / 2005 - Premiile Guldbagge (Suedia).

Nominalizări:
- Cel mai bun regizor, Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu original & Cea mai bună actriţă debutantă / 2005 - Premiile César (Franţa)
- Premiul EFA - Cel mai bun actor & Cel mai bun film / 2005 - Premiile Academiei Europene de Cinema
- Premiul Joseph Plateau - Cel mai bun actor, Cea mai bună actriţă, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu & Cel mai bun film / 2005 - Premiile Joseph Plateau (Belgia).


 Interceptarea / The Listening

Dramă
Regie
: Giacomo Martelli
Scenariu: Giacomo Martelli, Inigo Dominguez, Riccardo Brun
Imagine: Eric Maddison
Muzică: Christian Kusche
Distribuit de: Medusa Film


Filmul pune sub semnul întrebării sistemele internaţionale de monitorizare de tip ECHELON, aducând în prim plan efectele (uneori negative) ale procesului tehnologic asupra lumii în care trăim. El spune povestea unei studente ce lucrează într-o galerie de artă, care se trezeşte într-o bună zi implicată într-o poveste de spionaj internaţional şi jocuri de putere la nivel înalt.

Cu: Michael Parks, Maya Sansa, Andrea Tidona, James Parks, Bruce McGuire, Matt Patresi, Vincent Riotta, Terence Beesley, Carla Cassola, Marco Fiorini, Giulia Bernardini, Adam O'Neill.


Născut în 1976, regizorul Giacomo Martelli a urmat cursurile Şcolii de Film de la Londra. În această perioadă, el a scris şi regizat o serie de scurtmetraje şi a colaborat la realizarea filmului Afternoon Blonde de Tibor Glage. După întoarcerea în Italia, a realizat o serie de videoclipuri publicitare şi alte scurtmetraje. În 2002, împreună cu Paolo Rossetti şi Nicolai Iuul, fondează casa de producţie Echofilm. The Listening reprezintă lungmetrajul de debut al regizorului italian. Filmul a fost prezentat, în avanpremieră, la Festivalul Noirfest 2004 de la Courmayeur şi va avea premiera europeană în cadrul ediţiei 2006 a Festivalului Filmului European din România, la Sibiu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus