iulie 2023
Festivalul de Teatru și Film Șerban Ionescu, 2023
Între 22 și 29 iulie 2023, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film "Șerban Ionescu". De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită. Organizatorii anunță o ediție la fel. aproape la fel. altfel.

Iubitorii de artă de toate vârstele sunt așteptați, între 22 și 29 iulie, la 2 Mai, să se bucure de un program divers și bogat de 8 zile de festival la malul mării, care poate fi accesat aici.

Ediția din 2023 a Festivalului de Teatru și Film "Șerban Ionescu" cuprinde 5 secțiuni (teatru, film, expo, concert, forum) și peste 50 de evenimente culturale cu intrare liberă, concentrate în jurul unei teme, deopotrivă, generoase și provocatoare - la fel. aproape la fel. altfel.

Cele mai așteptate evenimente
Printre cele mai așteptate evenimente din 2023 sunt, desigur, cele trei concerte inedite. A treia ediție va fi deschisă cu taraful Șaraimanii din Clejani, pe 26 iulie 2023 este program Concert în 2 cu Ada Milea și Bobo Burlăcianu, iar în închiderea festivalului, pe scena din 2 Mai va concerta trupa de rock alternativ Omul cu Șobolani.

40 de ani în 4 filme
Odată cu împlinirea a 40 de ani de la premiera filmului Imposibila iubire (1983), care îl are ca protagonist pe Șerban Ionescu, publicul este invitat la o incursiune prin cinematografia românească pentru a descoperi filme emblematice ale deceniilor trecute.

40 de ani în 4 filme este o categorie specială din cadrul secțiunii FILM și cuprinde proiectarea lungmetrajelor: IMPOSIBILA IUBIRE (r. Constantin Vaeni, 1983) È PERICOLOSO SPORGERSI (r. Nae Caranfil, 1993), NIKI ARDELEAN, COLONEL ÎN REZERVĂ (r. Lucian Pintilie, 2003) și POZIȚIA COPILULUI (r. Călin Peter Netzer, 2013).

Artist in Focus
Desfășurat atât în mediul online, cât și fizic, Artist in Focus este un eveniment special al secțiunii EXPO care marchează începutul unei tradiții a Festivalului de Teatru și Film "Șerban Ionescu". Precedată de prezența artiștilor Valeriu Mladin și Ana Bănică, evenimentul Artist in Focus își propune să ofere publicului șansa unică de a se întâlni cu universul unor artiști vizuali reprezentativi ai scenei de artă contemporană din România.

În 2023, opera artistului Ion Barbu va fi în centrul atenției atât în 2 Mai, cât și în mediul virtual, iar o creație artă murală site-specific va fi realizată special în curtea festivalului de către acesta, pornind de la tema ediției curente.

Competiția oficială de teatru și film
După un open call întins pe mai bine de 3 luni, în 2023, în secțiunea competițională de teatru și film dedicată tinerilor creatori se regăsesc 5 spectacole și 10 scurtmetraje, care urmează a fi jurizate de Maria Popistașu (actriță), Mimi Brănescu (actor, scenarist și dramaturg), Velica Panduru (scenografă), Vlad Cristache (regizor și director al Teatrului Excelsior București).

Cele 5 spectacole aflate în competiție sunt:
CUTREMUR ÎN LONDRA de Mike Bartlett
distribuția: Gecse Ramóna, Renczés Viktória, Karsai Dóri, Korpos András, Székely Krisztina, Rózsa László, Németh Kristóf, Mihály János, Göllner Boróka, Radu Enrik, Csiky-Csongor Ábel, Antal Ádám, Elek Ágota, Hajas Krisztián, Pósa Fruzsina, Drunek Sára
regie: Dobrovszki Dóra
traducere: Takács Réka
decor: Mihály Kata / costume: Mihály Kata / coregrafie: Pósa Fruzsina / muzica: Marton Richard-Zoltán
o producție a UAT Târgu Mureș 2022
DELIR ÎN DOI de Eugène Ionesco
distribuția: Mihaela Ducu, Vlad Mogoș, Raluca Ghența
regie: Magda Savin
scenografie: Ioana Butnariu / lighting design: Nichita Teodorescu / sound design: Dragoș Mărgineanu / documentare, consultanță & PR: Iunona Ioniță, Mihaela Popa
o producție UNATC 2023
GENIUL CRIMEI de George F. Walker
distribuția: Cătălin Vîlcu, Sergiu-Narcis Radu, Rareș Ularu, Paula Pîrvu, Mara Vicol
regie: Theodor-Cristian Popescu
scenografie: Theodor Niculae, Sabina Reus / echipă tehnică: Adrian Rîmboacă, Eliza Oancea
o producție UNATC 2022
LITTLE LIGHT de Alice Birch
distribuția: Ramona Niculae, Alexandru Pavel, Reka Kovacs, Cătălin Vîlcu
regie: Mara Bugarin
traducere și adaptare: Denisa Neațu și Mara Bugarin / consultanță scenografie și lighting design: Sabina Reus / compoziție muzicală și sound design: Alexandru Zaharencu / regie tehnică: Larisa Popa / asistență tehnică și fotografii: Denisa Neațu / mulțumiri: George Anton, Mihai Trăsnea
o producție UNATC 2023
VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ de William Shakespeare
distribuția: Vlad Tudoran, Cătălin Vîlcu, Daniel Stănciucu, Radu Tirim, Ștefan Radu, Rareș Ularu, Constantin Maxinese, Sven Răducanu, Sergiu Radu, Mihnea Chelu, Omer Faruk Ertgrul, Alexandrina Rusu, Paula Pîrvu, Antonia Scutaru, Eliza Oancea, Gloria Radu, Adrian Rîmboacă, Aisha Scalari, Bianca Tabacu, Mara Vicol, Mara Popovici
regie: prof.univ.dr. Mihaela Sîrbu
scenografie: Sabina Reus / mișcare scenică: Andreea Duță / lighting design: Sabina Reus și Vlad Lăzărescu / sound design: Adrian Piciorea, Robert Găgeată, Daniel Stănciucu
o producție UNATC 2023

Cele 10 scurtmetraje aflate în competiție sunt:
Eu și sora mea, regia Theodor Ioniță
Fragmentări, regia Miruna Minculescu
Opt, regia Paul Radu
Maria T., regia Maria Drăgoi
Mai lasă-mă 5 minute, regia Alberto Niculae
Mame și fiice, regia Theodor Boia
The Conspiracy Committee or How to Solve a Crisis, regia Alex Munteanu
Casa noastră, regia Bogdan Alecsandru
Vreau să sparg sera, regia Teona Galgoțiu
Mon Ami, regia Carina Dașoveanu.

Arta în dialog la malul mării
Publicul va avea șansa să-i cunoască îndeaproape pe cei peste 100 de artiști prezenți la festival prin participarea la evenimentele secțiunii FORUM, dedicate întâlnirilor cu tinerii creatori de teatru și film, cu juriul ediției, dar și cu invitați speciali precum Erwin Șimșensohn, regizor și directorul Teatrului de Stat Constanța, și dramaturgul Peca Ștefan, care va susține o lectura antiperformativă și interactivă a celei mai recente creații ale sale: nouameapiesă?, concepută inițial în mediul online, în timpul pandemiei.

"Nu o să încetez niciodată să-mi exprim recunoștința față de Magda Catone, care a oferit șansa de a realiza un proiect de o asemenea amploare unei echipe foarte tinere. Felul în care arată și se desfășoară acest festival unic în spațiul românesc poartă amprenta încrederii și generozității sale nemărginite. Avem în organizare peste 30 de artiști și profesioniști din varii domenii, iar majoritatea, inclusiv eu, sunt persoane până în 30 de ani. Vă garantez că pasiunea, competența și eforturile constante ale acestui nucleu efervescent se vor simți în fiecare detaliu al acestei ediții care îndrăznește să fie la fel. aproape la fel. altfel."
(Edda Coza, director de viziune și comunicare Festivalul de Teatru și Film "Șerban Ionescu")

Programul integral poate fi consultat la www.festivalulserbanionescu.ro și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/festivalulserbanionescu.
Proiect co-finanțat de Ministerul Culturii
Realizat cu sprijinul Primăriei Comunei Limanu prin programul Cultura la Liman
Co-producător: Teatrul de Stat Constanța
Co-finanțator: Centrul Național al Cinematografiei
Parteneri de tradiție: Teatrul Național "I.L. Caragiale" București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale"
Parteneri: Apollo111, The Change Hub, The Fool, Nemira, Librăriile Humanitas, Ideo Ideis
Sponsor principal: DEDEMAN
Sponsori: Niro Investment Group, Euromobila, Flash Lighting Services, Volvo România, Zamfirescu, Racoți, Vasile & Partners, Curious Bunch, Aqua Carpatica, jarre, ALOUETTE urban osteria, Conacul Archia, RMC Debitare Laser, Clinica Alcor, Paralela45
Parteneri media: AaRC, IQads, Zile și nopți, LiterNet.ro, Ziarul Metropolis, BOOKHUB, Kronikool, HAPP, filme-cărți, Ceașca de cultură, Mangalia News, Ziua de Constanța.




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus