august 2023
Festivalul de Film Cinemascop Eforie, 2023
Iată că festivalul Cinemascop și-a încheiat și cea de-a șasea ediție! Grădina de vară din Eforie Sud a găzduit, din nou, de la 1 august 2023, festivalul care i-a dat viață în urmă cu 5 ani și a continuat să marcheze prima săptămână din august cu evenimente unul și unul.

Mult așteptat de fani și o descoperire importantă pentru nou veniți, festivalul a avut loc între 1-6 august 2023, în grădina de vară din Eforie Sud, unde a strâns laolaltă peste 1000 de persoane la proiecțiile de film și alte 120 la petrecerea silent disco organizată. Dar asta nu a fost tot.

Grădina de vară s-a deschis zilnic cu atelierele de creație pentru copii. Acestea au fost sprijinite de Institutul Cultural Român și Koh-I-Noor Hardtmuth Romania, care a pus la dispoziția celor mici ustensilele cehe necesare pentru ca ideile lor artistice să prindă viață. În acest timp, ceilalți vizitatori s-au bucurat de cele oferite de grădină - două expoziții, una de afișe stradale spaniole, alta de artă contemporană, un spațiu de joacă pentru toate vârstele, dar și o zonă de bar și de relaxare. Toate cele din urmă există grație Eforie Colorat, proiectul datorită căruia grădina de vară este deschisă pe toată perioada estivală, începând cu anul 2021.

Imediat ce s-a lăsat întunericul, ecranul imens al grădinii s-a luminat. Festivalul a debutat cu o comedie franceză, venită din partea Institutului Francez, a continuat cu un film fantasy de la Institutul Italian, apoi cu o dramă de Oscar de la Institutul Polonez, cu un film de război de la Centrul Ceh și s-a încheiat pe 6 august 2023 cu filmul românesc Tigru (r. Andrei Tănase, 2023), care s-a bucurat de o mare popularitate.

Cinci filme au fost proiectate în cele șase zile de festival, pentru că una dintre seri a fost specială. Pentru prima dată în istoria festivalului, organizatorii au făcut o excepție - și bine au făcut. Seara de 5 august 2023 a început cu un concert emoționant cu muzică din filme, alături de Sidonia Doica și Rosta Man. Imediat după, a început petrecerea. Și nu orice petrecere, ci una silent disco. Mulți vizitatori curioși și-au pus căștile pe urechi și au început să danseze, fiecare pe ce muzică i-a plăcut mai mult dintre cele trei canale cu playlisturi pregătite de echipele Centrului Ceh și Eforie Colorat.

"Ca de fiecare dată, a fost o mare plăcere să ne întoarcem în Eforie Sud, să vedem cinematograful plin și publicul fericit. Ne bucurăm că spațiul continuă să funcționeze tot sezonul și că este stabil local, prin intermediul Eforie Colorat. Rolul nostru este acela de a aduce un plus de conținut, perspective internaționale, și chiar de a încerca noi formate de program, cum ar fi petrecerea silent disco din acest an. Ne bucurăm să avem în Eforie Sud un fel de a doua noastră casă la malul mării și sperăm să ne întoarcem din nou." spune Robin Ujfalusi, directorul Centrului Ceh București.

Festivalul Cinemascop este organizat de Centrul Ceh București, alături de EUNIC România și cu sprijinul Primăriei Orașului Eforie și RADEF RomâniaFilm. Asociația Forumul Artelor Vizuale co-organizează festivalul și organizează proiectul Eforie Colorat, ce continuă până pe 10 septembrie (detalii aici).
Puteți fi la curent cu activitatea festivalului Cinemascop urmărind paginile de Facebook și Instagram ale festivalului.

Vizual de Maria Zurbagiu și fotografii de Diana Păun.

Organizatori: Centrul Ceh București, EUNIC Romania
Co-organizatori: Asociația Forumul Artelor Vizuale, Eforie Colorat, Primăria Orașului Eforie, RADEF RomâniaFilm
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri și colaboratori: Skoda, Generali, Asociația OV 05, Koh-i-Noor, Institutul Italian, Institutul Polonez, Institutul Francez, Institutul Cultural Roman, E T A J on wheels, Edmond si Cosmos, Hotel MareMar, Hotel Fortuna, Hotel Jiul, Hotel Atlantis, Hotel Splendid
Parteneri media: Radio România Actualități, Radio Constanța, Radio România Cultural, Radio Vacanța, AGERPRES, Revista Zeppelin, LiterNet, Filme-Carti, Movie News, Igloo, Ziarul Metropolis, AaRC, Eforie Online

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus