septembrie 2023
SF (Super Fragil)
A fost odată (în stagiunea 2022-2023) un spectacol studențesc care și-a entuziasmat toți privitorii: Cosmic Latte. Un concept de Ștefan Lupu, adus la viață de 12 studenți ai UNATC București. Este acum (premieră: septembrie 2023) un spectacol în repertoriul Teatrului Excelsior ce promite să își extazieze toți privitorii: SF (Super Fragil). Un concept de Andrea Gavriliu, adus la viață de 6 performeri: Ciprian Chiujdea, Vlad Crudu, Iuliana Danciu, Vlad Furtună, Iulia Lupașcu, Ileana Ursu. Primii 4 fac legătura dintre cele două spectacole.

Dans contemporan / teatru-dans / teatru fizic. Un ceas de mișcare intensă, în 6, în 3, în 2, solo. Ici-colo, vorbe (dialoguri: Ileana Ursu). Câteva elemente de decor (Theodor Cristian Niculae) care duc cu gândul la un loc de joacă pentru copii. E drept, toboganul tapetat cu velur aduce și a bară dintre acelea de găsit în cluburile nocturne. Costumele multicolore (același Theodor Cristian Niculae) întăresc aerul juvenil. Multicolore? Așa erau acum o secundă. Când au devenit gri? Și, mai ales, cum? Cristian Șimon (lighting design) și Nicoleta Ivan (asistent lighting design) fac magie pură. O clipă ești în lumea plină de culoare a preșcolarilor, următoare te trezești în universul blazat al adulților. Cândva, spre final, copiii vor îmbrăca hainele seniorilor. Vor arăta caraghios, nepotrivit, trist.

Alături de scenografie și lumini, muzica lui Adrian Piciorea completează caré-ul de elemente / mijloace / contexte pe care Andrea Gavriliu le pune la bătaie pentru a spune, prin intermediul celor 6 actrițe și actori / dansatoare și dansatori povestea. Aceasta vorbește despre miezul efervescent, energic și cald al omului abia născut și despre pierderea de viteză, ritm și temperatură pe care o aduce avansarea în vârstă. Ca și cum moartea s-ar instala cu fiecare clipă care trece. Cu fiecare gest pe care îl facem. Cu fiecare mișcare. Ca și când viața ar fi un lucru fragil. Super fragil.

O galerie foto de Dinu Lazăr poate fi văzută aici.

(O variantă extinsă a acestui text poate fi citită în Numărul 9-10 / 2023 al revistei Teatrul Azi, care va fi lansat în cadrul FNT 2023.)
Regia: Andrea Gavriliu Cu: Ciprian Chiujdea, Vlad Crudu, Iuliana Danciu, Vlad Furtună, Iulia Lupașcu, Ileana Ursu

0 comentarii

În programul cultural

Teatrul Excelsior
09.05.2024 19,00

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus