septembrie 2023
Istoria unei perioade apuse cu secole în urmă poate prinde contur atunci când se întâlnesc oameni fervenți cu pasiuni comune. Aceasta este și povestea unui proiect cu rădăcini în Hunedoara. În anul Domnului 2015, în inima unui județ cu o mare încărcătură istorică, a luat naștere grupul Șoimarii Transilvaniei, sub îndrumarea lui Tibor Lovasz. Un an mai târziu, grupul s-a intitulat ȘoimanArt, pentru ca mai apoi să devină și să rămână Societas Falconis, un nume apropiat de istorie ce rezonează puternic cu misiunea colectivului. Interesul pentru păsări de pradă și epoca medievală, dar și dorința de a împărtăși aceste pasiuni uitate de timp cu un public curios și deschis au fost motorul ce a dus la evoluția acestui proiect. Astfel, prin intermediul grupului, spectatorii s-au delectat ani la rând cu zborul păsărilor răpitoare, în special al șoimilor, și au primit informații despre creșterea și mânuirea acestora.

În calitate de membru fondator s-a alăturat ulterior și L.R. Rozalia. Caracterizată de un entuziasm debordant și o implicare neîntreruptă, aceasta a adus o viziune proaspătă pe partea de reconstituire medievală, contribuind la organizarea taberei și a atelierelor specifice, dar și la crearea obiectelor prezentate în cadrul ei. A fost urmărită cu precădere perioada de final de secol XIV - început de secol XV, cu accent pe îmbrăcămintea cu influențe provenite din Transilvania, Veneția, sau chiar Franța și Germania.

Un nou obiectiv a devenit așadar portretizarea în chip cât mai veridic a vieții, vestimentației și activităților din Evul Mediu, obiectiv care nu a putut fi realizat decât printr-o documentare asiduă. Au fost necesari ani întregi de vizite la muzee, studii ale frescelor avute la dispoziție și cercetări bazate pe informații din surse de încredere pentru a atinge calitatea și acuratețea istorică de care grupul dă dovadă la fiecare eveniment la care se prezintă. Printre activitățile de care publicul larg se poate bucura la festivalurile medievale, unde se urmărește transpunerea celor prezenți în urmă cu câteva secole, se numără reproducerea dansurilor, a diverselor formațiuni de luptă și a tehnicilor de apărare și atac (reenactment). Sunt prezentate de asemenea felurite ateliere inedite de pielărit, de creat săgeți, de brodat sau de gătit - cu ingrediente specifice secolului XIV. Nu lipsește nici masa scribului, unde se încearcă reproducerea caligrafiei din perioada respectivă. Evenimentele devin astfel potrivite pentru orice suflet doritor să evadeze din cotidianul unei societăți moderne aflată în continuă schimbare și să se relaxeze într-o perioadă istorică în care timpul avea mai multă răbdare.

 

Cu trecerea anilor, în jurul celor doi fondatori s-a configurat o echipă dinamică și dornică de a învăța. Printre cei mai noi membri mă număr și eu, Oana Balaci, iar testimonialul ce urmează reliefează ce înseamnă să faci parte dintr-un astfel de proiect: "Prima mea întâlnire cu echipa a avut loc în 2021, însă contextul a făcut ca eu să mă pot implica abia doi ani mai târziu. Odată cu finalizarea lucrării de licență, m-am trezit căutându-mi un nou hobby, un nou scop, o nouă ocupație, care să se diferențieze îndeajuns de mult de tot ce făcusem până la momentul respectiv. Mă aflam pentru prima dată după mult timp în fața unei veri relativ libere și într-o criză identitară. Căutam o comunitate, dar nu mai aveam energia de a cunoaște oameni noi. Am intrat în acest grup mai mult sau mai puțin din greșeală, încercând să găsesc un fotograf pentru un eveniment. Însă, ca orice lucru care se întâmplă spontan și natural, a fost una dintre cele mai bune decizii pe care aș fi putut să le iau. Am fost mereu pasionată de istorie și m-a fascinat întotdeauna posibilitatea de a fi altcineva pentru o perioadă definită de timp, dar nu am fost vreodată interesată în mod specific de epoca medievală. Am realizat totuși că o astfel de pasiune se dezvoltă gradual și crește odată cu fiecare festival la care participi, mai ales atunci când ai doi coordonatori răbdători, înțelegători și dispuși să răspundă oricăror întrebări. Și mai ales când restul echipei este și ea efervescentă și empatică. În sfârșit am descoperit un colectiv pe care am simțit că îl cunosc de ani de zile. Un colectiv care a avut încredere în mine și m-a încurajat deja de la primul eveniment să mă implic activ în activitățile din program. Cu ajutorul lor, am văzut unele locuri pentru prima dată, mi-am îmbogățit cultura generală, am aflat că îmi plac lucruri despre care habar nu aveam că îmi plac sau că mă descurc să fac lucruri la care nu m-aș fi gândit niciodată că mă descurc. Pe scurt, m-am autodepășit. Ne-am deschis unii în fața celorlalți, am râs, ne-am distrat și ne-am făcut treaba la fiecare eveniment. Și cel mai important, am fost și suntem uniți."

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus