noiembrie 2023
Lungs
Dacă e joi, e teatru! Și nu doar în săli clasice de teatru, ci și în Aula Magna - Universitatea "Politehnica" București (str. Splaiul Independenței, nr. 313), joi, 9 noiembrie 2023, ora 20:00, intrarea fiind gratuită. În a doua întâlnire în cadrul proiectului Teatrul De Joi, tinerii artiști de la UNATC București au oferit publicului format în preponderență din studenții Universității "Politehnica" București spectacolul Lungs de Duncan Macmillan regizat de Alexis Kulani Woodard (masterandă a Universității Yale din SUA), spectacol cu o distribuție formată din Silvia-Alexandra Bem și Paul Pristavu.


Lungs a avut premiera în octombrie 2011 la Studio Theatre din Washington. Piesa urmărește relația într-un cuplu care își dorește un copil, dar ia în considerare impactul nașterii acestuia asupra mediului. Cele două personaje din această piesă nu au nume. Ele vorbesc în propoziții scurte, agitate și adesea se întrerup reciproc. Refuză să împărtășească cum se simt de fapt. Pretind că sunt îndrăgostiți, dar abilitățile lor de comunicare sunt slabe, ceea ce îi determină în cele din urmă să se despartă, înainte de o întâlnire puțin probabilă. Piesa se deschide cu cei doi într-un Ikea când Ea sugerează intempestiv că vor avea un copil. Această perspectivă îl sperie pe El, iar cuplul pleacă fără să cumpere nimic din ce și-au propus, un indiciu despre incapacitatea cuplului de a se decide. Petrec timp vorbind despre amprenta de carbon care însoțește nașterea unui copil. Au păreri diverse și despre logistica nașterii unui copil și dacă sunt sau nu responsabili față de mediu din cauza suprapopulării lumii. "Ei spun, nu-i așa, că dacă îți pasă cu adevărat de planetă, dacă îți pasă cu adevărat de viitorul omenirii, atunci nu ai copii... pentru că sunt șapte miliarde de oameni sau cam așa ceva, sunt prea mulți oameni și nu sunt suficiente din toate, așa că într-adevăr lucrul corect de făcut, lucrul etic de făcut este să nu contribui la asta". Astfel, se conturează o temă ecologică a consecințelor pe care le are creșterea unui copil pe planeta noastră.

"Povestea de dragoste distinctivă și dezorganizată a lui Duncan Macmillan este brutal de sinceră, amuzantă, nervoasă și actuală. Oferă voce unei generații pentru care incertitudinea este un mod de viață prin doi oameni cu defecte, dar profund umani, care nu-ți plac întotdeauna, dar începi să simți că i-ai putea iubi... scrisă cu curaj, structurată uimitor..." (The Guardian)


Pe măsură ce relația de cuplu avansează, cei doi se confruntă cu o mulțime de întrebări legate de familie, schimbare, speranță, încredere, singurătate, trădare, destin, iertare.

Spectacolul UNATC este regizat de Alexis Kulani Woodard, absolventă a Colegiului Spelman și masterandă a Universității Yale din SUA, piesa probându-i opțiunile artistice exprimate într-un interviu: "Ca artist, sunt încântată în special de munca ce amplifică vocile care sunt în general discriminate și de a lucra pe texte ce sunt adânc înrădăcinate în adevărul experienței umane."

Distribuția spectacoluluii este formată din doi studenți masteranzi în domeniul Pedagogiei teatrale în cadrul UNATC. Silvia-Alexandra Bem (Ea) și Paul Pristavu (El) reușesc să se impună prin naturalețe și expresivitate în aceste două roluri foarte solicitante. Ambii trec lejer de la comedie la tragedie, explorând provocator și lucid adâncimile personajelor. După câtva timp de separare, Ea și EL se reîntâlnesc. Vor merge mai departe împreună? Vor rămâne blocați în trecut? Se poate naște speranța din cele mai profunde îndoieli și tulburări emoționale ale noastre? E loc de reconciliere?

Nu devoalăm finalul, pentru că teatrul înseamnă mister și pentru că un simplu click poate introduce pe oricine în universul vibrant și violet al interogațiilor și reflexiilor despre lumea din noi și din afara noastră propusă de Lungs și de echipa de creație.

Rezervări locuri pentru viitoare spectacole ale Teatrului de Joi aici: events.upb.ro/teatrul-de-joi/

Lungs
De Duncan Macmillan
Traducerea: Mircea Sorin Rusu

Distribuție: Ea - Silvia-Alexandra Bem / El - Paul Pristavu
Regie: Alexis Kulani Woodard
Scenografie: drd. Maria Alexandra Ivan, Radu Gheorghițoiu, Victor Pavel
Lighting & Sound Design: Tudor Nicorici
De: Duncan Macmillan Regia: Alexis Kulani Woodard Cu: Silvia-Alexandra Bem, Paul Pristavu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus