Suplimentul de cultură / aprilie 2006
Am impresia că e la mare modă să te simţi ofensat, mai ales pe probleme religioase. Trend-setter-ii zilei sînt Tom Cruise, John Travolta, R. Kelly, Isaac Hayes, Trey Parker, Matt Stone şi Biserica Scientologică. Combinaţie destul de ciudată, al cărei cel mai mic numitor comun, determinat matematic, nu poate fi decît unul singur: South Park. Într-un singur episod, au reuşit performanţa să-l jignească pe Tom Cruise atît de tare încît acesta să tragă sfori pentru ca episodul să nu mai fie difuzat, să determine demisia actorului care-l interpreta pe simpaticul Chef şi să stîrnească protestele adepţilor religiei cu una dintre cele mai rapide creşteri din istorie.


Chef a murit o mie de morţi

Realizez că a vorbi despre South Park ca despre o revelaţie a zilelor noastre este ca şi cum ai încerca să prezinţi Internetul drept o ştire de ultimă oră. Numai simplul fapt că reuşeşte să stîrnească reacţii atît de puternice cu doar 20-25 de minute de desene animate este măsura clară a celebrităţii şi impactului său. Ultima "ispravă" a producătorilor Trey Parker şi Matt Stone a făcut înconjurul lumii, aducînd zîmbete chiar şi pe feţele celor care nu erau fani South Park.

În cel mai recent episod, difuzat în debutul celui de-al zecelea sezon South Park, personajul Chef a fost lovit de fulger, tras în ţeapă, împuşcat, sfîşiat de un leu, mîncat de un grizzly şi, nu chiar imprevizibil, acuzat de pedofilie. Cu ce a greşit grăsunul bucătar de la cantina şcolii pentru a merita asemenea umilire în faţa unei audienţe record de 3,5 milioane? Simplu, şi-a dat demisia, spunînd că nu mai poate fi implicat într-un show care îşi bate joc de religie într-o asemenea măsură. Mai ales de religia lui, scientologia.

Episodul care a stîrnit mînia lui Isaac Hayes, posesorul vocii baritonale a lui Chef, fusese difuzat în luna noiembrie, reluarea acestuia fiind eliminată abrupt din program la începutul lunii martie, după presiuni din partea lui Tom Cruise, un alt adept al scientologiei. Episodul menţionat nu făcea decît să rîdă, în buna tradiţie South Park, de tot ceea ce ne pare uneori stupid. În cazul de faţă, ţinta hohotelor de rîs au reprezentat-o practicile, de multe ori discutabile, ale Bisericii Scientologice, ce are la bază religia fondată la jumătatea secolului XX de scriitorul L. Ron Hubbard. În miezul ei se regăseşte ideea că omul este o încarnare a unei fiinţe spirituale nemuritoare, numită "tetan", ce a trăit mai multe vieţi ale căror experienţe dureroase îi distorsionează binele intrinsec. Astfel că problemele fizice sau psihice ale vieţii actuale nu pot fi vindecate decît prin scientologie. Şi dacă nu atît de mulţi oameni îi critică principiile şi valorile, s-au auzit foarte multe voci împotriva "afacerii" numită scientologie: donaţii exorbitante din partea membrilor, atragerea aspiranţilor prin metode "inocente" precum diverse cursuri, intermedierea unor tranzacţii imobiliare sau oferirea unor tratamente.


Umor cu şanse egale pentru toţi

Toate acestea avea să le afle şi Stan, ademenit în Biserica Scientologică printr-un test psihologic individualizat care-i arată cît de nefericit este şi căruia i se propune în acelaşi timp salvarea de la tot ce este rău în schimbul unei sume modice de 200 de dolari. Spre surpriza lui, în urma unor măsurători energetice, Stan se trezeşte venerat de miile de credincioşi care credeau că este reîncarnarea fondatorului religiei şi care îl somează pe "maestru" să-şi scrie mai departe învăţăturile. Tom Cruise, jignit că Mesia lui i-a spus că "n-o fi el chiar atît de bun ca tipul ăla, Leonardo di Caprio, dar «merge»", se ascunde în dulapul lui Stan, mai tîrziu alăturîndu-i-se şi alţi adepţi celebri ai scientologiei: John Travolta şi R. Kelly. În final, Stan este renegat de cei din conducerea Bisericii, deoarece în învăţăturile sale a menţionat că membrii acesteia n-ar mai trebui să plătească atît de mulţi bani.

Ca o ironie, actorul care îl interpretează pe Chef declara la începutul anului pentru "New York Daily News" că adoră "umorul şi îndrăzneala lui Matt şi Trey. Nimeni nu poate fi ferit de umorul lor. Săgeţile lor oferă şanse egale pentru toţi. Nu trebuie să te simţi ofensat; dacă îi iei prea în serios, înseamnă că ai probleme". Nu degeaba în ultimul episod din South Park producătorii au ales să arate că lui Chef i s-a spălat creierul şi că ar fi bine să ni-l amintim cu toţii aşa cum era el pînă acum.

"În cei 10 ani şi cele peste 150 de episoade de South Park, am rîs de creştini, musulmani, mormoni şi evrei, iar Isaac nu a avut niciodată o problemă cu asta", a subliniat coproducătorul Matt Stone. Nu mai devreme de decembrie trecut, un episod despre o statuie sîngerîndă a Fecioarei Maria, care s-a dovedit a fi ajunsă la menstruaţie, a stîrnit proteste puternice din partea Bisericii Catolice.
Regia: Trey Parker, Matt Stone Cu: voci: Trey Parker, Matt Stone, Mary Key Bergman, Isaac Hayes

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus