noiembrie 2023
Frică de umbra sa
Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, Teatrul de Păpuși "Prichindel" a prezentat publicului albaiulian un spectacol inedit - Frică de umbra sa, regia Radu Dinulescu. Ineditul acestui spectacol constă în faptul că se poate vorbi de un perpetuu spectacol work in progress, deoarece interacțiunea cu copiii poate declanșa un nou dialog și noi acțiuni.

Pornind de la un text și un album, realizate de Patrice Seiler, scriitor, ilustrator și realizator de film și teatru de animație francez, - Peur de son ombre, Radu Dinulescu realizează o viziune scenică personală. Fiind la rândul său fascinat de obiecte și transformarea lor în personaje, precum Patrice Seiler, Radu Dinulescu propune, prin acest proiect, crearea unui univers din obiecte aruncate, care nu mai folosesc nimănui sau nu mai sunt dorite. Astfel sunt construite păpușa și obiectele de mobilier care alcătuiesc diferitele încăperi din casă. Decorul este pictat în concordanță cu fiecare spațiu și se rotește, printr-un mecanism angrenat manual, inspirat din cinematografie. Umbra diferitelor obiecte, augmentată intenționat pentru a da fiori, a inspira teamă, se proiectează în spate, pe un ecran. Și astfel se declanșează povestea. Dar, din start se evidențiază faptul că suntem la teatru, unde actorii dau viață personajelor, așază decoruri / recuzită, spun povestea.


Nostoc este un copil de 5 ani care are, ca mai toți copiii, fricile sale, frici declanșate, de multe ori, de o bogată imaginație, de întuneric sau de un subconștient care lucrează noaptea și scoate la iveală, prin vis, tot felul de demoni. Nostoc, în drumul său nocturn prin casă, de la camera sa, prin hol, până la bucătărie, apoi la baie și înapoi, transformă cu imaginația sa bogată, dublată de sentimentul de teamă, dar și din cauza luminii pe care luna o răsfrânge prin ochiurile ferestrelor, diferitele obiecte pe care le întâlnește în cale în adevărați monștri. Astfel, cactusul-prieten din camera sa devine o uriașă fantomă, cuierul din hol un imens păianjen, dovleacul din frigider un monstru cu dinți fioroși, iar vasul de toaletă o adevărată gură de lup. Dar toate, absolut toate, dispar, ca prin farmec, la aprinderea luminii. Singur se încurajează și astfel reușește să își înfrângă teama, chiar și de propria umbră. E călătoria lui inițiatică.


Nostoc (interpretare și mânuire Teodora Popa), așa cum este el construit, e un personaj simpatic, mititel, cu păr zburlit și o mutriță de copil năstrușnic. El vorbește cu sine, cu actrița Viorica Boda, dar vorbește și cu copiii din sală, ceea ce provoacă atitudini, zâmbete, indicații: trage apa la toaletă!, spală-te pe mâini!, bagă dovleacul în frigider, altfel se strică!, laptele nu e bun...


Această propunere teatrală pare a fi un joc și o joacă. Ne jucăm, o dată când construim lucruri din orice avem la îndemână și astfel redăm viață unor obiecte, apoi când dăm culoare și utilitate unui spațiu, colorând, decupând, lipind. Și joaca vine când toate jucăriile sunt gata, aranjate și își așteaptă fiecare rolul. Iată, un alt aspect inedit al spectacolului, anume faptul că invită la creație teatrală, colectivă sau personală. Și tu poți, copile, să te joci astfel, să construiești, să mânuiești, să dai voce propriului tău personaj, trebuie doar să vrei și să nu mai spui, așa cum o făcea și Nostoc la început, că te plictisești! Pentru că, da, acest spectacol are și o latură educativă, atrăgând atenția asupra faptului că lipsa de preocupare, de activitate creativă, de lectură, nu este benefică pentru nimeni.

Frică de umbra sa este un spectacol destinat copiilor mai mici, care se pot regăsi cu ușurință în personajul Nostoc și pot astfel să-și depășească, la rândul lor, frica de întuneric. Iar părinții pot privi, cu o anume detașare, dar cu mai multă înțelegere, fricile cu care se confruntă copiii, în general. Un spectacol simplu, dar nu simplist, din care câștigători sunt toți: copii, părinți și chiar bunici.


Frică de umbra sa este un proiect inițiat de Asociația Thespis din Arad și derulat în parteneriat cu Teatrul de Păpuși Prichindel din Alba Iulia, spectacol co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN, așadar un spectacol colectiv, realizat de o întreagă echipă.

Frică de umbra sa de Patrice Seiler
Traducerea, scenariul și regia: Radu Dinulescu
Scenografia: Patrice Seiler și Radu Dinulescu
Muzica: Armand Richelet / Construcție decor și păpuși: Teatrul pe Roți / Pictură decor: Andrada Ciubean și Andreea Lorena Albu
Distribuția: Viorica Boda și Teodora Popa
Asistent de regie: Teodora Popa
Lumini, video: Ovidiu Tămășan / Sunet: Florin Andrea
Foto: Flaviu Dușa / Realizare afiș: Corina Păcurar
De: Patrice Seiler Regia: Radu Dinulescu Cu: Viorica Boda, Teodora Popa

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus