decembrie 2023
Festivalul de film CineMAiubit 2023
A 27-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit va debuta marți, 12 decembrie 2023, la Sala Cinema a UNATC, un spațiu proaspăt renovat și redat publicului.

CineMAiubit este un eveniment tradițional al UNATC și al spațiului cultural și educațional din România, fiind locul unde au debutat unele dintre cele mai cunoscute nume ale cinema-ului românesc contemporan. Festivalul se desfășoară în format hibrid, în Sala Cinema a UNATC și online pe cinepub.ro (proiecțiile desfășurându-se simultan).

Având în urmă 26 de ediții, CineMAiubit a traversat evenimente importante din cinematografia românească și mondială (criza filmului românesc și renașterea sa sub forma Noului Cinema Românesc, precum și declinările stilistice și tematice ale acestuia, revoluția digitală etc.).

De-a lungul timpului, publicul a putut vedea în Festivalul CineMAiubit filme realizate de nume care acum sunt cunoscute pe tot mapamondul: Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Cristian Nemescu, Adina Pintilie, Dana Bunescu, Ivana Mladenovic, Ana Drăghici, Ana Lungu, Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Tudor Cristian Jurgiu, Paul Negoescu etc.

Festivalul CineMAiubit este și o platformă educațională și culturală; cinematografia românească are nevoie să își educe publicul, să îl provoace să revină în sala de cinema, să re-urmărească filmul românesc.

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" București - UNATC și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei - CNC, al Uniunii Cineaștilor din România - UCIN, DACIN SARA - Drepturi de autor în cinematografie și audiovizual.

Festivalul CineMAiubit va acorda premiile în seara de 16 decembrie 2023, la Sala Cinema a UNATC, în cadrul unei ceremonii în care juriile festivalului își vor prezenta deciziile.

Juriul competiției:
Cătălin Mitulescu - regizor și producător, președintele juriului
Anda Ionescu - producătoare de film
Olimpia Melinte - actriță
Miruna Minculescu - regizoare de film
Corina Stavilă - monteur de film
Călin Boto - critic de film, programator de festival
Tudor Lucaciu - director de fotografie.

Juriul criticii:
Dana Duma - profesor universitar, critic și istoric de film
Marilena Ilieșiu - critic de film
Mihai Fulger - critic de film.

Juriul Premiului de fotografie "Sorin Botoșeneanu":
Lucia Chicoș - regizoare de film, doctorand, asistent universitar
Andreea Chiper - regizoare de film documentar
Geo Huțanu - regizoare de film documentar, doctorand

Juriul liceenilor:
Anastasia Balaiban - Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza"
Ștefan Ailincăi - Colegiul Național "Mihai Viteazul"
Marco Teodorescu - Colegiul Național "Gheorghe Șincai"
Coordonator juriu: drd. Vlad Belcin

În ultima zi de festival, la Centrul de cercetare al UNATC (str. Tudor Arghezi nr. 3B, în spatele Teatrului Național) va avea loc Conferința Filmul și educația publicului tânăr la care vor participa profesori și profesioniști din industria cinematografică românească. Conferința este organizată de UNATC, prin Centrul de pedagogie și studiu al imaginii "Sorin Botoșeneanu" din cadrul Facultății de Film.

Tot pe 16 decembrie 2023 va avea loc o proiecție specială dedicată uneia dintre cele mai cunoscute școli de film din lume: Centro sperimentale di cinematografia, Roma, Italia.

CineMAiubit continuă tradiția programelor educaționale, prin organizarea atelierului ScriptLAB, care anul acesta va fi tutorat de Suzy Gillett.

Programul festivalului, precum și vizionările online pot fi accesate pe site-ul https://cinepub.ro/festivalul-de-film-cinemaiubit-2023/ iar programul și catalogul festivalului poate fi descărcat de aici: https://unatc.ro/devunatc/cinemaiubit-27/.


Descarcă catalogul cineMAiubit 2023 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus