aprilie 2024
Hai, România! - Povestea Generației de Aur
Afară plouă. Să merg în oraș? Să mă duc la cinematograf? Cum să aleg filmul?

Hai, România! se numește filmul la care am nimerit în 2024. Se pare că realizatorii au uitat de afiș, care pare a fi fost făcut în ultimul minut. Poate în prelungiri. Am trecut de afișul imposibil și am intrat în sală mai mult din curiozitate și pentru că am pariat că România va obține în vara anului 2024 patru puncte în faza grupelor la Campionatul European de Fotbal. Chiar se pot câștiga punctele? Ce e de fapt jocul de fotbal, ajuns în 2024 într-o fază hipercomercializată? Merită vreo atenție?

Filmul aproape documentar Hai, România! a fost lansat acum câteva săptămâni, probabil pentru a-i încuraja pe actualii fotbaliști ai naționalei.

Am rămas nemișcat în fața mega-ecranului și fără a avea vreun merit am câștigat meci după meci împreună cu Steaua București în 1986 sau cu Naționala în '90 și '94. Am văzut imagini de arhivă în premieră, alături de fragmente de la meciurile importante de fotbal din anii '80 și '90.

Cele mai interesante și neașteptate momente ale filmului au fost interviurile cu fotbaliștii. În principiu ei nu au făcut altceva decât să fie ei înșiși. Sinceri și simpli. Dacă au avut ocazia să demonstreze ceva, au făcut-o pe terenul de fotbal la momentul potrivit.

Poveștile fotbaliștilor de la începutul anilor '90 sunt asemănătoare. "Am ajuns la Madrid / Brescia /..." Au stat pe acolo cât au stat, și-au îndeplinit clauzele contractelor, iar apoi au revenit acasă. Nici unui fotbalist nu i-a trăsnit prin cap să devină altcineva altundeva sau să locuiască în vreo altă țară. Pe lângă fotbaliști au mai apărut în film și antrenori, cronicari și alții din lumea fotbalului.

Cred că e și prima oară când un fotbalist a povestit și o glumă "dictatorială". Când Steaua s-a întors în 1986 de la Sevilla cu trofeul, Ceaușescu i-a certat pe fotbaliști că nu au marcat un gol mai din timp, astfel că telespectatorii și dictatorul din România au fost obligați să aștepte victoria, tremurând de frică până la loviturile de la 11 metri.

Deși la începutul filmului s-a precizat că telefoanele trebuie închise nu m-am conformat și rău am făcut. După România-Argentina (3-2) mi-a sunat telefonul și am aflat că trebuie să merg undeva urgent. Am părăsit cinematograful în plină glorie și cu mari speranțe că și fotbaliștii naționalei de azi au urmărit filmul.

România în meciul cu Argentina

Cum va fi la Campionatul European de Fotbal din 2024? Cine va fi în tribune? Vom câștiga cele 4 puncte sau mai multe? Sper că da. Hai, România!

"Mă simt minunat. Tocmai m-am întors din oraș...."




Regia: Claudiu Mitcu Cu: Hagi, Popescu, Dumitrescu, Stelea, Prunea, Răducioiu, Petrescu, Lupescu, Belodedici, Sabău, Munteanu, Selymes, Mihali, Balint, Panduru, Gîlcă, Vlădoiu, Lăcătuș, Mutu, Chivu, Contra, Adi Ilie, Puiu Iordănescu, Emeric Jenei

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus