mai 2024
Festivalul Internațional de Teatru Idiș - TES FEST, 2024
Într-un timp în care iubitorii de teatru aleargă la propriu din Festival în Festival, propun un răgaz cât să ciocnim un pahar de vin, nu la terasă, ci la începerea fiecărui spectacol dintr-un Festival special: în perioada 28 - 31 mai 2024 Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST. Spectacolele de teatru de limbă și expresie idiș nu pot începe altfel decât ciocnind un pahar de vin. Teatrul Evreiesc de Stat se conformează unei vechi tradiții evreiești, provenită încă din Antichitate, așa că își invită spectatorii la toate reprezentațiile jucate în limba idiș, după ce au ciocnit înainte un pahar cu vin. Toate spectacolele jucate în limba idiș beneficiază de traducere în limba română, în timp real, prin supratitrare!

Nu am văzut spectacolul Idiș, proiect al Andreei Vălean și al lui Peca Ștefan prin care se rememorează povestea teatrului evreiesc din România de la înființarea primei trupe profesioniste de teatru de limbă idiș din lume, la Iași, în 1876, de către Avram Goldfaden, la înființarea Teatrul Evreiesc de Stat. Dar când devii spectator fidel al unui teatru în care fiecare reprezentație are în ea un sâmbure de istorie, simți că ai datoria să cunoști episoade esențiale din istoria teatrului ce se întinde de-a lungul a aproape 150 de ani. În prezentarea sa oficială, se specifică scopul Teatrului Evreiesc de Stat, respectiv "păstrarea și promovarea teatrului și culturii de limbă idiș, cultivarea și promovarea tradițiilor evreiești, propagarea culturii prin cunoașterea limbii, literaturii și tradițiilor, susținând de peste șase decenii multiculturalismul și plurilingvismul." Astfel, Festivalul Internațional de Teatru Idiș - TES FEST devine un instrument de promovare a culturii idiș, de aducerea sa în atenția publicului larg prin prezentarea particularităților sale în contextul cultural actual.

La inițiativa deputatului Silviu Vexler, proiectul privind Instituirea Zilei Limbii și Teatrului Idiș, începând cu 30 mai 2018 a fost adoptat în unanimitate de către Parlamentul României, consolidând legătura esențială dintre limba idiș și Teatrul Evreiesc de Stat din București. "Faptul că tradiția teatrului de limbă idiș s-a menținut pentru a bucura generații de spectatori nu și-au putut-o închipui nici cei mai temerari visători. Legământul lui Goldfaden cu publicul său a trecut prin timp și s-a întărit prin dragostea statornică a publicului pentru teatru." - Israil Bercovici

De ce teatru în limba idiș?

Potrivit profesorului israelian de origine română Moshe Idel, limba idiș este un hibrid, fiind singura din lume care a rezultat din contopirea a două limbi din familii extrem de diferite, respectiv ebraica și germana (din germană verbele, iar din ebraică substantivele), limbi care s-au întâlnit pe continentul european începând cu secolele X - XI. "Componenta germană constituie 75-80% din lexic și din sintaxă și conține în special termeni legați de viața de toate zilele și de afaceri. Componenta ebraică-arameică reprezintă 18-20%, iar acest lexic provine din sfera religioasă, înțelepciunea evreiască și domenii conexe. Însă idiș are și influențe romanice, mai ales din franceză și italiană, ba chiar și ceva urme de slavă, în special cuvinte privind casa și familia", precizează profesorul. La rândul ei, limba idiș a împrumutat numeroase elemente limbii ebraice moderne, într-o împletire lingvistică foarte interesantă.

Prof. Idel afirmă că, înainte de Holocaust, circa 80% dintre evrei vorbeau idiș, dar în cel de-al Doilea Război Mondial a fost exterminată circa 80% din populația care vorbea idiș, ceea ce a făcut ca idiș să fie prima limbă aproape exterminată. În România, perioada celui de-al Doilea Război Mondial cunoscută publicului din istoria teatrului evreiesc datorită Jurnalului lui Mihai Sebastian, aduce înființarea teatrului de revistă Barașeum. La Barașeum se interzice limba idiș (se joacă autori neromâni numai în limba română), actorilor evrei li se interzice să joace în alte teatre, fiind obligați să producă spectacole superficiale și comice în timp ce tragedia se abătea asupra comunității.

Până în urmă cu circa 20 de ani, despre idiș aproape că se vorbea la trecut și limba risca să dispară, iar acum interesul academic este mai mare, iar scriitorii în limba idiș au început să fie traduși. Potrivit prof. Idel, la Universitatea Ebraică sunt în fiecare an 20-30 de studenți care studiază idiș și au început să apară biblioteci nu doar în Israel, ci și în SUA; de asemenea, se cântă și se pun în scenă piese de teatru în idiș.

Odată cu preluarea conducerii instituției către actrița Maia Morgenstern, începând cu anul 2012, Teatrul Evreiesc de Stat din București, în calitate de continuator al tradiției culturii idiș în România înțelege rolul promovării limbii și culturii idiș prin intermediul unei game diverse de evenimente teatrale și culturale și începând cu anul 2016, Teatrul Evreiesc de Stat organizează la București Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST cu misiunea de a celebra identitatea unică a limbii și culturii idiș.

Să nu uităm că în România, la 19 august 1876, la Iași, în grădina de vară Pomul Verde, artistul și scriitorul Avram Goldfaden a înființat primul teatru evreiesc profesionist din lume unde au apărut actori și ansambluri renumite, cum ar fi SidiThal, Sevila Pastor. Una dintre cele mai cunoscute artiste evreice, Sara Segal (după numele oficial) - în fapt prima actriță profesionistă de limbă idiș din lume (potrivit enciclopediei evreiești publicată, în 1906, de Herman și Waldstein Rosenthal) - era originară tot din România.

A IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST se adresează publicului larg, de toate categoriile de vârstă, propune spectacole ale unor trupe Idiș din SUA și Israel, proiecții film documentar și două premiere TES, Împăratul klezmerilor, musical de Daniel Galay, în regia lui Andrei Munteanu și Cina perfectă de Pesah, spectacol de teatru comunitar în regia și adaptarea lui Liat Farris Twaina.

Program TES FEST / 28 - 31 mai 2024


Marți, 28 mai 2024
ora 19.00 / Concert ZALMEN MLOTEK & AVI HOFFMAN (SUA)
Ora 20.30 / Spectacol ÎMPĂRATUL KLEZMERILOR / Premieră (Teatrul Evreiesc de Stat, România)

Miercuri, 29 mai 2024
Ora 19.00 / Spectacol AMID FALLING WALLS (Co-producție internațională Teatrul Evreiesc de Stat, România și Folksbiene Theatre, SUA)
Joi, 30 mai 2024
Ora 15.00 / Proiecție film documentar GIMPEL THE FOOL RETURNS TO POLAND (Nephesh Theatre, Israel) (Intrare liberă)
Ora 19.00 / Spectacol LOZUL CEL MARE (Teatrul Evreiesc de Stat, România)

Vineri, 31 mai 2024
Ora 11.30 / Spectacol CINA PERFECTĂ DE PESAH / Premieră (Teatrul Evreiesc de Stat, România) (Intrare liberă)
Ora 19.00 / Spectacol BODO'S DUCKS (CHATTY WOMEN) (Yiddishpiel Theatre, Israel)

Informații despre Festivalul Internațional de Teatru Idiș - TES FEST 2024:
site-ul oficial al festivalului www.tesfest.ro
site-ul oficial TES www.teatrul-evreiesc.ro
pagina de Facebook TES FEST https://www.facebook.com/tesfest.ro
pagina de Facebook TES https://www.facebook.com/teatrulevreiesc

Biletele pentru toate evenimentele prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Idiș - TES FEST pot fi achiziționate exclusiv din rețeaua mySTAGE atât online, cât și de la casa de bilete a teatrului (str. Iuliu Barasch, nr. 15).

Festivalul Internațional de Teatru Idiș - TES FEST este un eveniment organizat de Primăria Municipiului București, prin Teatrul Evreiesc de Stat, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Guvernului României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice.

O veche zicală evreiască spune: idișul nu se vorbește, ci se cîntă, vorbitorii numind-o numesc mame-lushn - limba mamei. Un motiv în plus să mergem la TESFEST, pentru a simți pe viu că "Idișul umil și visător este idiomul optimiștilor." ( Isaac Baashevis Singer).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus