Academia Caţavencu / mai 2006
Iniţial îmi pusesem în cap să scriu despre 16 Blocks, ăsta care a intrat săptămîna trecută în cinematografe. Din păcate, n-am mare lucru de spus despre el.

Film de acţiune cu Bruce Willis, na! Puteau foarte bine să-i zică Die Hard 16. Nu zic că-i rău. E genul de film la care să mergi cu prietena, atunci cînd relaţia e mai veche de şase luni. N-o impresionezi cu nimic, da’ nici tu nu te străduieşti prea tare.

Bruce Willis este poliţistul beţiv, dar cinstit care, exact în ziua în care trebuia să iasă la pensie, primeşte o misiune imposibilă: să escorteze la tribunal un martor pentru a depune mărturie într-un proces. Problema e că procesul este chiar împotriva colegilor corupţi ai poliţistului, care colegi l-ar prefera pe martor decedat pe traseu. Banal.

Sfatul meu: mergeţi mai degrabă la Transamerica. O fi el mai vechiuţ, dar e mult mai interesant. Filmul spune povestea unui transsexual, adică a unui tip care vrea să-şi schimbe sexul din masculin în feminin. Numai că, exact înainte să i se aprobe operaţia, pasămite subvenţionată de stat, el / ea se vede nevoit/ă să-şi petreacă un sejur în compania fiului lui / ei apărut de nicăieri. Un adolescent de 17 ani, rodul unei partide de sex neprotejat din tinereţe, în faţa căruia transsexualul se prezintă sub o identitate falsă.

Ambii trăiesc o dramă: tipul n-are curaj să-i dezvăluie puştiului că este, de fapt, mamăl lui; copilul nu înţelege cine este doamna aceea respectabilă de care se ataşează instinctiv, dar care face pipi din picioare.

În nici un caz n-aş vrea să-i jignesc pe cititorii noştri transsexuali, însă la anumite secvenţe chiar am rîs, cît e ea de dramă. În plus, efortul dublu al actriţei principale (Felicity Huffman, pe care o ştiţi ca Lynette din Neveste disperate) este de remarcat: ea este o femeie care trebuie să intre în pielea unui bărbat care trebuie să intre în pielea unei femei. Nostim, nu?


16 Blocks (Mărturie mincinoasă), film cu Bruce Willis, SUA, 2006.

Transamerica, comedie-dramă SUA, 2005. Regia: Duncan Tucker. Cu Felicity Huffman.
Regia: Duncan Tucker Cu: Felicity Huffman, Kevin Zegers, Fionnula Flanagan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus