septembrie 2024
Lucia Popian
Palimpseste
Galeria Simeza
04 - 15 septembrie 2024
curator Irina Ungureanu.

Palimpsest sau memoria sufletului. Aceasta este lumea pe care o accesezi în lucrările Luciei Popian, pictoriță și restauratoare. Lucrările ei par a ne spune că sinele nostru este ca un palimpsest fără să fim conștienți de asta. Plin de lumini și umbre, ștersături și reveniri, vise, împliniri, iluzii și deziluzii, de straturi noi și de straturi vechi, de trăiri pe care vrem să le eludăm, de trăiri despre care nici nu mai știm că le purtăm cu noi. Lucia Popian ne face conștienți de acest lucru prin pictura ei, puternic influențată de restaurare, activitatea ei predilectă.

Pânzele ei aduc la lumină în mod enigmatic rădăcinile ființei ei, strămutată peste mări și țări, dar purtând cu ea întotdeauna și nemijlocit universul care a format-o aici, transportând trecutul cu ea, nestrivit de lumea nouă în care este instalată. Așa cum Marin Gherasim scrijelește pomelnice pe suprafața unor lucrări, numele acelea fiind de fapt scrijelite pe sufletele noastre, pe devenirea noastră și nimic nu le poate înlătura, Lucia Popian stilizează marame aproape până la evanescență. Marama, un obiect uitat, un obiect arhaic, rafinat, elegant, dar inactual, devenit muzeal.

Deși trăiește de peste 30 de ani pe alt continent, laitmotivul ei artistic rezidă în acest arhetip al maramei ca o moștenire de neprețuit pe care a dus-o cu ea în lume, iar acum o scoate la iveală restaurând-o pictural. Ea nu apare ca atare în lucrările ei, ci pare a fi recompusă, revizitată, redefinită, reactualizată. Așa cum facem deseori cu trăirile și experiențele noastre pentru a le revalorifica, pentru a le vedea cu ochii mai deschiși, mai încercați și mai înțelepți.

În arta Luciei Popian este foarte vizibilă această dublă lume a ei, această apartenență sufletească și profesională totodată: restaurarea și pictura. Lucrările ei sunt o propunere de reanalizare și restaurare a sinelui privitorului, o revizitare a experiențelor care ne compun, o reintegrare a trecutului și parcursului care ne-a făcut să devenim noi înșine.

Șezătoare (foto: Max Lemnij)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus