septembrie 2024
La fereastra cu pisică
Teatrul Godot / Sala Dalles, București
La fereastra cu pisică, recital de muzică interbelică și versuri de amor
Regia: colectivă
Distribuție: Daniela Nane (actriță), Octavian Ene (tenor), Alexandru Burcă (pian)

"Trei artiști talentați propun să ne amintim de boema atmosferă interbelică printr-un concert de muzică veche și amuzante poeme de amor, intitulat La fereastra cu pisică.

Actrița Daniela Nane, tenorul Octavian Ene și pianistul Alexandru Burcă au creat un spectacol în care timpul va sta în loc, delectând publicul cu refrene celebre precum Zaraza, Mână, birjar, Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara, La fereastra unde doarme o pisică și multe altele, dar și cu poeme ale unor poeți apreciați în epocă - Eminescu, Isanos, Coșbuc, Prevert, Rilke etc. De asemenea, cu partituri mai puțin cunoscute, descoperite de Octavian Ene în patrimoniul bunicului său.

Cei trei artiști talentați ne invită să călătorim înapoi în timp, printr-un recital de muzică românească veche și amuzante poeme de amor. Ne vor plimba pe străzile întortocheate și pline de farmec ale Micului Paris, vom intra în atmosfera vechilor "cârciumoare de la șosea", vom iubi, vom suferi și ne vom bucura de parfumul boem al epocii interbelice timp de un ceas, departe de tumultul vieții noastre cotidiene, urmărind interpretări autentice ale șlagărelor de altădată, fidele stilului epocii și normelor artistice de odinioară.

Daniela Nane este actriță la Teatrul Bulandra din București din 1995, de când a absolvit Academia de Teatru si Film, la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum.
A urmat masteratul Ligii Europene a Institutelor de Artă din Amsterdam și Berlin în 1995 și încă un masterat în Cultură, civilizație și teatru japonez în 2012, la Catedra teatrală Unesco, apoi un doctorat în Artele spectacolului la UNATC, din 2022. A debutat în teatru în iunie 1995, sub îndrumarea remarcabilei regizoare Cătălina Buzoianu, jucând Emilia în spectacolul Patul lui Procust, rol pentru care a primit două premii de interpretare. Au urmat alte zeci de spectacole pe scena teatrului Bulandra sau a Teatrului Național din București, lucrând cu Andrei Șerban, Alexandru Darie, Florian Pittiș, Doru Ana, Horațiu Mălăele, Adrian Pintea, Eugen Gyemant etc, dar și roluri în filme de lungmetraj sau de televiziune, românești sau internaționale. Mare iubitoare a poeziei, împreună cu pianista Ioana Maria Lupașcu a creat Pianul cu poeme, un spectacol cu care a fost invitată de-a lungul timpului în numeroase orașe, susținând peste 150 de reprezentații în țară și în străinătate.

Octavian Ene este un tânăr tenor în plină ascensiune, absolvent al Universității naționale de Muzică, cu masterat în Stilistică interpretativă sub îndrumarea maestrului Alexandru Badea, în prezent doctorand al aceleiași instituții, sub îndrumarea prof.univ.dr. DHC Valentina Sandu-Dediu. Ca solist al Teatrului muzical Ambasadorii a susținut numeroase concerte în România, dar și în Germania, Franța, Austria, Belgia, Slovacia, India. De curând a cântat în evenimente importante din România (Ateneul Român, SymphOpera fest), dar și în Israel, alături de soprana Sivan Rotem și Orchestra Simfonică din Haifa, sub bagheta dirijorului Eithan Schmeisser. A debutat în operă în rolul Oronte în cadrul premierei naționale a operei Alcina de G.F.Handel, producție realizată în parteneriat de Opera Națională București, Jerusalem Lyric Opera & Festival și Teatrul Evreiesc de Stat.

Alexandru Burcă este pianist și compozitor, prezent pe scena Teatrului de Operetă "Ion Dacian", dar și la Operă, Ateneu, Sala Radio sau în localuri boeme ale Bucureștiului, neîncăpătoare când se anunță serate de șansonete, canțonete sau jazz. A crescut într-o familie de muzicieni, primind precoce confirmarea talentului său incomensurabil prin Marele Premiu Beethoven e i clasici, primit în Italia în 2003. Toți cei care îl ascultă sunt încântați, pentru că sub mâinile sale pianul prinde culoare după bunul său plac, iar dragostea și bucuria cu care el cântă sunt molipsitoare, cucerind publicul de fiecare dată." (din prezentarea spectacolului)

Fotografii de Mădălina Păun (realizate la reprezentația din 29 august 2024, la Teatrul Godot din Palatul Bragadiru)

( Click pe o fotografie pt slideshow.)





































































































































De: muzică și poeme de amor interbelice Regia: regie colectivă Cu: Daniela Nane (actriță), Octavian Ene (tenor), Alexandru Burcă (pian)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus