septembrie 2024
RETRO REC
Teatrelli, București
RETRO REC de Simona Dabija, Vlaicu Golcea
Intervenții performative: Simona Dabija
Dramaturgie: Simona Deaconescu
Suport cercetare: Ionuț Dulămiță, Bogdan Iancu
Design tehnic: Alexandru Andrei
Design materiale vizuale: Ioana Trușcă
Comunicare: Ruxandra Pătrașcu-Maian
Producție: Simona Deaconescu
Asistent proiect: Georgia Elza Măciuceanu

"Coregrafa Simona Dabija și compozitorul și muzicianul Vlaicu Golcea te invită la RETRO REC, un proiect interdisciplinar care documentează istoria orală a culturii de clubbing și petrecere a timpului liber din București, adresând exploratoriu ultimii 60 de ani.
Cu o abordare transgenerațională, RETRO REC se bazează pe poveștile reale a șase locuitori ai orașului, de diferite vârste și cu experiențe variate, pentru a reconstrui și reinterpreta istoria ritmică a cartierelor capitalei. Instalația integrează creativ echipamente audio vechi pentru a crea o experiență sonoră ce reflectă schimbările sociale și culturale ale orașului. Intervențiile performative ale coregrafei completează peisajul sonor cu pasaje coregrafice și ritmice documentare care oferă o experiență multisenzorială și interoghează relația dintre corp, sunet, spațiu și identitate comunitară. Evenimentul include și două sesiuni de discuții cu publicul, angajând publicul într-un dialog intergenerațional.
«În RETRO REC bpm-urile atribuite diferitelor perioade creează situații performative în care corpul devine un instrument reflexiv al memoriei ritmice colective. Pe măsură ce corpul meu se sincronizează cu universul sonor, se generează o transformare a bpm-ului, similară cu mixajul unui DJ, care îmbină diferite piese și tranzitează de la un ritm la altul. În instalație, natura corpului este de-o potrivă fizică și tehnologică, devenind o reprezentare vizuală a ritmului, o cutie de rezonanță care fluctuează în funcție de numărul de bătăi pe minut.» (Simona Dabija)
Producție prezentată în cadrul programului creart / TEATRELLI Spectacole independente în premieră" (din prezentarea spectacolului)

Fotografii de Dan Moruzan (realizate la repetiția din 26 septembrie 2024)

( Click pe o fotografie pt slideshow.)





















































































De: Simona Deaconescu (dramaturgie) Regia: Simona Dabija (coregrafie), Vlaicu Golcea (compozitor și muzician) Cu: Simona Dabija (intervenții performative)

1 comentariu

  • Retro Rec event
    Dumitru Drinovan, 29.09.2024, 00:53

    Nu am cum sa vad piesa acum, poate in primavara, dar articolul care o descrie este excelent! Ma face sa retraiesc mental anii in care ascultam Muzica vremii, asa un ajutor sufletesc fara de pretz. Copiam aceasta muzica de la unii la altii si stiam o multime despre aproape fiecare muzician despre care mai aflam cate ceva de la Radio Luxemburg si/sau Cornel Chiriac si al lui Metronom. Pentru cei mai tineri: emisiunile lui Cornel Chiriac le-am auzit la Radio Bucuresti, la inceput in 1966!
    Fotografiile sunt minunate! Felicitari tuturor pentru asa idee deosebita pusa si in scena!

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus