noiembrie 2024
Domnișoara din Tacna
SpectacolTM la Palatul Național al Copiilor, București
Domnișoara din Tacna de Mario Vargas Llosa
Traducerea: Dan Druță
Regia și adaptarea: Teodora Petre
Scenografia: Ioana Pashca
Muzica: Mihnea Irimia
Lumini: Traian Marin
Distribuția: Maia Morgenstern, Ana Ciontea, Claudiu Istodor, Gabi Costin, Corina Moise / Aylin Cadîr, Cezar Antal / Alin Florea, Dan Rădulescu / Rareș Florin Stoica, Sidonia Doica / Bianca Babașa, Florin Aioane / Tiberiu Hărșan

"De ce mințim? De ce înșelăm? Ce ne împinge să ne imaginăm mai mult decât realitatea? - aceste întrebări esențiale sunt firul roșu al spectacolului inspirat de Domnișoara din Tacna, capodopera lui Mario Vargas Llosa. Această piesă ne invită într-o călătorie profundă prin care descoperim adevărurile universale ce stau la baza existenței umane. Dorințele noastre, neîmplinirile și speranțele formează o parte din peisajul complex al vieții, pe care fiecare dintre noi este chemat să-l parcurgă, trecând prin momente de înălțare și cădere, de regrete și revelații.

Fiecare dintre noi își caută drumul în viață, balansând între dorințele inimii și realitatea care ne constrânge. Între cine suntem și cine ne-am fi dorit să fim.

Belisario, alter-egoul lui Vargas Llosa, trăiește această călătorie a eroului care este prezentă în fiecare dintre noi. Deși își dorește să devină un mare scriitor, el descoperă, prin Domnișoara din Tacna, că viața este mai mult decât succes sau eșec. Ea devine muza, mitul și confruntarea care îl ajută să se redefinească, să își găsească inspirația și să se împace cu sine. Ea nu este doar un personaj, ci o forță simbolică ce îl ghidează pe Belisario spre o înțelegere mai profundă a realității sale și a scopului său.

Călătoria fiecărui om nu este despre a ajunge la destinație, ci despre a învăța să trăiască între iluzii și regrete, descoperind în final că liniștea vine din acceptare, nu din succes.

Acest spectacol este o dramă universală, în care ne regăsim cu toții. Dorințele, frustrările, visurile și regretele fiecărui om se reflectă în această poveste. În timp ce călătorim alături de personajele piesei, devenim proprii noștri martori și exploratori. Viața nu este o simplă sumă de împliniri și eșecuri, ci o căutare a liniștii interioare care vine odată cu acceptarea cine suntem cu adevărat.

Ne zbatem între ceea ce ne dorim și ceea ce putem avea, iar în această luptă regăsim esența noastră umană. Uneori, partea goală a paharului este doar un pretext pentru a privi mai adânc în noi înșine.

Astfel, Domnișoara din Tacna nu doar reflectă nostalgia și iluziile unei vieți neîmplinite, ci devine un portal prin care Llosa și fiecare dintre noi ne descoperim propriul rol în povestea noastră. În final, această călătorie a eroului ne aduce în punctul de a ne observa viețile cu înțelepciune și claritate, revelând adevărul profund că liniștea interioară nu vine din împlinirea tuturor visurilor, ci din armonizarea lor cu ceea ce suntem destinați să fim." (din prezentarea spectacolului)

Fotografii de Dan Moruzan (realizate la repetiția din 31 octombrie 2024)

( Click pe o fotografie pt slideshow.)



Teodora Petre

Gabi Costin

















Maia Morgenstern și Florin Aioane

















Ana Ciontea










Claudiu Istodor și Aylin Cadîr





























Sidonia Doica și Maia Morgenstern



































































Alin Florea, Aylin Cadîr și Rareș Florin Stoica

















































































































































































sus: Ioana Pashca, Sidonia Doica, Aylin Cadîr, Teodora Petre, Maia Morgenstern, Ana Ciontea, Claudiu Istodor / jos: Gabi Costin, Rareș Florin Stoica, Florin Aioane, Alin Florea
De: Mario Vargas Llosa Regia: Teodora Petre Cu: Maia Morgenstern, Ana Ciontea, Claudiu Istodor, Gabi Costin, Corina Moise / Aylin Cadîr, Cezar Antal / Alin Florea, Dan Rădulescu / Rareș Florin Stoica, Sidonia Doica / Bianca Babașa, Florin Aioane / Tiberiu Hărșan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus