iunie 2006
Concert Lacrimosa
Wave Gotik Treffen: cel mai mare festival de gotic din Europa, la care au participat 179 trupe din toată lumea, desfăşurat în 16 locaţii pentru concerte, vizionari şi sesiuni de autografe, a transformat oraşul Leipzig într-o grandioasă sărbătoare gotică! 20.000 spectatori au sărbătorit timp de 4 zile a 15-a ediţie a WGT.

Pe 2 iunie, Lacrimosa a fost cap de afiş la acest festival. Organizatorii germani au suplimentat timpul acordat pentru concertul trupei, în calitate de headliner (90 minute, în loc de 50 iniţial). Aceasta a fost una din rarele ocazii de a vedea anul acesta faimoasa trupa, una din fondatoarele genului gotic simfonic, cu care publicul roman va avea şansa să se întâlnească la Bucureşti, pe 1 iulie 2006, la Arenele Romane.



În exclusivitate pentru cititorii români, o cronică a concertului transmisă de la faţa locului de doi corespondenţi ai Fundaţiei Aquarius.

Aşteptat de foarte mulţi fani cu nerăbdare, concertul Lacrimosa (unul din concertele numărate pe degete, anul acesta în Europa) a început cu o uşoară întârziere! Agra Halle, sala unde a avut loc concertul, era deja arhiplină cu 2 concerte înainte... În sfârşit, la ora 23:20, Oliver Klein a prezentat formaţia, precizând că în următoarele săptămâni Lacrimosa va face un mini-tur în Europa de Est, şi publicul a început party-ul!

Concertul a durat o oră şi jumătate în total. Au cântat 2 seturi de bisuri cu câte 2-3 piese. Prima melodie a fost "Der Morgen danach" , apoi "Stolzes Herz", (nu am notat playlist-ul pe loc, era atât de aglomerat că nu puteai să te mişti)... ultima a fost "Copycat", ca de obicei în ultimii ani (noi am fost cam la 10 concerte până acum...)

Tilo Wolff şi restul formaţiei au fost foarte bine dispuşi, cu un chef de a concerta nemaipomenit. Tilo a zâmbit tot timpul şi a dansat, dar în momentele mai calme a cântat foarte introvertit, în stilul lui caracteristic. Sonorizarea şi lumina au fost fantastice (ceea ce în această hală nu se întâmplă chiar întotdeauna...), şi totul a mers perfect, cu excepţia unui "accident" când Tilo a închis microfonul din greşeală!

Publicul a jubilat tot concertul, mai ales când Tilo a comunicat cu fanii. Melodiile au fost culese din toate albumele Lacrimosa, combinate cu rafinament - piese noi cu piese vechi şi din nou, piese noi, fără să între în contradicţie. Ultimul cântec din setul "oficial" a fost chiar o piesă foarte rară: "The Last Millenium" care a fost cântată live numai o singură data înainte!

Bineînţeles că auditoriul a sărbătorit artiştii mult după ce playlist-ul oficial s-a terminat - Lacrimosa a trebuit să vină încă de două ori pe scenă! Numai după diverse bisuri şi cu un Tilo foarte fericit s-a putut încheia concertul. Lacrimosa a arătat din nou că este o formaţie unică, cu o mare plăcere de a concerta şi cu fani loiali şi recunoscători.

Chiar dacă a fost numai prima zi de festival, pentru noi (Attila şi Miriam, de la Cafe Umbra de Noapte din Cluj) concertul Lacrimosa a fost highlight-ul absolut din tot WGT 2006!

Ne bucuram deja de concertul în Bucureşti, care va fi în mod sigur un eveniment unic. Cu atât mai mult va fi o ocazie specială, fiind unul din cele doar 6 concerte ale trupei în Europa anul acesta!

(Attila Szabo şi Miriam Paschke - Nachtschatten Cafe)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus