iunie 2006
E coregraf, unul dintre cei pentru care dansul e o cale de decodare şi meditaţie asupra mersului lumii de azi. E şi unul dintre dansatorii cu o corporalitate dintre cele mai puternic expresive (şi nu e vorba (doar) despre mobilitate sau condiţie fizică). E şi membru al unei trupe muzicale (Second Hand), face şi un soi de teatru-performance, şi nu e, totuşi, un artist conceptualist. Se numeşte Eduard Gabia.

"Mă interesează conştientizarea timpului exact, pe care îl nuanţez şi îl investesc cu diferite valori, dilatându-l sau contractându-l. Îl pliez pe nevoile mele pentru a reuşi să-l controlez şi să-l transform într-un timp inexact, pentru a evita monotonia trecerii secundelor. Timpul ar trebui să înceteze să mai fie o problemă sau ar trebui să se transforme într-o problemă pe care să o pot rezolva, să opresc curgerea lui dacă e nevoie...". Astfel îşi prezintă Eduard Gabia solo-ul My presence - proof of time (muzica, Nine Inch Nails), care va fi prezentat pentru prima dată în România vineri, 16 iunie, şi sâmbătă, 17 iunie 2006. Solo-ul a fost prezentat ca "work-in-progress" în cadrul Platformei Balcanice a Dansului Contemporan şi a avut premiera pe scena de la Kaaitheater Bruxelles în 21 / 22 aprilie 2006, fiind o coproducţie Kaaitheater Bruxelles şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB), cu sprijinul Pro Helvetia - Programul Cultural Elveţian în România şi Solitude Project.

La Bucureşti, My presence... e găzduit de CNDB, studio 2, de la ora 21.00, şi va fi urmat de Bonus, piesă a aceluiaşi Gabia din 2001 (muzica: Tricky, producţie: Centrul MAD, Fundaţia Proiect DCM, cu sprijinul Fundaţiei Concept şi al Solitude Project), solo şocant prin jocul crud cu percepţia receptorului, căruia imaginea i se oferă într-o formă fragmentară, descompusă de lumina intermitentă şi supralicitantă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus