România Liberă / iunie 2002
L.A. Confidential
Astăzi puteţi revedea filmul L.A. Confidential, o producţie americană din 1997, pe care cei interesaţi ar fi păcat s-o piardă, fiindcă într-adevăr poate satisface cele mai variate gusturi. Pelicula a marcat şi revenirea pe ecrane, după o absenţă de cîţiva ani, a sex-simbolului anilor '80, Kim Basinger. Noul pas a fost făcut cu dreptul, actriţa, mai coaptă şi mai maturizată artistic, primind din partea Academiei Americane de Film premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar.

L.A. Confidential a mai primit şi Oscarul pentru scenariu, dintr-un total de şapte nominalizări. Filmul, foarte elaborat, cu elemente dramatice şi de thriller, reînvie atmosfera Los Angeles-ului din anii '50, perioadă în care la Hollywood a înflorit filmul noir şi de mister, gen căruia L.A. Confidential îi aduce şi un discret omagiu.

Găselniţa este imaginarea unei reţele de prostituate de lux, care furnizează sosii ale actriţelor celebre ale vremii, filieră în care Kim Basinger nu este altcineva decît dublura... Veronicăi Lake. Trei poliţişti, interpretaţi de australienii Russell Crowe (propulsat cu acest rol pînă la succesele recente The Insider, The Gladiator şi A Beautiful Mind) şi Guy Pearce şi de formidabilul Kevin Spacey (care îşi întrerupe seria de personaje negative, pe muchie, jucînd în sfîrşit un "băiat bun"; şi pentru el va urma marele succes, cu American Beauty), foarte diferiţi ca fire şi ca temperament, vor încerca să dezlege iţele acestei complicate afaceri.

Regizorul Curtis Hanson a încercat să spună o poveste la fel de bine ca în marile thriller-uri americane ale anilor '50, iar L.A. Confidential este dovada că a şi reuşit.
Regia: Curtis Hanson Cu: Kevin Spacey, Russel Crowe, Kim Basinger

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus