Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Usual Suspects

Usual Suspects - Suspecţi de serviciu


România Liberă, iunie 2002
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Nu pierdeţi în această seară celebrul şi apreciatul The Usual Suspects (SUA 1995), regia Bryan Singer, cu: Kevin Spacey, Gabriel Byrne, Chazz Palminteri, Stephen Baldwin, Kevin Pollack, Suzy Amis.

Filmul necunoscutului, pînă în acel moment, Bryan Singer este unul dintre cele mai originale thriller-uri produse vreodată, în care accentul cade nu pe crearea atmosferei tensionate şi a anxietăţii paroxistice, ci pe jocul pur al inteligenţei. Cu acest film, tînărul regizor a dat lovitura, arătînd clasă multor cineaşti cu pretenţii de film intelectual. Totodată, filmul a dus la consacrarea definitivă a unuia dintre cei mai buni actori afirmaţi în anii '90, Kevin Spacey, a cărui interpretare a fost răsplătită cu Premiul Oscar pentru rol secundar, oscarizare repetată în 2000 pentru rolul principal din American Beauty (păcat că tulburătoarea performanţă a actorului din Seven nu a intrat şi ea în vizorul Academiei).

Nu vrem să vă răpim plăcerea vizionării printr-o expunere plată a poveştii celor cinci suspecţi, dintre care unul ar putea fi geniul răului, dar vă avertizăm că ultimele secunde ale filmului vor schimba cu totul perspectiva asupra ansamblului construit pînă atunci, aşa că atenţia trebuie să fie maximă pentru fiecare amănunt care intră în cadru.

După terminarea filmului, va rămîne în picioare întrebarea: cine este Keyser Söze, diavolul cu chip de om, dar satisfacţia intelectuală dată de acest exerciţiu pur şi aparent gratuit al inteligenţei va fi substanţială. Este de urmărit cu atenţie şi interpretarea lui Gabriel Byrne, aflat aici în poate cel mai bun rol dintr-o carieră relativ îndelungată. După o pauză destul de lungă de creaţie, regizorul Bryan Singer a revenit pe ecrane cu filmul SF de aventuri X-Men, care a putut fi văzut şi la noi. Toate articolele despre Usual Suspects


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Doinel Tronaru


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer