"Ia un aparat, filmează ceva şi arată altcuiva ce-ai făcut", sună cuvintele lui Jean-Luc Godard, aşezate ca motto pe site-ul Asociaţiei Aristoteles. Pare simplu şi în mod esenţial chiar e să faci film, la modul la care în ochii maeştrilor orice e infinit de simplu acolo unde există pasiune şi, normal, talent. Asociaţia Aristoteles a fost înfiinţată anul trecut de către Cristina Hoffman, Dan Nuţu şi Renate Roginas. Prima ei izbîndă e organizarea unui atelier de film documentar pentru tinerii din Europa de Est. Iniţiatorii au fost convingători, au atras interesul postului franco-german ARTE, al Televiziunii Române, al Centrului Naţional al Cinematografiei. Fiecare a sărit cu o finanţare, din care s-au obţinut camerele de filmat, băncile de montaj, s-a închiriat o pensiune cochetă şi nouă din Cisnădioara, lîngă Sibiu, s-au închiriat maşini, au fost angajaţi cîţiva oameni să ajute, alţii - cu nume - să fie profesori şi îndrumători. Cunoscutul critic de cinema (dar şi realizator, producător, actor - prima apariţie e în Cu sufletul la gură al lui Godard, în 1960) André Labarthe a avut un master-class. Cineastul iranian Rafi Pitts (prezent în acest an în competiţie la Berlinală) şi documentaristul francez Dominique Gros au supravegheat filmările şi montajul. Montajul a mai avut o "profesoară", pe monteuza de origine română Irina Maldea.
Prietenie fără dulceaţă pe clanţă
Atelierul a debutat pe 19 august şi e încă pe baricade. Au fost depăşite atît faza teoretică, cît şi filmările. Acum se montează. Mai întîi, Jennifer Fox din SUA a susţinut partea teoretică, aproape 7 ore pe zi timp de o săptămînă, pentru toţi cei 18 cursanţi. Pe urmă aceştia s-au împărţit în patru grupe de către 3 pînă la 5 membri fiecare. Trebuie spus că doi sunt sîrbi, unul e ungur, doi sunt bulgari, iar restul români. Cel mai tînăr participant are 19 ani, iar cel mai în vîrstă 36. După partea teoretică fiecare a venit cu propuneri de filme, dar numai brainstorming-ul şi comisia ARTE au hotărît ce filme se fac.
Au venit la Cisnădioara pentru a da o mînă de ajutor managerul general al ARTE, Jean Rozat, directorul cu afaceri internaţionale André de Margerie şi o altă persoană din staff-ul ARTE, Elizabeth Hulter. Şi s-au stabilit temele. O echipă, condusă de Adina Pintilie, a plecat în judeţul Mureş să filmeze într-un azil de nebuni. Celelalte trei au rămas în Sibiu. Laszlo Csuja face un film despre tramvaiul Sibiu-Răşinari, Corina Radu un "pulp-doc" la "Barul de zi" de pe strada Ocnei, iar Rastko Petrovic unul despre un cămin de nefamilişti ai fabricii Independenţa. Durata standard a filmelor trebuie să fie de 26 de minute. Fiecare echipă numără regizor, operator, monteur, eventual un asistent de regie. Pentru sunet a fost cooptat un inginer care-i ajută pe toţi. Echipele sunt flexibile. Poţi face montajul la un film şi poţi să fii reporter într-altul.
Tinerii locuiesc la pensiunea "Sub Cetate" din Cisnădioara cîte unul, doi într-o cameră şi s-au împrietenit, chiar dacă nu-şi pun dulceaţă pe mînerul uşii. Au filmat unii cîte 4-5 ore pe zi, alţii cîte 10, în funcţie de program, dar tot au mai apucat să se relaxeze luîndu-l cu ei şi pe Dan Nuţu, responsabilul cu logistica. Discoteca l-a obosit pe marele actor, după cum ne-a declarat acesta, dar punînd ca grilă modul lui special de umor, am tras concluzia că a fost bine.
Dar timpul liber nu e prea mare. Nu e vreme de drumeţii, dar participanţii tot mai găsesc timp să-şi arate unii altora filmele pe care le-au mai făcut. Pînă la 15 septembrie filmele lor vor fi gata şi vor fi arătate într-un cadru restrîns. Pe 16 septembrie însă, premiul atelierului va fi anunţat în cadrul unei ceremonii speciale. El constă în 5000 de euro (care vor fi împărţiţi între membrii echipei) şi, dacă filmul e foarte bun, în difuzarea lui pe postul ARTE. Şi ARTE, şi TVR deţin drepturile de difuzare şi comercializare ale filmelor. Atelierul Aristoteles este susţinut de Apple România, Panasonic România, Binger Filmlab, Muzeul Brukenthal, ASTRA Film Fest, Geo România, Avis, Primăria Sibiu şi Asociaţia de Turism Rural Transilvan.