România Liberă / octombrie 2001
Postul TCM programează filmul Diner (SUA, 1982), în regia lui Barry Levinson. Filmul este considerat primul dintr-o aşa-zisă trilogie autobiografică a regizorului, despre tinereţea petrecută la Baltimore, din care ar mai face parte Tin Men (1987) şi Avalon (1990).

Barry Levinson s-a născut, într-adevăr, în 1932, în Baltimore (oraş conservator nord-american, în care, ne amintim, a copilărit şi nonconformistul John Waters) şi se simte obligat să vorbească despre locurile natale. "Diner" este, de altfel, debutul (destul de tîrziu, la 50 de ani) al cineastului.

În acest film, plasat în ajunul Crăciunului anului 1959, şase tineri aflaţi la răspîntia dintre adolescenţă şi maturizare se tot întîlnesc la un restaurant din oraş. Aproape toţi au crize existenţiale, de creştere, şi fiecare are personalitate bine conturată: unu-i la colegiu, altul se însoară, unu-i fustangiu şi parior, altu-i addicted to muzică şi de un mariaj cu probleme, unu-i "oaia neagră" a unei familii respectabile, iar altul face pe clovnul.

Filmul este important pentru că este o rampă de lansare pentru o serie de actori importanţi ai anilor '80, aflaţi la debut - Paul Reiser şi atrăgătoarea Ellen Barkin - sau la început de carieră - Steve Guttenberg, Daniel Stern, Mickey Rourke (chiar el, "amantul" din 9 1/2 săptămîni), Kevin Bacon, Tim Daly. Fără a fi un veritabil creator, mai degrabă un bun meşteşugar, Barry Levinson şi-a legat numele de unele dintre cele mai importante sau de simplu succes filme ale anilor '80 şi '90, mai toate prezente de-a lungul timpului pe marile sau micile ecrane româneşti: The Natural (1984), Young Sherlock Holmes (1985), Good Morning Vietnam (1987), Rain Man (1988, cel mai mare succes al său: Premiile Oscar pentru film şi regie, Ursul de aur la Berlin), Bugsy (1991), Toys (1992, splendidă feerie cu eternul kid Robin Williams), Disclosure/ Hărţuire sexuală (1994), Sleepers (1996), Sfera (1998), Wag the Dog (1998, excelentă satiră politică, cu Dustin Hoffman şi Robert De Niro, prezentă în cinematografele noastre sub titlul Înscenarea).
Regia: Barry Levinson Cu: Steve Guttenberg, Daniel Stern

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus