Suplimentul de cultură / august 2006
"Deconspirarea" datelor unui sondaj de opinie al Biroului de Cercetări Sociale a venit la ţanc pentru a mai diversifica ştirile despre angajamentul Monei Muscă faţă de fosta Securitate. Rezultatele acestuia dublează, într-un anume sens, Barometrul de Consum Cultural dat publicităţii la începutul anului de institutul de studii culturale arondat Ministerului Culturii, dar şi un studiu efectuat în urmă cu cîteva luni de Antena 1 privind consumul de televiziune. Aflăm, deloc surprinşi, că românul se informează de la televizor şi că valorile la care aderă sînt conforme cu ceea ce se dă pe sticlă. Că între oamenii de cultură şi realizatorii de talk-show nu e mare diferenţă, doar fiecare şi-a clădit o operă: unii cu pana, ceilalţi cu "mecla".

Mai interesante decît rezultatele propriu-zise ale sondajului sînt însă interpretările pe care cotidienele centrale le-au dat faptului că Adrian Păunescu este cel mai cunoscut om de cultură din patrie. "Ziua" a titrat în ediţia sa din 16 august: "Securism cultural": "Un sondaj BCS relevă că Păunescu este perceput ca primul în topul personalităţilor culturale ale României, dar şi în topul celor care au colaborat cu Securitatea". Căci, într-adevăr, acelaşi studiu arată că 63% dintre români îl văd pe bardul de la Copăceni între posibilii turnători. Un scor "acceptabil" la aceeaşi categorie a mai obţinut Corneliu Vadim Tudor (57%) - locul 7 în clasamentul personalităţilor culturale. În lumina acestor "descoperiri", în cazul doamnei Muscă (abia a 17-a între culturnicii adoraţi), putem afirma fără mare teamă că va găsi îndurare din partea vulgului, în ciuda linşajului realizat de intelectualitatea... din a doua parte a clasamentului. Apelul către lichele al lui Gabriel Liiceanu (locul 10) a avut puţin mai mult succes decît apelul către nuntaşi al Irinei Loghin (11).

Cristian Tudor Popescu, clasat al treilea în sondajul BCS, este prezentat în ediţia de miercuri a "Gândului" pe prima pagină. Specialiştii de la Departamentul grafică au suprapus în fotoşop chipul decupat al directorului peste prima pagină a ziarului. Iar redactorul de serviciu a adăugat următorul text: "Majoritatea celor care l-au desemnat pe Cristian Tudor Popescu drept cea mai importantă personalitate culturală au numit ziarul «Gândul» drept cea mai importantă creaţie culturală a acestuia. Răspunsul acestora a plasat «Gândul» pe locul doi într-un top al creaţiilor culturale menţionate, devansînd Cenaclul Flacăra al lui Adrian Păunescu"! Nu era destul că ziarul figura între opere de artă precum "Surprize, surprize", "Sare şi piper cu Stela şi Arşinel", "Teo" sau megaproducţia "Cîntarea României", dar se mai şi mîndreşte că a devansat cenaclul care i-a dat naştere puştoaicei cu sînge de viperă. Sigur, putem bănui că în spatele "loviturii de imagine" stau specialiştii din MediaPro, care i-au mai sugerat cu puţin timp în urmă şi "ministrului de externe" de la acelaşi ziar, Bogdan Chirieac, să apară în serialul "La Bloc".

În general, figurile de pe sticlă sînt cele care domină în prezent mentalul românilor. Dar această propoziţie nu poate ţine singură de concluzie pentru barometrele de consum cultural sau la sondajele care se realizează periodic. Teo Trandafir şi Traian Băsescu se împletesc în clasamente halucinante cu Alexandru Arşinel, Constantin Bălăceanu-Stolnici, Andrei Pleşu. Şi peste toţi tronează Adrian Păunescu, care nici măcar nu mai este foarte prezent pe sticla televizoarelor. Lumea-l ştie de colaborator şi cu toate astea nu se îndură să nu îi recunoască meritele de artist.

Un exerciţiu interesant l-a mai reprezentat repartizarea "artiştilor preferaţi" pe opţiuni de vot. Astfel, peremista Loghin e iubită de alegătorii PSD, Corneliu Vadim Tudor se regăseşte în preferinţele a 8,3% dintre PNG-işti, în vreme ce Mircea Cărtărescu pare a fi preferatul electoratului PD.

Sondajul, finanţat de Fundaţia Societatea Civilă, a fost realizat în perioada 1-7 august, pe un eşantion de 1.054 persoane, cu vîrste de peste 18 ani, în 66 de oraşe şi sate din 39 de judeţe. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a României şi are o eroare statistică de plus-minus 3,1%.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus