Time Out Bucureşti / septembrie 2006
Casa umbrelor / Bleak House, o proaspătă adaptare după Charles Dickens, produsă în 2005 la BBC, care a înfulecat în grabă cele mai reprezentative premii pentru seriale, acum şi pe ecranele noastre.

Andrew Davis este considerat regele mini-seriilor BBC. Reuşitele sale adaptări pentru seriale printre care şi la Pride and Prejudice sunt exemple relevante de romane clasice adaptate perfect - inspirat editate şi formatate păstrând întreaga emoţie. Bleak House nu face excepţie; este una dintre cele mai bune adaptări ale lui Dickens până la ora actuală. Ideea de serial oferă operei lui Dickens o privire panoramică, vibrând prin personajele excentrice şi complexe răsturnări de situaţie, desfăşurate fără a pierde nimic din suspans.

Doi tineri orfani inocenţi (Patrick Kennedy şi Carey Mulligan) sunt potenţialii moştenitori ai unei averi, dar destinele lor sunt prinse într-o monumentală bătălie judecătorească cunoscută sub numele Jarndyce şi Jarndyce. Dar miezul acţiunii îl reprezintă povestea altei orfane - Esther Summerson (Anna Maxwell Martin), a cărei provenienţă misterioasă se dovedeşte a fi legată de destinul Jarndyce şi de Lady Dedlock (Gillian Anderson).

Povestea lui Dickens oscilează între o viziune asupra sistemului juridic, o dureroasă dramă domestică şi o investigare a unei crime, toate segmentate în delicioase episoade de câte o jumătate de oră (după primul episod care durează o oră). Serialul este dovada faptului că umorul, patosul şi critica socială pot fi conţinute toate într-un întreg minunat şi antrenant.

S-ar putea ca producătorii de la BBC să fi încercat să introducă ceva din melodrame în adaptare, dar e mai mult decât evident că nu s-au zgârcit în alegerea actorilor, incluzând în distribuţie multe feţe celebre, inclusiv Gillian Anderson şi Charles Dance.

Gillian Anderson, cunoscută mai ales din serialul X-Files (Dana Scully), a fost premiată pentru cea mai bună actriţă pentru rolul Lady Dedlock, la Broadcasting Press Guild Awards (2006). Tot atunci a mai fost premiat Charles Dance pentru cel mai bun actor, iar serialul declarat cel mai bun!

Momentul culminant vine odată cu decernarea premiilor BAFTA, la care serialul a luat premii la cinci nominalizări, dintre care amintim: Cel mai bun serial de dramă şi Cea mai bună actriţă (Anna Maxwell Martin).

Andrew Davies, care a avut la dispoziţie doar două săptămâni pentru a face scenariul fiecărui episod, declara: "Cred că aşa şi am obţinut totul, încercând să povestim atât de repede pe cât este posibil, îmbinând toate acţiunile astfel încât să pară că totul se petrece în acelaşi timp". Iar succesul s-a datorat "foarte mult calităţii poveştii în sine şi a personajelor sale, precum şi minunaţilor actori care le-au interpretat". Fiecare episod are un sfârşit copleşitor, mărind tensiunea. A. Davies mărturisea că nu a fost dificil să se obţină acest efect: "Cu un astfel de scriitor, precum e Dickens, nu e deloc complicat să găseşti finalul potrivit".

Actorii, premiaţi mai târziu, au foste selectaţi chiar de scenarist. Denis Lawson, în rolul lui John Jarndyce, este un actor care joacă cu fineţe şi lejeritate în acelaşi timp. Anna Maxwell Martin (Esther Summerson ) este minunată aşa cum s-a recunoscut unanim de către critici. Vedem întreaga acţiune prin prisma ei de vedere şi, într-o oarecare măsură, suntem determinaţi să ne îndrăgostim de ea. Gillian Anderson este şi ea o actriţă încântătoare care reuşeşte în rolul frumoasei aristocrate - Lady Dedlock - cu atitudine distantă care ascunde un secret înspăimântător ce o va distruge.

Este unul din acele cazuri fericite când, datorită intuiţiei, totul se potriveşte şi devine ceva ce ne uimeşte: cartea, formatul, scenariul, maniera de filmare şi jocul actorilor. Chiar doar fără unul dintre elementele enumerate mai sus, efectul n-ar mai fi acelaşi. Serialul este rezultatul muncii în echipă, a unei echipe bine alese şi care a funcţionat în parametri optimi pentru a ajunge la ceea ce urmează să vedem dacă ne încântă Dickens, perioada victoriană, misterele şi poveştile spuse cu amănuntul şi puţin câte puţin.

Regia: Justin Chadwick, Susanna White,
Cu: Gillian Anderson, Charles Dance, Ian Richardson, Burn Gorman, Anna Maxwell Martin, Denis Lawson, Carey Mulligan, Patrick Kennedy, Nathaniel Parker, Johnny Vegas ş.a.
Regia: Justin Chadwick, Susanna White Cu: Gillian Anderson, Charles Dance, Ian Richardson, Burn Gorman

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus