România Liberă / august 2002
Unul din posturile noastre TV (re)difuzează în această seară filmul Wall Street (SUA, 1987), regia Oliver Stone, cu: Michael Douglas, Charlie Sheen, Martin Sheen, Daryl Hannah, Sean Young, Hal Holbrook.

De nenumărate ori a putut fi văzut acest film pe posturile româneşti de televiziune, dar el merită revăzut sau, eventual, văzut pentru prima oară, fiind unul dintre cele mai bune filme realizate de Oliver Stone şi, în acelaşi timp, o necruţătoare analiză a "feţei întunecate" a capitalismului, ca să spunem aşa.

Wall Street, după cum ştie toată lumea, este artera unde se fac cele mai importante tranzacţii financiare şi operaţiuni bursiere din Statele Unite ale Americii şi, probabil, din lume. Wall Street este impresionant, în primul rînd, datorită dramei umane trăite de personajul tînărului broker Bud Fox, ascensiune şi prăbuşire redate cu o intensitate, i-am spune, balzaciană. Rolul maleficului Gekko, păianjen hidos şi atrăgător în acelaşi timp, geniu financiar şi afacerist lipsit de orice urmă de principiu moral, i-a adus lui Michael Douglas Premiul Oscar, fiind cel mai important succes din cariera lui, alături de cel comercial din Basic Instinct.

Regizorul Oliver Stone era, la acea dată, autorul filmului Platoon, ale cărui Oscaruri făcuseră din el, la 40 de ani, în sfîrşit, un nume important. Stone îşi va continua în următoarele filme războiul său cu America, supunînd-o în fiecare peliculă unei analize minuţioase, sector cu sector, domeniu cu domeniu, scoţînd tot răul şi toată mizeria la suprafaţă, dar nu pentru a le exorciza, ca un şaman sau modern psihanalist, ci pentru a spune pur şi simplu adevărul în faţa unei lumi întregi care se îmbată cu apa rece a iluziilor: Salvador, Talk Radio, Born on the 4th of July, The Doors, JFK, Heaven and Earth, Natural Born Killers, Nixon.
Regia: Oliver Stone Cu: Michael Douglas, Charlie Sheen, Martin Sheen, Daryl Hannah, Sean Young, Hal Holbrook

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus